Milli nükleer santral talimatı

MURATS44

Özel Üye
Davutoğlu'dan milli nükleer santral talimatı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca düzenlenen brifing sonrası açıklamalarda bulundu.

basbakan_davutoglundan_enerji_aciklamasi_1413907935_4307.jpg


Başbakan Davutoğlu, "Üçüncü (nükleer) santrali yeterli insan unsuru yetiştikten sonra yüzde 100 milli bir şekilde yapma konusunda gerekli çalışmaları başlatma talimatı verdim" dedi.

2016'DA DOĞALGAZ GİTMEYEN ŞEHİR KALMAYACAK

Başbakan Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndaki toplantı sonrasında yaptığı açıklamada Türkiye'nin enerji üreticisi değil coğrafi açıdan önemli bir konumda olduğunu bunun en büyük örneğinin de Tanap projesi olduğunu söyledi. Davutoğlu, Türkiye'de 2016 yılında her ilin doğalgazla buluşacağını söyledi.

TÜRKİYE'NİN ENERJİDE KURTULUŞU NÜKLEERDE

Davutoğlu, Türkiye'nin enerjide ancak nükleer santrallerle avantajlı konuma geçebileceğini ancak 2000'li yıllara kadar bu konuda adım atılamadığını söyledi. Davutoğlu Türkiye'nin 2 nükleer santral için anlaşma imzaladığını 3. nükleer santralin ise Türkiye'nin kendi santrali olacağını söyledi.
Davutoğlu, hükümet olarak enerji konusunda bir başka alternatifin de yenilenebilir enerji olduğunu bu konuda da azami potansiyele ulaşılması talimatı verdiğini söyledi.
Madencilik konusunda da kapsamlı çalışma yapıldığını anlatan Davutoğlu, madencilerin eğitilmesi ve yer altı ve yer üstünde doğabilecek risklerden korunabilmeleri için eğitime çok daha fazla önem verileceğini söyledi.

GAZETECİLERİN SORULARINA CEVAPLAR

Türkiye'nin enerji alanında krizlere karşı durumu, Ukrayna ve Kıbrıs sorunlarının enerjiye yansımalarını değerlendiren Davutoğlu, ülke olarak risklere karşı daha dayanıklı bir yapıda olduğunu, kışa girmeden önce enerji konusunda alınan tedbirleri yerinde görmek için bakanlıkla brifingi daha öne aldığını söyledi.
Davutoğlu, Kuzey Irak ile yapılan enerji anlaşmasının çok önemli olduğunun günümüzde daha iyi anlaşıldığını belirterek TANAP projesinin de bundan sonraki dönemlerde çok daha fazla önem kazanacağını bu projenin biran önce hayata geçmesi için çaba harcanacağını söyledi.

KIBRIS SAHASINDA BULUNAN BÜTÜN KAYNAKLAR ORTAKTIR

Kıbrıs sahasında bulunan bütün kaynaklar sadece belli bir kesimin değil orada var olan tüm kesimindir. Kıbrıs Rum tarafı bu kaynakları tek taraflı olarak bunları kullanmak için çaba sarfetti. Biz bunun mümkün olmayacağını söyledik. Biz buna rağmen Türkiye'den gidecek olan suyun Rum kesimi tarafından da kullanılabileceğini belirttik.
Barbaros gemimiz orada sismik çalışmasını yapacaktır. Bunun güvenliği ile ilgili gerekli tedbirler alınmıştır. Orada yapılacak tüm çalışmalar Kıbrıs'ın tüm sahipleri tarafından kullanılmalıdır. Türkiye'nin oralarda sismik araştırma hakkı vardır ve bu hakkımızı istediğimiz zaman kullanırız. Kıbrıs'ın bir kesimini dışarıda bırakacak hiçbir adımı kimse kabul etmez.

KOBANİ SURUÇTAN AYRILAMAZ

Peşmergelerin Kobani'ye geçişiyle ilgili soruya değinen Davutoğlu, Türkiye'nin ulusal çıkarına ve güvenliğine gelebilecek endişelere karşı tezkereleri Meclis'ten geçirdik. Telabyat ve diğer yerler Türkiye'deki şehirlerimizden ayrılamayacağı gibi, Kobani de Suruç'tan ayrılamaz. Kobani'ye lojistik geçiş için görüşmeler sürüyor. Ancak henüz geçiş başlamış değil. Ancak bununla ilgili ayrıntılı konuşmamız mümkün değil. PKK'nın Türkiye'ye girişi veya Türkiye'den çıkışı mümkün değildir. Ancak Peşmerge Irak anayasasınca kabul edilen bir kurumdur.
 
Üst Alt