Oyunun çocuk gelişiminde rolü!..Annne Adayları ve Anneler Okusun Lütfen!..

ceylannur

Yeni Üyemiz
Oyunun çocuk gelişiminde rolü!..Annne Adayları ve Anneler Okusun Lütfen!..
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü Remzi İnanlı, araştırmaların, çok oynamayan ve kendisine dokunulmayan çocukların beyninin yaşıtlarına göre yüzde 20-30 daha az geliştiğini ortaya koyduğunu bildirdi.

Türkiye Özel Okullar Birliğince düzenlenen Okul Öncesi Eğitimi Sempozyumu, Antalya'da başladı.

Sempozyumun açılışında konuşan Remzi İnanlı, okul öncesi eğitimin Türkiye'de geç anlaşıldığını ve ihmal edildiğini ifade etti.

Türkiye'de yakın zamana kadar okul öncesi eğitimin anne ve babaları çalışan çocukların bakılması olarak görüldüğüne dikkat çeken İnanlı, son zamanlarda okul öncesi eğitimin Türkiye'nin gündemine oturduğunu söyledi.

İnsan beyninde ortalama 100 milyar hücre olduğunu belirten İnanlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunu bilim adamları böyle tespit etmiş. Beyin hücrelerinin yüzde 90'ı yapı taşı işlevi üstlenen glialardan, yüzde 10'u nöronlardan oluşuyor. Ortalama bir beyin bir katrilyon bağlantıya sahip. 2 yaşındaki çocuğun beynindeki her bir sinir hücresi 15 bin bağlantı yapma kapasitesine erişir. 2 yaşındaki çocuğun beyni, yetişkin bir insanın harcadığının iki katı enerji harcıyor. Çocuk 6 yaşına geldiğinde beynindeki bağlantı temellerinin yüzde 60'ı oluşuyor. Sinir hücreleri arasındaki bağlantılar kişinin deneyimlerine göre şekilleniyor. Burada okul öncesi eğitim devreye giriyor. Bu durum 10-12 yaşına kadar devam ediyor. 12 yaşından itibaren zayıf bağlantılar gidip güçlenme geliyor. 18 yaşında beyin elastikiyeti azalır ama güç kazanır. Araştırmalar, çok oynamayan ve kendisine dokunulmayan çocukların beyninin yaşıtlarına göre yüzde 20-30 daha az geliştiğini ortaya koyuyor. Beyin, uyaranların bol olduğu deneyimlerle gelişir. Okul öncesi bu dönemde devreye giriyor. Deneyimli insanların elinde yetişen çocukların zekası o oranda gelişiyor."

İnanlı, 2013'e kadar kademeli olarak 1 yaş grubunun da zorunlu eğitime alınacağını da söyledi.

(((((((((alıntı))))) )))))))


 
Üst Alt