Yeni Nesil İnşaat Malzemesi: Donmuş Duman

harekat

Özel Üye
Yeni Nesil İnşaat Malzemesi: Donmuş Duman


aerogel00.jpg




Kaynaklar azaldıkça, enerji tüketiminin pahalanması insanları yeni arayışlara yöneltiyor. Özellikle son yıllarda, yakıt tüketimini azaltarak maksimum verimle konutları ısıtmak artık lüks değil bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor.



aerogelbrick.jpg



Fotoğraftaki 2,5 kilogramlık taş kütleyi havada duruyormuş gibi gösteren şeffaf madde Aerojel, diğer adıyla "donmuş duman", sadece 2 gram ağırlığında. Dünyanın en düşük yoğunluklu katısı silis aerojel 1 mg/cm3, havanın yoğunluğu ise 1,2 mg/cm3 olduğunu düşünürsek, bir katının havadan daha az yoğunluklu duruma gelmesi oldukça ironik geliyor insana.
Aerojel'in daha da önemli bir özelliği var. Isı yalıtımı diğer katılara göre çok daha yüksek. Şu anda NASA, aerojeli uzay elbiselerinde ve Mars'a gönderdiği robotlarda kullanıyor.



598px-Aerogel_nasa.jpg


aerogel.jpg




Aspen Aerogel firması, nano teknoloji ile yapılarda yalıtım için aerojeli kullanan ve aerojel battaniyeleri üreten ilk firmalardan biri.








aerogelson.jpg





Aspen Aeorgel firması ürettikleri Spaceloft battaniyeleri için diğer yalıtım malzemelerinden, fiberglas ve köpükten 3-4 kat daha iyi yalıtım sağladığını iddia ediyor. Uygulaması basit, su buharı geçirgenliği var ve yangına dayanıklı. Fotoğraflarda yangına dayanıklılığını görebilirsiniz.






aerogelmatches.jpg






aerogelcrayons.jpg




Çok yeni bir teknoloji ve şu an için pahalı bir uygulama. Hafif, yalıtımı yüksek ve şeffaf olması, çatılar gibi yük taşıyan ve ışığın girmesi istenen yerlerde devrim yaratabilecek bir malzeme. Zamanla, piyasada üreticileri çoğaldıkça birçok sektörde bu maddenin uygulamalarda özellikle ısı yalıtımında sıkça kullanıldığını görebileceğiz.










aerogelcati.jpg



aerogelcati2.jpg
 
Üst Alt