Batılı ülkeler yolcu isimlerini vermiyor

MURATS44

Özel Üye

Batılı ülkeler yolcu isimlerini vermiyor


IŞİD'e katılan kişilerin Türkiye üzerinden gittiğini öne süren Batı ülkeleri, Türkiye'nin istediği ayrıntılı yolcu bilgilerini paylaşmıyor.

Türkiye üzerinden IŞİD’e eleman gittiğini ileri süren Batılı ülkeler, 2 yıldır Türkiye’nin istediği ayrıntılı yolcu bilgilerini vermiyor.Avrupa Birliği ülkeleri kendi güvenlik birimleri tarafından aranan yolcuların bilgisini dahi paylaşmamakta direniyor.
Yeni Şafak'ta yer alan haberei göre Türkiye, AB üyesi ülkeler başta olmak üzere Avrupa’dan gelip Suriye’ye geçen yabancı savaşçılarla etkin mücadele yürütürken, bu kişilerin vatandaşı oldukları ülkelerin hiçbir istihbarat desteği vermemesi dikkat çekiyor.

BATILI ÜLKELER BİLGİ VERMİYOR

Türkiye, bu mücadele kapsamında iki yıldır Batılı ülkelerden giriş yapan yolcuların Detaylı Yolcu Bilgileri’ni (API) istiyor. Söz konusu ülkeler, işbirliğine yanaşmadığı gibi, bu suçlardan dolayı hakkında yasal süreç bulunan kişileri dahi bildirmiyor. Avrupa gerekçe olarak Türkiye’de Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Kanunun yürürlüğe girmemesini gösteriyor.

ARANANLARI BİLE SAKLIYOR

IŞİD ve El Kaide başta olmak üzere değişik örgütlerle irtibatlı oldukları bilinen isimlerin Türkiye’ye seyahat etmesine göz yuman AB üyesi bazı ülkeler, detaylı yolcu bilgilerini vermemek için Kişisel Verilerin Korunması yasasını bahane ediyor.
Türkiye’nin iki yıldır sürdürdüğü mücadeleye Avrupa sessiz kalmakla birlikte, ülkelerinde güvenlik birimleri tarafından aranan kişilerin API bilgileri dahi Türkiye ile paylaşılmıyor.

HAYAT’IN BİLGİLERİ DE VERİLMEMİŞTİ

Paris’te bir Yahudi marketinde 19 kişiyi rehin aldıktan sonra düzenlenen operasyonla öldürülen Amedy Coulibaly’nin kız arkadaşı Hayat Boumeddiene’in Türkiye üzerinden IŞİD kontrolündeki Suriye kenti Rakka’ya geçtiği belirlenmişti. Bu kişilerle ilgili Fransa makamlarında bilgi olmasına karşın, Hayat Boumeddiene’in Türkiye’ye seyahati öncesinde hiçbir bilgi paylaşımı olmadı.
Birçok ülkenin göçmenlik makamları, tüm hava yollarından emniyet ve güvenlik amacıyla, uçakların kalkışından önce yolcuların pasaport bilgilerini bildirmesini istiyor. Bunların başında da ABD’nin yanı sıra Almanya, Hollanda, İngiltere, İtalya gibi AB ülkeleri geliyor.
 
Üst Alt