Vikinglerin Büyük Tanrısı Odin Ve Thor Türk Müydü?

MURATS44

Özel Üye
1jpg-728x728.jpg


İsveç tarihinin kurucusu olan Prof. Sven Lagerbring, Türkçe ile İsveççe arasındaki ortaklıklardan, mitolojik benzerliklerden hareket ederek, İsveçlilerin atalarının Türkler olduğunu söylüyor. İsveç masallarında da tanrı Odin’in "Türkland"dan geldiği anlatılıyordu.

2jpg-728x728.jpg


Prof. Lagerbring'e göre İsveç Tanrısı Odin, "Herwarar Masalı"nda Tirkiar (Türkler) ve Asiemaen (Asyalılar) olarak tanıtılan büyük bir kitlenin önderiydi.

oooodddjpg-728x728.jpg


Tasvirlerde kurtlarıyla gösterilen Odin'in Türkland'dan (Türk İli) İsveç'e yolculuğu masalda ayrıntılarıyla anlatılır, adaletinden ve bilgeliğinden söz edilir.

magyar-relandtaking-from-valley-of-the-kings-etelkoz-feszty-korkep2jpg-728x728.jpg


Kurduğu krallıkların başlarına oğullarını geçirdiği söylenir.

3jpg-728x728.jpg


Vikinglerin Thor ve Odin isimli iki önemli tanrıları vardı. Her iki isim de türk kökenli isimlerdir. Thor adı TUR sözünden ve Odin adı da OT-İN (inen ateş) sözünden kaynaklanır.

vichinghipathfinder0362jpg-728x728.jpg


Thor, yani Tur; yüksek makam, yuvarlak gök, türeme, töre ve Türk sözcüğünün de köküdür.

isvec3a7abcjpg-728x728.jpg


İsveç tarihçiliğinin babası Rektör Sven Lagerbring Odin ve Oğullarının Kuzey Avrupa'ya Türkçeyi getirdiğini de kaydediyor. Runik yazı adı verilen oyma yazılar da, Noveç’ten Orta Asya içlerine, Orhon Yazıtları’na kadar görülüyor. Norveç ve İsveç’te Runik harflerle yazılmış, fakat İsveççe ve Norveççe olarak okunamayan yazılar var.

sleipnirstonejpg-728x728.jpg


Prof. Lagerbring İsveççe ve Türkçe gramer ve sözcük benzerliğini de ortaya koyuyor. Çok sayıda sözcüğün birbirlerine benzediğini belirterek iki yüzden fazla örnek veriyor.

Bugün Bile Benzerlikleri Ortada Olan Bir Kaç Sözcük Sayalım

yazijpg-728x728.jpg


saxon1jpg-728x728.jpg


Odin ismine İskandinavya kadar Orta Asya Türklerinde de saygı duyulduğu bir gerçektir. Eski kaynaklar Öden Ata isimli kutsal bir Türk büyüğünün Eski Türk Yurdunda anıtları olduğu ve çok saygı duyulduğunu anlatır.

odintherulerofasgardbyredan23-d3e6nr9jpg-728x728.jpg


Ünlü komutan Timur batı seferine çıkmadan önce Öden Ata’nın kabrini ziyaret etmiş, dua ve dilekte bulunmuştur .

NOT
Vikingler veya Norslar,İskandinavyalı korsan ve tüccar kavim. Yılın büyük kısmını denizlerde geçirmiş olan savaşçı bir halktır. 8 - 11. yüzyıllar arasında kuzeybatı Avrupa'da birçok yeri fethetmişlerdir.Savaşçı olmaları Türk soyundan geldiklerini göstermez. Vahşi ve barbar bir ırk oldukları biliniyor. Vikinglerin bir başka bilinen özelliği ise aynı eve defalarca giren hırsız gibi köylere evlere tekrar tekrar geri dönmeleri ve yağmalamaları. Bu konuda bazı tarihçiler , wikinglerin atasının Türkler olduğu hakkında görüşbirliğinde olsalarda , değişik kabilelerle aynı ırktan 798 yılında başlayan tarihlerine bakılınca da, ilk Müslüman Türk devleti olan Karahanlı Devleti ,840 yılında kurulduğuna göre islamla beraber türklerde büyük değişiklikler olmuştur. İskandinavyada daha önce bulunan bu ırkın Türk soyundan gelmiş oldukları söylemi oldukça saçma.
 
Son düzenleme:
Üst Alt