Ali imran suresi 65 ayetin tefsiri

faruk islam

Özel Üye
Sure: 3 - Al-i İmran Suresi
Ayet:65
Konu: Ehli Kitabın İbrahim (a.s) Hakkındaki İhtilafları

بســـم الله الرحمن الرحيم

يَا أَهْلَ الْكِتَابِ لِمَ تُحَآجُّونَ فِي إِبْرَاهِيمَ وَمَا أُنزِلَتِ التَّورَاةُ وَالإنجِيلُ إِلاَّ مِن بَعْدِهِ أَفَلاَ تَعْقِلُونَ
65 - Ey kitap ehli! Niçin İbrahim hakkında tartışıyorsunuz? Oysa Tevrat ve İncil ondan sonra indirilmiştir. Akletmiyor musunuz?

Bu ayetin nüzul sebebi ile ilgili olarak İbni Abbas (r.a)' dan şöyle bir rivayet vardır:
"Necran hristiyanları ve yahudi alimleri Rasulullah'ın yanında toplandılar ve İbrahim (a.s) hakkında tartışmaya başladılar. Yahudi alimleri: "İbrahim yahudiydi" dediler. Hristiyanlar da: "İbrahim hristiyandı" dediler. Bunun üzerine Allah (c.c) Al-i İmran: 65 ayetini indirdi." (İbni İshak, İbni Cerir, Beyhaki)
Yahudi ve hristiyanların kafalarında, her iyi şeyin kendilerine, her kötü şeyin ise başkalarına ait olduğu düşüncesi o kadar yer etti ki, yanlış olduğu apaçık ortada olduğu halde, bile bile, yanlış olan şeylerin doğru olduğunu iddia etmeye kalkıştılar. Bu zihniyet adeta kafalarını çalışmaz hale getirmiş, muhakeme yeteneklerini kaybettirmiş ve gözlerini kör etmiştir.
Yahudiler İbrahim (a.s)'ın yahudi, hristiyanlar da onun hristiyan olduğunu iddia ettiler ve sanki hakkı söylüyorlarmış gibi birbirleriyle tartışmaya başladılar. Halbuki yahudiler ve hristiyanlar hatta müşrik araplar bile İbrahim (a.s)' ın Tevrat ve İncil'den yüzlerce sene önce yaşadığını çok iyi biliyorlardı.
Onlar bu sözleriyle İbrahim (a.s)'ın kendilerinin ellerinde bulunan Tevrat veya İncil'e bağlı ve kendileri gibi yahudi veya hristiyan olduğunu söylemek istiyorlardı. Halbuki Tevrat ve İncil İbrahim (a.s)'dan yüzlerce yıl sonra indirilmişti. Bu sebeble Allah (c.c) Kur'an'ı Kerim'de müslümanlara İbrahim (a.s)'ın şirkten uzak muvahhid bir müslüman olduğunu haber veriyor. Tüm rasuller de zaten İslam akidesi üzerine yaşamış ve ölmüş birer müslümandı.
İşte onların bu tutarsız iddialarına karşılık Allah (c.c) şöyle buyurdu:
"Ey kitap ehli! Tevrat ve İncil İbrahim'den çok sonra indirilmiştir. Bunu bildiğiniz halde İbrahim'in yahudi veya hristiyan olduğunu nasıl iddia edebiliyorsunuz? Hiç bunu düşünebilecek kadarda mı aklınız yok? Demek ki bu kadar basit birşeyi bile düşünemeyecek derecede sapıklaşmışsınız. Sizlerin kendinizi beğenmeniz ve nefislerinize uymanız düşünme yeteneğinizi felce uğratmış. Zaten düşünebilseydiniz hakkı bulur ve ona iman eder, batıl olduğu apaçık belli olan bir inanca bağlanmazdınız.
Bu ayet sapık düşüncelerin ve kendini beğenme duygusunun kişiyi nasıl gülünç bir duruma düşürdüğüne apaçık bir delildir.
 
Üst Alt