Altay Şamanının Yardımcı Aletleri

TÜRKOĞLU

Aktif Üyemiz
göz doldurma
göz doldurma
Soldakiesmi tıklayarak büyüttüğünüzde, çok ilginç bir resim göze çarpıyor.

Midye (Deniz ve tatlı su hayvanı) kabukları, çoğu kişi bunların Şamanlar tarafından ne amaç için kullanıldığını bilmez.

Bu konu Mitolojik ve Arkeolojik olarak enteresan olduğundan biraz bahsedeyim. COWRIE SHELLS yani (Yuvarlak yüzeyli parlak-göz küresinin beyaz SCLERA tabakasını andıran bu deniz kabukluları ta Neolitik dönemlerden bu yana 12,000 yıl öncesinin Natufianlarında, Anadolu’nun Çatalhöyüğünde ŞAMANLARIN Neolitik dönemlerin ölülerin ruhlarını Excarnasyon geleneği ile özel yüksek platformlarda Akbabalar yardımı ile -et ve iç organlarını da olduğunu inanılan ruhlarını 3-4 haftalık bir sürede Gök Tanrıya taşımalarından sonra – iskeletten ayrılan Kafatasının –RECONSTRUCTION –”Yeniden Yüzü ölümden önceki eski haline getirme işlemi sırasında, yani kafatasının görünümünü sanki canlı imiş gibi şekillendirme işlemi “ sırasında GÖZ ÇUKURUNU DOLDURMA amaçlı kullanmışlardır.

Kafatasının yüz bölümü beyaz kil ve Ochre (kırmızı demir oksit) pigmenti ile sıvanmış sanki deri gibi bir görünüm verilmiştir ŞAMANLAR TARAFINDAN. Bu Neolitik dönemlerden kalma çok eski gelenek “Ölen kişinin yüzünün makyaj yapılarak sanki huzur içinde uyuyormuş gibi gömmeden önce düzenlenen dini törenlerde ölenin sevenlerine son bir defa gösterilmesi günümüzde de güçlü ve modernize olmuş şekli ile devam etmektedir “. Neolitik dönemlerde Çatalhöyük de ve Orta Doğuda Şamanistik toplumların bu kafataslarını “Kutsal odalarda” “Kutsal Mezar çukurlarında” sakladıkları bilinen bir gerçektir.

Şamanın bu yaptığı işlem “Ölen kişinin kafatasını Makyaj ve Rekonstriksiyonu” ve öldükten sonra adeta yaşatılması, hiç şüphesiz günümüzde resimler, videolar ve hatta heykeller, şeklinde kendini göstermektedir. Netice olarak temelde değişen pek bir şey yoktur bu konularda ve temel “İnsan Psikolojisinde” ve özellikle -kederi, acıyı, özlemi “Tedavi yöntemlerinde”, Neolitik dönemden Şamanların uyguladığı yöntemlerden günümüze dek …
Metin Gündüz
 
Üst Alt