Bakıcı Kontrolündeki Çocukların Beslenmesi

ceylannur

Yeni Üyemiz
Bakıcı Kontrolündeki Çocukların Beslenmesi
Çalışan annenin iş yaşamında yaşadığı birçok zorluğun yanı sıra, çocuğunun güvenle bakımı ve beslenmesi de başka bir zorluk olarak karşımıza çıkıyor. Son yıllarda özellikle bakıcı veya aile büyüklerinin kontrolünde bulunan çocuklarda obezite sorunu giderek artıyor. Çocukların genelde tercih ettiği hamburger, patates kızartma gazlı içecekler, çukulata, biskuvi ve şekerleme türü gıdalara, bakıcı veya aile büyüklerinin genel yaklaşımından dolayı ulaşmaları daha kolay oluyor.
Çocuklarda obezite yani şişmanlığın oluşumunda aileden gelen genetik yatkınlık,metabolik, hormonal ve psikolojik etkenler rol alsa da “asıl önemli sorun”, üretim ve işleme teknolojisi sonucu yağ, un, şeker ve içeriğini bilmediğimiz katkı maddelerince yoğun olan gıdaların;

*
Miktar ve çeşit olarak konrolsüz tüketimi,
*
Ailenin gıda alış- veriş kültürü ve bilinci,
*
Sebze- meyvenin az tüketilmesi
*
Bilgisayar, TV karşısında geçirilen hareketsiz uzun saatler
*
Ailece yenilen akşam yemek sofra geleneğimizin giderek azalması, şişmanlık probleminin çığ gibi büyümesine neden oluyor.

Bizim geleneğimizde aile sofraları hep çok önemli olmuştur . Sofralar adeta günlük yaşamın, aile içi iletişimin paylaşıldığı birer sosyal buluşma yeri idi, ne yazık ki giderek bu gelenekten her geçen gün daha çok uzaklaşıyoruz. iş dönüşü ya bir fast- food ayakta hızlı yemek yenen mekanlara gidiliyor. Yada bu tür yiyecekler ( hamburgerler, aynı yağda defalarca kızartılan patatesler, gazlı içecekler ) eve sipariş ediliyor. Sohbet etmek yerine televizyonun gölgesinde akşam yemeği faslı son buluyor.

Aile bireyleriyle keyiflice paylaşılan nice hoş sohbetli sofralar diliyorum.

Ölçülü beslenin sağlıklı kalın.


Ayşe Cengiz
Beslenme Uzmanı, Tüder Gıda Komisyonu Başkanı
 
Üst Alt