Ali imran suresinin 87-88 ayetlerinin tefsiri

faruk islam

Özel Üye
Cüz:3 Sure: 3 - Al-i İmran Suresi
Ayet:87
Konu: İmandan Küfre Dönenlere Lanet

]ب]ســـم]الله]الرحمن]الرحيم

]أُوْلَئِكَ]جَزَآؤُهُمْ]أَنَّ]عَلَيْهِمْ]لَعْنَةَ]اللّهِ]وَالْمَلآئِكَةِ]وَالنَّاسِ]أَجْمَعِينَ
87 - İşte bu kimselerin cezası; Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların lanetine uğramalarıdır.

Allah(c.c) açık bir şekilde hakkı ve delilleri görerek iman eden ve daha sonra bile bile imandan dönüp hakkı inkar eden kimselere bu durumda kaldıkları müddetçe hidayet etmeyeceğini, onlara doğru yolu göstermeyeceğini, onların tekrar hidayeti bulmalarına yardım etmeyeceğini bildirdikten sonra onlara bir ceza olarak hem kendisinin hem meleklerin hem de bütün insanların lanet edeceğini haber veriyor.
Allah'ın laneti; onları rahmetinden uzaklaştırmasıdır.
Meleklerin ve bütün insanların laneti; onlara lanetlereyek beddua etmeleri yani; Allah(c.c)'dan, onları rahmetinden uzaklaştırmasını istemeleridir.
Bu ayette bütün insanların lanet edeceği bildirilmektedir. Fakat; "Allah'ın, lanetle cezalandırdığı bu kimselerin, kendileri gibi olan arkadaşları ve yakınları elbette vardır. İşte bu kimseler onlara lanet etmezler" denilebilir. Alimler bu konuda değişik görüşler ileri sürmüşlerdir:
Bazılarına göre; her ne kadar onların beraberlerindeki, onlar gibi küfür üzere yaşayan arkadaş ve akrabaları dünyada onlara lanet etmiyorlarsa da kıyamet gününde onlara muhakkak lanet edeceklerdir.
Allah(c.c) şöyle buyuruyor:
"Sonra kıyamet gününde birbirnizi inkar eder ve birbirinize lanet edersiniz." (Ankebut: 25)
Bazılarına göre de bu kimselerin arkadaş ve akrabaları, onların gerçek durumlarını öğrendiklerinde onlara muhakkak lanet edeceklerdir.
Bazılarına göre ayetteki; “bütün insanlar” dan kastedilenler mü'minlerdir.
Cüz:3 Sure: 3 - Al-i İmran Suresi
Ayet:88
Konu: İmandan Küfre Dönenlerin Azabı

]بســـم]الله]الرحمن]الرحيم

]خَالِدِينَ]فِيهَا]لاَ]يُخَفَّفُ]عَنْهُمُ]الْعَذَابُ]وَلاَ]هُمْ]يُنظَرُونَ
88 - Orada temelli kalacaklardır. Onlardan azab hafifletilmeyecek ve onlar bekletilmeyeceklerdir.

İman ettikten, imanın tadını tattıktan ve gerçekleri gördükten sonra hakkı inkar edenler Allah'tan bir ceza olarak; Allah, melekler ve bütün insanlar tarafından sadece lanetlenmekle kalmayıp sonsuza kadar bu lanetle cehennemde azab görecekler ve bu azab onlardan hafifletilmeyecektir. Azab zamanı geldiğinde bir an bile bekletilmeyeceklerdir.


 
Üst Alt