Bilmeyenler görmeyenler için-Siyah havuç(mor havuç) ve Faydaları

ceylannur

Yeni Üyemiz
Bilmeyenler görmeyenler için-Siyah havuç(mor havuç) ve Faydaları
siyah-havuc-iltihap-kurutuyor-ates-dusuruyor.jpg



Siyah havuç; şalgam suyunun da hammaddesidir.

Taze siyah havuç yemenin tam mevsimi kış aylarıdır.

Sağlıklı yaşam için; siyah havucun rendesi, salatası veya suyu kullanılmalıdır.

Siyah havuç suyu; tuz veya mayadan dolayı şalgam suyu içemeyenler için çok iyi bir seçenektir.

siyahhavule5.jpg



Konya Ereğli’de tamamen organik olarak üretilen siyah havuç ve suyu dünya liderlerinin de vazgeçilmez içeceği oldu.

Fakat iç piyasada bulmakta zorlanılıyor.

Ülkemizde birçok firma siyah havuç suyu üretmeye ve ihraç etmeye başladı.

Siyah havuç suyu; bir çok devlet adamlarının yanı sıra ünlü sinema sanatçıları ve dünya çapında tanınmış mankenlerin vazgeçilmez sabah içeceği olarak vazgeçilmez meyve suyu özelliğini almış durumda.

Kalp hastalıklarından kanserin önlenmesine kadar bir dizi faydaları olduğu için ’siyah mucize’ olarak tanıtılan siyah havuç suyu içmek sağlık için çok önemli destek olacaktır.

Öğrencilerin sınav stresini yenmeleri için beslenmelerine dikkat ederken, özellikle sınav sabahı öncesi yapılan kahvaltıda sakinleştirici özelliğinden dolayı bir çay bardağı siyah havuç suyu yoksa turuncu havuç suyu içmeleri önerilmekte.

Siyah havuca rengini içinde yüksek düzeyde içerdiği antosiyanin ve bir miktar içerdiği kAroten vermektedir. Cilt ve göz hastalıkları için faydalı olmasının yanında kalp hastalıkları ve kanseri de önlüyor.

Siyah havucun içinde bulunan anthocyanin adı verilen mor pigmentler çok güçlü antioksidan işlevi görüyor.

Kansere karşı kuvvetli antoksidan özelliğinden yararlanılmalıdır.

Konu üzerinde çalışanlara göre; havucun, süratle kan yapıcı, kuvvetlendirici, hem ishal kesici, hem kabızlık giderici, mide ve bağırsağın yakın dostu, karaciğeri kuvvetlendirici ve yeri doldurulamayan bir sebze olduğunu söylüyor.

Siyah havuç veya suyu kansızlık halinde; sabah-öğle-akşam taze çıkarılmış 1 çay bardağı havuç suyu içilmesi, suyu çıkarılamazsa ince rendelenmesi ve iyice çiğnenerek yenilmesi öneriliyor.

Konu üzerinde çalışanlara göre; havuçtaki beta-kArotenin de gözleri, yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından koruduğunu ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini vurgulayarak, havuçların yenilirken asla soyulmaması gerektiğini, sadece temiz yıkamanın kafi olduğunu kaydediyor.

Konu üzerinde çalışanlara göre; suyu, aç karnına içildiğinde; mide ve oniki parmak ülserinde şikayetlerinde faydalı olmakta.

Kalp hastalıkları ve damar sertliğinde faydalı olmaktadır.
&&

İtalyan La Stampa gazetesinde çıkan habere göre, Avustralya'daki Queensland Üniversitesi'nde görev yapan bilim adamları, yaptıkları araştırmada, içinde bulunan antosiyanin adlı mor pigmentler sayesinde oldukça etkili bir antioksidan işlevi gören siyah havucun, ayrıca önemli bir iltihap kurutucu, ateş düşürücü (anti inflamatuar) özelliği olduğunu da gözlemledi.

Araştırmacılar, fareler üzerinde yaptıkları araştırmada, hayvanlara yağ ve karbonhidratlar açısından zengin bir diyet uyguladı.

Kısa sürede kilo alan farelerde, yüksek tansiyon, diyabet glikoz toleranssızlığı, karaciğer ve kalp rahatsızlıkları ortaya çıktığın ı gören araştırmacılar, bundan sonraki 2 ay boyunca hayvanlara verilen besinlere siyah havuç suyu ekledi.

Elde edilen sonuçlar karşısında şaşıran araştırma ekibinin başındaki Lindsay Brown, farelere uygulanan "korkunç" besin programının sürdürülmesine rağmen, tüm bulguların normale döndüğünün gözlemlendiğini söyledi.

Turuncu havuçlardan yaklaşık 28 kat fazla antosiyanin içeren siyah havucun antioksidan özelliğinin zaten bilindiğini belirten Brown, ancak farelere uygulanan kötü diyete karşı etkisinin, bu sebzenin, iltihap kurutucu, ateş düşürücü (anti inflamatuar) özelliği olduğunu da ortaya koyduğunu kaydetti.

 
Üst Alt