Şahi Topu

SözDüŞü

Banned
Şahi Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılıp kullanılmış özel bir savaş topudur. İstanbul'un fethi'nde kullanılmışlardır.

Yapımı 3 ay süren, çizimlerini Fatih Sultan Mehmet'in önderliğinde Türk mühendislerinin yaptığı topun dökümünü Bizanslıların daha önce sınır dışı ettiği Macar Urban adlı bir dökümcü ve Mimar Muslihiddin Ağa , Saruca Paşa yapmıştır. Bunun yanında döküm ustası olarak Cenevizli Donar Usta diye birisinden de bahsedilir. Ayrıca bir rivayete göre de Macar Urban sınır dışı edilmemiş, Bizans zındanlarından lağımcılar tarafından kaçırılmıştır.




Urbain’in döktüğü top ve diğer toplar 1452 senesi Ocak ayının sonlarında Edirne’den yola çıkarılmış ve ancak iki ay sonra İstanbul önlerine getirilebilmişti. Edirne'de deneme atışlarıın yapılacağı sırada FATİH SULTAN MEHMET tellallar çığırtarak halkı uyarmış,bu gürültünün kaynağını habe vermiştir.


Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u almak için döktürdüğü büyük top Şahi adını taşıyordu. Bu topun namlusu 91.5cm idi. 680 kilogram ağırlığındaki güllesini menzili 1200 metre idi.

Osmanlı ordusunda daha sonra kullanılan büyük toplara da Şahi adı verildi 1464'te Fatih Sultan Mehmet toplardan kırk iki tanesini Çanakkale Boğazı'nın savunması için Çanakkale Boğazı'na gönderdi. Yüzyıllarca kullanılmadan kalan toplar 1807 yılında İngiliz Donanmasına karşı kullanıldı.

Beklenenin aksine kusursuz şekilde çalışan toplar bir İngiliz gemisini vurmuş ve 60 denizciyi öldümüştür.

Bir tanesi İngiltere'de, bir diğer tanesi de italya'dır.Günümüzde Fatih döneminden kalma 6 tane top kalmıştır.Bunların en büyüğü ve İstanbul'da ve Boğazlar'da kullanılan şahi adı verilen toptan 1 tane kalmış ve bugün İngiltere'dedir.

Diğerleri ise Harbiye'deki askeri müze bahçesinde olup bunların çapı daha küçüktür.



Osmanlı Devleti'nin İstanbul'un fethi sırasında kullandığı, İtalya'nın Torino kentinde bir müzede bulunan Şahi topu.


Alıntı
 
Üst Alt