Başbakan Yardımcısı ve Dış İşleri Bakanı Hakan Fidan

Muhtazaf

Yardımcı Yönetici (Şair|Yazar)
Yönetici
Başbakan Yardımcısı ve Dış İşleri Bakanı Hakan Fidan
Türkiye yepyeni bir yol ayrımına geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu öncülüğünde yeni AK Parti kadrolarıyla hedeflerine yürüyecek. Bunun için Dış İşleri Bakanlığı'na kendinden emin biri lazım.

Öne çıkan isim mevcut MİT Müsteşarı Hakan Fidan. Sayın Erdoğan ve Sayın Davutoğlu mutlaka bu konuda istişare yapmışlardır. Hakan Fidan'ın yeni Dış İşleri Bakanı olması kimseyi şaşırtmamalı.

Hakan Fidan geçtiğimiz yıllarda Sabah Gazetesi'nde yer alan bir haberde MİT'i yeniden yapılandırırken Ahmet Davutoğlu'nun Dış İşleri Bakanlığı'ndaki modeli esas aldığını açıklamıştı. Büyükelçilerin çok dil bilmelerini savunan Fidan, 'Yeni elemanlarda bu özelliklere dikkat ediyoruz' açıklamasında bulunmuştu.

Zaten Erdoğan'la çok iyi çalışan Fidan, Davutoğlu'yla da uyum sorunu yaşamayacaktır.

Hakan Fidan'ın master tezi, 'İstihbarat ve dış politika: İngiliz, Amerikan ve Türk İstihbarat Sistemlerinin Mukayesesi', doktora tezi ise, 'Bilgi Çağında Diplomasi: Enformasyon Teknolojilerinin Uluslararası Antlaşmaların Doğrulanmasında Rolü' başlığını taşıyor. Yani Sayın Fidan istihbaratın dış politika ile beraber ne kadar önemli olduğunun farkında.

Burada ortaya şöyle bir soru çıkıyor: Hakan Fidan Dış İşleri Bakanlığı koltuğuna oturursa MİT'in başına kim gelecek? Fidan birkaç görevi ifa edecek yetenek ve zekaya fazlasıyla sahip. MİT'ten sorumlu Başbakan yardımcısı görevini de pekala götürebilir.

Çözüm sürecini başından beri çok iyi götüren ve bu yüzden yabancı istihbaratın hedefi olmuş biri. Aynı şekilde Gülenist yapılanmanın devirmek istediği ama başarısız olduğu Fidan 100 yıllık sorunların çözümünde ne kadar önemli ve aktif biri olduğunu ispatlamış oldu.

Yoksa durduk yere MOSSAD ya da CIA'yle yakın ilişkileri olan David Ignatius gibiler Fidan'ı hedeflerine koymazlardı.

Unutulmamalı ki, Fidan'ın en önemli tezlerinden biri istihbaratla beraber strateji üretmektir. Bunu teoriden pratiğe, kuvveden fiile geçirebilecek ekip bellidir. Fidan'ın bu görevleri ekonomi, toplumsal meseleler, eğitim, sağlık vb ilgilenmek zorunda kalan Başbakan Davutoğlu'nun da elini rahatlatacaktır. Görelim Mevlam neyler, neylerse güzel eyler.

Cem Küçük​
 
Üst Alt