Gizlice Ankara'ya gelen Salih Müslim'e net mesaj

MURATS44

Özel Üye
Gizlice Ankara'ya gelen Salih Müslim'e net mesaj

Gazeteci Abdülkadir Selvi, PYD lideri Salih Müslim'in geçen hafta 24 saatlik gizli Ankara ziyaretinde görüşmeler yaptığını yazdı.
tb

PKK'nın Suriye'deki uzantısı olarak nitelenen PYD'nin lideri Salih Müslim'in geçtiğimiz hafta Ankara'ya gelerek görüşme yaptığı ortaya çıktı.


Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, çarpıcı ayrıntıyı bugünkü yazısında okurlarına duyurdu. PYD liderinin 20 Haziran Cumartesi günü Mardin'den sınır kapısından özel izinle geçerek Ankara'da görüşmeler yaptığını yazdı.

Ankara'da bir gece kaldıktan sonra İstanbul üzerinden Avrupa'ya geçtiğini duyuran yazar, 24 saatlik Ankara ziyaretiyle ilgili kulisleri köşesinde böyle aktardı:

'CERABLUS'A GİRME' UYARISI


"PYD'ye bakış açısındaki değişiklik sadece sivil kesimde hissedilmiyor. PYD konusunda duyarlılığı yüksek kesimlerde PYD ile IŞİD birbirinden ayırıyor. PYD ile irtibat kurulabileceğini söylüyor. ”Güneyde bir topluluk var. Bunları yok saymak ya da muhatap almamak söz konusu değil. Geçmişte Talabani ve Barzani'ye uygulanan bir sistem var. Salih Müslim'le de irtibat kurulabilir. Bunun için Salih Müslim'in açıklamalarının bir düzene girmesi lazım. Salih Müslim Türkiye'nin hassasiyetlerine saygı gösterir, açıklamalarında özenli davranırsa, o zaman irtibat kurulabilir” diyorlar.

BİLGİ
PYD'ye verilen mesaj çok net:
1-Fırat'ın batısına geçme Cerablus'u ele geçirmeye çalışma.
2-Türkiye'nin kırmızı çizgilerine özen gösterdiğin taktirde, uzlaşmamız mümkün.


ABD ile kurulan temasların etkisi oldu mu bilemiyorum. Ancak ilk baştaki havaya göre Ankara'da PYD konusunda bir değişiklik hissediliyor. Salih Müslim'de Türkiye'yi kışkırtmak gibi bir düşüncelerinin olmadığını Cerablus'a, ”Şimdilik” girmeyi düşünmediklerini ifade etti. PYD konusunda bir sorun var. PYD kendi kararını kendi veren bir yapı değil. Sadece Kandil bağlantısı değil ABD faktörünü kast ediyorum.

ABD İLE İNCİRLİK ÜSSÜ PAZARLIĞI


Amerikalılarla temastan söz ettim. Bu hafta Amerikan Savunma Bakanlığı'ndan bir heyet Ankara'da olacak. Türkiye'nin “Güvenli Bölge” kararı ve Suriye'nin geleceği Amerikan heyetiyle enine boyuna masaya yatırılacak.

Zaten ABD ile yürüyen bir süreç var. Güvenli Bölge konusunda Türkiye'nin kararlılığını gören ABD, IŞİD'le mücadele amacıyla İncirlik Üssünü kullanma talebinde ısrarlı. İncirlik üssü konusunda bir ilerleme de sağlandığı gözleniyor. Ankara, Türkiye'ye yönelik göç dalgasının önlenmesi, Türkiye'nin verdiği koordinatlara yönelik hava operasyonlarının yapılması ve PYD'nin Fırat'ın batısına geçmemesi gibi koşullarla İncirlik'in kullanılmasında esnek davranabileceğini muhataplarına iletti.

Eğer anlaşmaya varılırsa ABD, IŞİD'e yönelik operasyonlarda İncirlik Üssünü kullanacak."
 
Üst Alt