2 bin 500 yıllık vadinin kollarındaki taş ev

ceylannur

Yeni Üyemiz
2 bin 500 yıllık vadinin kollarındaki taş ev


Dünyanın en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapan, 2 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip Yemen'in sayısız vadilerinden biri olan Vadi-ül Dahr ile vadideki Dar'ül Hacer görenleri etkilemeye devam ediyor.

Osmanlı Devleti'nin Yemen topraklarındaki son yıllarında ''İmameti'' elinde bulunduran, Yemen tarihinin önemli imamlarından İmam Yahya'nın yazlık olarak kullandığı ve devleti yönettiği "Taş Ev" anlamına gelen Dar'ül Hacer, ilginç mimarisiyle dikkati çekiyor.

Arap ırkının ataları olarak kabul edilen Yemenliler birçok eski medeniyete ev sahipliği yaptı. Kur'an-ı Kerim'de Hz. Süleyman'ın anlatıldığı hikayelere konu edilen Sebe Melikesi Belkıs'ın hüküm sürdüğü yıllardan beri verimliliğiyle bilinen Dahr Vadisi'nde bir kayanın üzerine oturtulmuş bu bina, adeta bir ''kartal yuvasını'' andırıyor. Arap coğrafyasında bir deyim haline gelen ''Kartalların yaşayamayacağı yerde Yemenliler yaşar'' sözünü ispatlayan Dar'ül Hacer, görenleri her zaman olduğu gibi etkiliyor...

Dar'ül Hacer, 35 odadan oluşan ve oturtulduğu kayanın üzerinde 5 kat yükselen klasik Yemen mimarisini temsil ediyor. Bugünkü şeklini 1930 yıllarında alan bina, içindeki doğal buzdolabı görevi gören su kuyuları ve vadinin konumlandırıldığı yönü itibariyle doğal olarak klimalandırılmış serin odalarıyla ünlü.

İmam Yahya'nın Osmanlı devlet adamlarıyla toplantıları sırasında kullanılan eşyaların korunduğu gözlenen Dar'ül Hacer, bugün müze olarak kullanılıyor. Dar'ül Hacer'in giriş kısmındaki 700 yıllık ağaç ise adeta tarihe şahitlik ediyor.

Yemen'de çok uzun bir geçmişe sahip olan taş işlemeciliğinin en güzel örneği olarak klasik Yemen mimarisinde yükselen binanın oturtulduğu kaya, yine Sebe Melikesi Belkıs zamanında oyularak ev şeklinde kullanılmış. Kayanın üzerine tarih boyunca eklemeler yapılan bina tarihin önemli isimlerine ev sahipliği yaptı.

İmam Yahya (1869-1948) da başkent Sana'nın yakınındaki Dar'ül Hacer'i devleti yazın yönettiği bir saray olarak kullandı. İmam Yahya, Osmanlı Devleti'nin Yemen'deki son yıllarında İmameti elinde bulunduran ve Yemen Devletinin kurucusu olarak kabul edilen önemli bir şahsiyet olarak tarihe geçti.

1.jpg


2.jpg


3.jpg


4.jpg


5.jpg


6.jpg


8.jpg


7.jpg
 
Üst Alt