İşte gözdeki muhteşem sanat

ceylannur

Yeni Üyemiz
İşte gözdeki muhteşem sanat

Kırmızı gezegen Mars'ın yüzeyini hatırlatan bu görüntüler, her biri parmak izi gibi benzersiz olan insan gözündeki iris tabakasının en ince detaylarını sunuyor. (Yeni Şafak)

261_1.jpg


Fizik öğretmeni Suren Manvelyan, bu fotoğrafları çekebilmek için arkadaşlarını ve öğrencileri model olarak kullanmış.

261_2.jpg


Elde ettiği görüntülerse, gözün ne kadar karmaşık bir yapıya sahip olduğunu daha önce olmadığı kadar ayrıntılı bir şekilde gösteriyor.

261_3.jpg


Manyelvan, böceklerin ve bitkilerin makro fotoğraflarını çektikten sonra farklı birşeyler elde edebilmek için insan gözüne yönelmiş ve sonuçların bu kadar etkili olacağını önceden tahmin edememiş.

261_4.jpg


'Sizin Güzel Gözleriniz' adını verdiği bu bir seri fotoğraf, göze giren ışığın miktarını ayarlamakla yükümlü olan iris ve boyutları irise bağlı kaslar tarafından kontrol edilen gözbebeklerine odaklanıyor.

261_5.jpg


Manyelvan, fotoğrafları çekme tekniğini bir sır olarak tutmayı tercih ediyor.


261_6.jpg


Herbir zerre, herbir mevcut, herbir zîhayat, bir nefer askere benzer ki, orduda muhtelif dairelerde, o neferin ayrı ayrı nispetleri, vazifeleri olduğu gibi, herbir zerre, herbir zîhayatın dahi öyledir. Meselâ senin gözünde bir zerre, gözün hücresinde ve gözde ve âsâb-ı veçhiyede ve bedenin şerâyin tabir edilen damarlarında birer nispeti ve o nispete göre birer vazifesi ve o vazifeye göre birer faydası vardır. Ve hâkezâ, herşeyi ona kıyas et. (Lemalar, On Yedinci Lem'a)

261_8.jpg


261_9.jpg

 
Üst Alt