Mum Çiçeği Resimleri

ceylannur

Yeni Üyemiz
b-285494-Mum_%C3%A7i%C3%A7e%C4%9Fi.jpg



Hoya%20carnosa%20Porzellanblume%201.jpg


2.jpg


mum_cicegi_4.jpg


 

ceylannur

Yeni Üyemiz
En Güzel Kokan Çiçek Mum Çiçeği

Hoya Carnosa
En çok sevdiğim ev içi bitkilerinden hatta en birincisidir. Ev ortamında hiçbir sorun çıkarmaması ile bendeki yeri ve önemi başkadır.
Salonda veya balkonda çok kolay yetiştirebilirsiniz. Kışları don tehlikesi olmayan güney illerimizde bahçede yetiştirilebilir; duvar sarmaşığı gibi kullanılabilir.
Yaklaşık 20 yıldır bu bitki evimizden eksik olmamıştır. Her seferinde çok ihmal etmişimdir hatta ölenleri de var.
Bir şeyin dayanıklılığından ne kadar eminseniz o kadar ihmal edersiniz. Mum çiçeği susuzluğa da çok dayanıklıdır. Bazen susuz bırakırsanız yaprakları kurumak derecesine yakın pörsüyerek bozulur. Sonra sularsınız bir iki haftada o yapraklar şaşırtıcı bir şekilde sağlığına kavuşur. Çok ilginç bir bitkidir. Her bir yaprağı birkaç yıl sağlıklı bir şekilde parlak ve canlı olarak yaşayabilir. Aşırı soğuklardan korumalısınız. Balkonda yetiştiriyorsanız kışın eve almalısınız. Aslında evde de gayet sorunsuz yetişebilir. Yeter ki bir parça güneş alacağı bir yerde olsun.

Yapraklarının etli ve kalın olması mum çiçeğinin başka bir güzelliğidir. Genelde yaprakları için yetiştirilir. Çiçekleri ise sanki balmumundan yapılmışçasına çok güzel ilginç bir güzelliğe sahiptir. Çok da güzel kokar. Çiçek açtığı zaman kokusu bütün evi sarar. Ancak bazı kişiler kokusunu biraz ağır bulabilir.

Minik fotoğrafta mum çiçeğinin çiçeklerini görüyorsunuz. Büyüklükleri yaklaşık olarak bu mini resimdeki kadardır. Aşağıdaki büyültülmüş fotoğrafı sizi yanıltmasın. Çiçekleri salkımlar halinde aşağı doğru bulunur.
Kimileri diyor ki bu bitki yaşlanınca birkaç yıllık olunca çiçek açarmış. Bu bilgi yanlış. Ben bir akrabamıza küçük bir dal vermiştim. Ertesi yıla kadar iki metre oldu çiçek bile açtı. Yerini çok sevmiş. Devamlı ev içinde bulunuyor.
Dayımla yengem 10 yıl kadar önce benden bir dal alıp Hollanda’daki evlerine götürdüler. Her yıl çiçek açıp evi mis gibi kokutuyormuş.
Mum çiçeğinin çiçek açtığını bilmeyenler çiçek açtığı zaman gözlerine inanamaz. Güzelliği ve muhteşem kokusu karşısında şaşırır kalır.

Bakımı: Benim tecrübelerime göre her toprakta yetişiyor. Gübreleme zahmetine gerek yok. Kışın çok az sulayın. Toprağının üst yüzeyini sık sık eşeleyin havalandırın.
Büyümesine dikkat edin: Bazen normal bir şekilde yaprak yaprak büyür. Bazen ip gibi yapraksız incecik bordo renginde bir veya birkaç uzantı çıkarır. Bir metre kadar veya daha fazla uzar. Bu ipe benzer dallar tamamen yapraklanacaktır. Çok dikkat etmelisiniz. Yerini değiştirmeyin bu zarif ipçiklere hiç el sürmeyin. Zamanla yapraklarla kaplanır. Yapraklar önce çok küçük ve dayanıksızdır. Kızılımsı kahverengi veya bal rengi olur. Büyüdükçe yeşilleşir.
Çoğaltılması: Eski dallarından alıp doğrudan toprağa dikmekle kolayca çoğaltılabilir. Bunu her mevsimde yapabilirsiniz ama en uygun zaman ilkbahardır.
Bazen ev içinde toprağı küf gibi bir mantar hastalığına tutulur. Bu ise mum çiçeği için çok tehlikelidir. Bitkiyi kökten çürütür. Bu şekilde çürüyen mum çiçeklerim olmuştu. Üst dallarını kesip temiz toprağa dikerek yeniden yaşatabildim. Eğer toprakta benzeri sorunlar olmuşsa dışarı çıkarın toprağını eşeleyin havalandırın. Mümkünse toprağı ve saksıyı tamamen değiştirin. İyice düzelene kadar eve almayın. Mevsim kış ise bunun için ilkbahara kadar bekleyin. Bu sürede kök çürümüş mü dikkat edin. Çürümüşse üstteki sağlam dallarını kesin temiz bir toprak bulana kadar suda bekletin.
Kökten çürüme hastalığı sardunyalarda da görülüyor. Kurtarılması tamamen aynı şekildedir. Sadece sebepleri değişik olabilir.

-Alıntı-
 

VuSLaT

Yönetim
Yönetici
Teşekkürler bu çiçek çok güzelmiş,çiçekçilere sormam lazım, bakınca insan tefekkür ediyor dalıp gidesi geliyor:)
 
Üst Alt