Bir Ton Balığı Hikayesi

harekat

Özel Üye
Ton balığının marketlerdeki tezgahlara nasıl geldiğini hiç düşündünüz mü?

İşte size bir ton balığı hikayesi. Time.com’da yer alan haberde ton balığının yakalanışından paketlenip marketlere gönderilmesine kadar geçen hikayesi anlatılıyor.



Ton-Balığı.gif





Sarı Yüzgeçli Orkinos (Ton Balığı)

AV SIRASINDA
Güney Avustralya Lincoln limanından açık denize doğru dümen kırarken, ton balığı (orkinos) avcıları cep telefonlarıyla güneşin doğuşunu çekiyorlar. Yıllardır aşırı avlanan Güney bölgesi mavi yüzgeçli orkinoslar, şimdi çok sıkı kotalar altında avlanıyor.
KIYI MODASI
Ton balığı Lincoln limanına çekiliyor ve geniş bir set içinde tutuluyor ve hamsilerle besleniyor. Sonra, balıklar ağın içine hapsediliyor, böylece dalgıçlar onları yüzeye getirebiliyor.

Tuna-Fish.jpg


DOLARLAR İÇİN DALIŞ
Bir dalgıç ton balıklarının ağla hapsedildiği besleme setinin içine dalıyor. Ton balığı özellikle Japonya’da, son yıllarda Avrupa ve Amerika’da suşi ve saşimi yapımında kullanılıyor, bu nedenle buralarda çok değer görüyor.
BİREYSEL DOKUNUŞ
Stresini en aza indirmek için balıklar elle yakalanıyor. Dalgıçlar çok hızlı çalışmak zorunda, çünkü can havliyle çabalayan balıkta laktik asit üretiliyor. Bu asitte etine zarar veriyor, fiyatını düşürüyor.
BALIK RODEOSU
Dalgıçlar balığın kuyruğunu çok çabucak yakalamalı ve onlarla boğuşuyorlar ve balıkları devşirme botuna götürüyorlar.
SUALTI KAVGACILARI
Tipik ürün devşirme dalışı yaklaşık 45 dakika sürüyor ve 6 ton gelen 220 balık kazanılıyor.
HIZLI İŞ
Bir kere tezgaha çekilen ton balığı hemen öldürülüyor ve buz kalıplarına yerleştiriliyor. Hız çok önemli, çünkü ezilen balıkta sıcak birikmesi etin pişmesine neden olabilir.
KANLI İŞ
Beslenme süreci balığın ağırlığını ortalama 32 kg artarak neredeyse iki katına çıkarıyor. Her ton balığı 650 dolar getiriyor. Kota sınırlaması olunca fiyatlar yükseliyor.
YOLDALAR
Yeniden limana döndüğünüzde, ton balıkları bir vinçle kaldırılıyor ve buz kalıplarına konuyor. Birçoğu taze olarak Japonya’ya gönderiliyor. Üç gün içinde Tokyo’nun dev balık pazarında satışa sunulması gerekiyor.
BİTİŞ HATTI
Dondurulsa da ya da buzda muhafaza edilse de, ton balıkları marketlere gönderilmeden önce kamyonlarla paketleme fabrikasına götürüyor.

Ton-Balığı-Paketlemesi.jpg


KALİTE KONTROL
Japonyalı kontrol müfettişi, her balığın kuyruğuna damga vurarak, etlerini sınıflandırıyor.
LEZZETİ DEĞERLENDİRİLİYOR
Müfettişler, yağ içeriğine, derin kırmızı rengine ve stresten oluşabilecek pişirme işaretlerine bakıyorlar. Ve balıkları A+’dan C’ye kadar 7 aşamada sınıflandırıyorlar.
(Zaman)
 

VuSLaT

Yönetim
Yönetici
çok hassas bir balık,,,,öylede önemle işlenmiş baksanıza....öğrenmiş olduk teşekkürler....
 
Üst Alt