Kedinizi yakından tanıyın

harekat

Özel Üye


Kedinizi yakından tanıyın


Hayvanlar arasında merakıyla tanınan kedilerin, kuyruğunun 7 katı yüksekliğe kadar sıçrayabildiğini ya da hafızalarının bir köpekten 200 kat daha güçlü olduğunu biliyor muydunuz? İşte kediler hakkında az bilinenler...




Kediler; özgürlüğüne düşkündür. Başına buyruk hareket etmeyi severler. Öyle her çağırdığında gelmezler. Bazen köşelerine çekilir etrafı gözlerler, bazen de etrafta dolanmaya başlar, yaptığınız işe engel olmak için ellerinden geleni yaparlar. Örneğin bir şeyler yazmaya çalışırsınız klavyeye boylu boyunca yatarlar. Bazen de bir bakarsınız bir sinek görmüş kovalayıp dururlar, garip sesler çıkararak. Çoğu zaman da uyurlar... Tabii bunlar bildiklerimiz, gördüklerimiz. Kediler hakkında çok bilinmeyen özellikler...

- Kedileri okşamak, kan basıncını düşürür ve yüksek tansiyon hastalarına iyi gelir. Bu bilimsel olarak da kabul ediliyor.
- Karanlıkta insanlardan 6 kat daha iyi görürler. Kediler renkli görebilmekle birlikte kısmi renk körüdürler aslında. Bu renk körlüğü insanlarda görülen renk körlüğüne çok benziyor. Daha çok mavi ve yeşil tonlarında görüyorlar.
- Bıyıkları çevredeki hareketlere karşı son derece duyarlı, ani bir hareket hemen bıyıklar tarafından algılanıyor.
- Kendilerine ait sahayı yoğunlaşmış sidik ile işaretleyerek diğer kedilerin o alana girmemesi için bir tür uyarı özelliği taşıyor.
- Nabızları yaşlarına bağlı olarak dakikada 160-240 arasında atıyor.
- Evde yaşayan kediler ev eşyalarının ve özellikle kendi eşyalarının (su, yemek kaplarının, tuvaletlerinin) yerlerinin değişmesinden hiç mi hiç hoşlanmazlar. Ayrıca yemeklerini ayak altı bir yere koymayın.
- Vücutlarında 290 kemik ve 517 kas bulunuyor. Köprücük kemikleri olmadığı için de kafalarının sığabildiği her yerden geçebilirler.
- Kediler, tüm memeliler arasında uykuya en düşkün olanlardır. Her gün ortalama 16 saati uyuyarak geçirirler. Bu açıdan bakıldığında, yedi yaşındaki bir kedi hayatının sadece iki senesini uyanık geçiriyor. Genelde derin uykuya dalmak yerine şekerleme yaparlar.
- Son derece meraklılar. Ne olduğunu keşfetmek için her türlü şeyin içine girip tırmanmaya çalışırlar.
- Kedilerin en belirgin özelliklerinden biri de mırlamaktır. Özellikle çok sakin huzurlu ve mutlu olduklarında mırlarlar. Fakat derin mırıltılar rahatsız olduklarını veya acı çektiklerini de ifade edebilir. Kedinizin keyifli anlarında nasıl mırıldadığını biliyorsanız bu iki durum arasındaki farkı kolayca ayırt edebilirsiniz.
- Kediler çikolata yediklerinde hastalanabilir veya ölebilirler.
- Kediler insanlar gibi cezalandırmalardan anlamazlar. Tam tersi ödüllendirildikleri davranışı tekrar etme eğilimindedirler.
- İnsan gözünde bulunmayan bir tabaka sayesinde dış dünyadan gelen çok az miktarda ışığı bile yansıtırlar. Ayrıca göz bebekleri insanınkinden üç kat daha fazla açılabilir. Böylece gözlerine daha fazla ışık girer. Yansıtıcı tabaka, ışığı yansıtarak yakın çevreyi aydınlatır. Kediler bu sayede karanlıkta rahatça dolaşabilirler. Loş bir ortamda yüzüne ışık vuran kedilerin gözleri bu tabakadan yansıyan ışık nedeniyle fosforlu gibi parlak görünür.
- Kediler için insanlar çok iridirler. Kediyi azarlarsanız onu korkutursunuz. Ve kedinin gözlerine, onu eğitmek için dik dik bakarsanız sizi rakibi olarak görmeye başlar. Rekabet ortamında, güçlü bir kedi hasmına dik dik bakar ve rakibi düşmanlığı tırmandırmaktansa bakışlarını kaçırmayı tercih edebilir. Yani kediniz siz ona ısrarla baktığınızda bakışlarını kaçırıyorsa teslim anlamına geliyor.
- Kedi kendini rahatsız hissettiğinde kuyruğu hafif titremeye başlar. Eğer kuyruğun tamamı dikleştiyse ve şiddetle sallanıyorsa bu çok heyecanlandığını gösterir. Yumuşakça bir o yana bir bu yana sallanan kuyruk memnuniyet göstergesi. Kedi sessizce oturuyor ve kuyruğunu hızlıca sallıyorsa bir şeye odaklanmaya çalışıyor. Eğer kuyruk şiddetle kamçı gibi sallanırsa kedi öfkeli, kuyruk bir hızlı bir yavaş sallanıyorsa, bu da kararsız kaldığı anlamına gelir.
- Kedi kafasını veya çenesinin yanlarını size, mobilyaya veya herhangi bir nesneye sürtüyorsa, bu bölgesini işaretlemek için koku bıraktığını gösterir. Kafasının önündeki, ağız çevresindeki ve çenesindeki dokular feremon isimli bir kimyasal salgılar ve sürtünmeyle karşı tarafa geçer. Kediler kokuların ne kadar zaman önce bırakıldığını anlar ve buna göre tehlikeye karşı dikkatli olurlar.
- Kediler, izlerini düşmanlarından saklamak amacıyla dışkılarını toprakla örterler.
- Kedilerin hafızası köpeklerinkinden 200 defa daha güçlü. Fakat bu hafıza seçici ve sadece işine yarayacak bilgileri saklıyor.
- Erkek kediler kızgınlık dönemine girdiklerinde her zamankinden farklı tonda yüksek bir sesle miyavlarlar ve yaşadıkları bölgeyi keskin kokulu bir sıvı püskürterek işaretlerler. Bunun amacı civardaki dişi kedilere varlıklarını bildirmek ve olası rakiplerinin bıraktığı kokuyu kendi kokularıyla maskelemek. Yine bu dönemde diğer erkek kedilerle yoğun bir rekabete girerler. Çoğunlukla bu rekabet karşılıklı ses ve gövde gösterisiyle sınırlı kalsa da kimi zaman kavgalar da yaşanabilir.
- Tüm kediler etoburdur. Bu nedenle yemeklerinde yüzde 30 gibi yüksek oranda protein içeriğine gereksinim duyarlar. Besinleri içine yüksek oranda meyve ve sebze girdiğinde sindirim sistemleri bundan rahatsız olur.
- Kedilerin işitme duyuları insanlarınkinden beş kat daha güçlüdür. Kediler kulaklarını 180 derece döndürebilirler ve bir ses kaynağını bir bekçi köpeğinden on kez daha hızlı saptayabilirler.
- Kedi saatte 50 kilometre hızla koşabilir ve kuyruğunun 7 katı yüksekliğe sıçrayabilir.

 

MURATS44

Özel Üye
Daha neler. çok ilginç.Rabbim neler vermiş kediye. SAdece kediye bunlar verilmiş ya diğerleri. İlginç konu.Teşekkürler..
 

ceylannur

Yeni Üyemiz
577344_10150895269343147_1497731615_n.jpg




Buda benım kedım evdekı pısıpsımmm
 
Üst Alt