Ayetlere Göre İnsan Karakterleri

Muhtazaf

Yardımcı Yönetici (Şair|Yazar)
Yönetici
Ayetlere Göre İnsan Karakterleri

ZAYIF KARAKTERLİ MÜNAFIK KİMSELER:
Bir sûre indirildi mi, 'Sizi bir kimse görüyor mu?' diye birbirlerine göz ederler, sonra da sıvışıp giderler. Anlamayan bir toplum olmalarından dolayı, onların kalplerini çevirmiştir.
TEVBE SÛRESİ 127

HİLE ve GAFLET KENDİNDE İCTİMA EDEN KİMSELER: İnsanlardan, inanmadıkları halde, 'O'na ve ahiret gününe inandık' diyenler de vardır. Bunlar onu ve mü'minleri aldatmaya çalışırlar. Oysa sadece kendilerini aldatırlar da farkında değillerdir. BAKARA SÛRESİ 7-8

KURU İNATÇI TİPLER : Onlara, 'O'nun indirdiğine uyun!' denildiğinde, 'Hayır, biz, atalarımızı üzerinde bulduğumuz (yol)a uyarız!' derler. Peki ama, ataları bir şey anlamayan, doğru yolu bulamayan kimseler olsalar da mı (onların yoluna uyacaklar)? BAKARA SÛRESİ 170

CAHİLANE MÜCADELE EDEN KİMSELER: Bu tipler hem hakla hem batılla, bildikleriyle mücadele ederler.
İşte siz böyle kimselersiniz! Diyelim ki biraz bilginiz olan şey hakkında tartıştınız. Ya hiç bilginiz olmayan şey hakkında niçin tartışıyorsunuz? bilir, siz bilmezsiniz.
ALİ İMRAN SÛRESİ66

İnsanlardan öylesi de vardır ki, ne bir ilmi, ne bir yol göstericisi, ne de aydınlatıcı bir kitabı olduğu halde kibirlenerek insanları O'nun yolundan saptırmak için, hakkında tartışmaya kalkar. Ona dünyada bir rezillik vardır. Ona kıyamet gününde de yangın azabını tattıracağız
HACC SÛRESİ 8-9

İRADESİ VE HİMMETİ ZAYIF KİMSELER:
Eğer yakın bir dünya menfaati ve kolay bir yolculuk olsaydı, (sefere katılmayan münafıklar da) mutlaka sana uyarlardı. Fakat meşakkatli yol, onlara uzak geldi. Gerçi onlar, 'Eğer gücümüz yetseydi, elbette sizinle beraber çıkardık' diye yemin edeceklerdir. Onlar kendilerini helâke sürüklüyorlar. biliyor ki onlar kesinlikle yalancıdırlar.

TEVBE SÛRESİ 42

KORKUSUZ OLAN İMANLI KİMSELER :
Onlar öyle kimselerdir ki, halk kendilerine, 'İnsanlar size karşı ordu toplamışlar, onlardan korkun'dediklerinde, bu söz onların imanını artırdı ve ' bize yeter, O ne güzel vekildir!' dediler. ÂL-İ İMRÂN SÛRESİ 173


GİZLİ FAKİR KİMSELER :
Sadakalar) kendilerini yoluna adayan, yeryüzünde dolaşmaya güç yetiremeyen fakirler içindir. İffetlerinden dolayı (dilenmedikleri için), bilmeyen onları zengin sanır. Sen onları yüzlerinden tanırsın. İnsanlardan arsızca (bir şey) istemezler. Siz hayır olarak ne verirseniz, şüphesiz onu bilir.

BAKARA SÛRESİ 273

VAKAR ve TEVAZU SAHİBİ KİMSELER :
Rahmân'ın kulları, yeryüzünde vakar ve tevazu ile yürüyen kimselerdir. Cahiller onlara laf attıkları zaman, 'selâm!' der (geçer)ler.

FURKÂN SÛRESİ 63

ÇOŞKUN İMAN SAHİBİ KİMSELER :
Müminler ancak o kimselerdir ki; anıldığı zaman kalpleri ürperir. Onun âyetleri kendilerine okunduğu zaman (bu) onların imanlarını artırır. Onlar sadece Rablerine tevekkül ederler.

ENFÂL SÛRESİ 2

HER ŞEYİN O'NA DÖNECEĞİNE İNANAN KİMSELER : Onlar; başlarına bir musibet gelince, 'Biz şüphesiz (her şeyimizle) O'na aidiz ve şüphesiz O'na döneceğiz' derler.
BAKARA SÛRESİ 156
 
Üst Alt