Erdoğan: 285 bin özürlü yakınına aylık 630 TL bakım desteği verildi

TaHKaR

Aktif Üyemiz
Erdoğan: 285 bin özürlü yakınına aylık 630 TL bakım desteği verildi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, evde bakılan her engelli birey için bakımı yapan yakınına ayda bir asgari ücret, bugünün değeriyle 630 TL ödeme yapıldığını belirtti. Erdoğan, "2006'dan itibaren 285 bin özürlü yakını bu desteklerden faydalandı." dedi. Erdoğan, Engelliler Haftası dolayısıyla yayınladığı mesajda, toplumun ayrılmaz bir parçası olan engelli vatandaşların ihtiyaç ve talepleri, sosyal devleti işletmenin ötesinde, tüm kesimleri kucaklama, tüm kesimlere adil ve eşit hizmet sunma anlayışıyla hareket eden hükümetlerinin öncelikleri arasında olduğunu belirtti.

Erdoğan, göreve gelirken kimsesizlerin kimsesi olma iddiası ve umuduyla yola çıktıklarını belirterek, "Bu şuurla, engelli kardeşlerimizi ötekileştiren, toplumun dışına iten, onları eve hapseden çağ dışı anlayışı reddederek, pozitif ayrımcılık ilkesini hayata geçirdik; bu ilkeyi anayasa ile güvence altına alarak bu alanda bir zihniyet devrimi ve hukuk devrimi gerçekleştirdik." ifadelerine yer verdi.

Geçmiş hükümetlerce öteden beri ihmal edilen, sorunları, talepleri, istekleri görmezden gelinen engelli insanlara kucak açtıklarını, istihdamlarının teşviki ve kolaylaştırılması için yasalar çıkardıklarını ifade eden Erdoğan, mesaja şöyle devam etti; "Başta eğitim ve sağlık olmak üzere herkesin özgürce, rahatça yararlanabildiği imkânları, engelli kardeşlerimizin kullanımına sunduk. Şu anda, evde bakılan her engelli birey için bakımı yapan yakınına ayda bir asgari ücret, bugünün değeriyle 630 TL ödeme yapılıyor. 2006'dan itibaren 285 bin özürlü yakını bu desteklerden faydalandı. Kurulan engelsiz yaşam merkezleriyle engelli kardeşlerimizin çok rahat ve konforlu şekilde, uzmanlarca bakımı gerçekleştiriliyor. Şu anda 93 yaşam evinde, her evde 12 engelli kardeşimiz bulunacak şekilde bu hizmet yürütülüyor. Özürlü aylıklarını ciddi oranda arttırdık; daha önce sadece 25 TL olan özürlü aylığını, 300 TL'ye yükselttik."

İhtiyacı olan tüm engelli vatandaşların özel eğitim merkezlerinden ücretsiz yararlanabildiklerini kaydeden Erdoğan, "Engelli çocuğu bulunan anneler, 5 yıl erken emekli olabiliyor; engelli çocuğu bulunan ebeveynler, günde 1 saat bakım izini alabiliyorlar. İnanıyorum ki, önümüzdeki dönemde, sivil toplum kuruluşlarımızla el ele vererek, engelli kardeşlerimizin hayatını kolaylaştıracak çok daha büyük adımlar atılabilecek, sunulan destekler artarak devam edecektir. Toplumumuzun en hassas meselelerinden biri olan engelli vatandaşlarımızla ilgili meselelerdeki duyarlılığın artmasına vesile olması dileğiyle, Engelliler Haftası'nı kutluyor, tüm engelli vatandaşlarımızı, ailelerini sevgiyle ve kardeşlik duygularıyla kucaklıyorum." sözleriyle mesajını tamamladı.


Cihan Haber Ajansı​
 
Üst Alt