Paralel yapıya 'Fahri' operasyon

MURATS44

Özel Üye

Paralel yapıya 'Fahri' operasyon


Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, MİT'ten gelen bilgilerle 50 ülkenin fahri konsoloslarının belgelerini yenilemediklerini söyledi.

Hürriyet yazarı Vahap Munyar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan aldığı 'Türkiye'deki 50 civarındaki ülkenin fahri konsolosunun belgelerini yenilemedik' bilgisini köşesinde yazdı.

Belgelerinin yenilenmediği konsolosların, Türkiye aleyhine yurtdışında çalışma yaptıkları iddia ediliyor.

FAHRİ OPERASYON

Katar'da gazetecilerle sohbet eden Çavuşoğlu, bir soru üzerine 50 dolayındaki ülkenin Türkiye'deki fahri konsoloslarının belgelerinin yenilenmediğini aktardı:

- MİT'ten aldığımız bilgiler ışığında bazı ülkelerin Türkiye'deki fahri konsoloslarının
belgelerini yenilemedik. Çünkü, onlar paralel yapının içinde yer alıyor, dışarıda ülkemiz aleyhine çalışıyor. Fahri konsolos olup, bazı haklar elde edeceksin, sonra Türkiye'nin aleyhine çalışacaksın. Bunu kabul edemeyiz.


Paralel yapıya karşı etkin mücadele ettiklerinin altını çizdi:
- Bakanlığımızdaki en mahrem görüşmeler bile dinlenip sızdırıldı. Bunu unutmuyoruz. Belgesi yenilenmeyen 50 dolayında fahri konsolosun önemli bölümü iş dünyasındaki isimlerden oluşuyor.

CC PLAKALI OTOMOBİLLERE BİNİYORLAR

FAHRİ KONSOLOS KİMDİR?


Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde fahri konsolosluk hakkında bilgiler yer alıyor.

Verilen bilgiye göre, fahri konsolosluklar, büyükelçilik ve benzeri bir diplomatik ofis açılmayan ülkelerde, bu birimlerin görevlerini yerine getirmek için oluşturuluyor. Sitede, şu bilgiye yer verildi:

"Sitede, fahri konsolosluk, "Muvazzaf temsilciliklerin az sayıda olduğu dönemlerde, konsolosluk işlemlerinin yerine getirilmesi ve ülkelerarası ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla fahri konsolosluklar açılmıştır. Günümüzde tüm dünyadaki muvazzaf temsilciliklerin sayısı artmış olmakla beraber, küreselleşme sürecinde insan hareketlerinin ve uluslararası ilişkilerin her alanda yoğunlaşması nedeniyle fahri temsile olan ihtiyaç azalmamış, tersine artmıştır. Ülkemizde de muvazzaf başkonsolosluklara paralel olarak, fahri konsoloslukların sayısı artmaktadır."

Fahri konsolosların, trafik, park, bina dokunulmazlığı gibi avantajları bulunmuyor. Görevlerini yerine getirirken, görevleriyle sınırlı yargı dokunulmazlığına sahip oluyorlar. Bu görevi yürütenlere "CC" yazılı araç plakası da veriliyor.
 
Üst Alt