Aracın aküsü bittiğinde ne yapılır?

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
Aracın aküsü  bittiğinde  ne  yapılır?
Aracın aküsü bittiğinde ne yapılır?
Yolda kalmanın, çoğu sürücünün korkulu rüyası olduğunu söyleyebiliriz. Aracın yolda kalmasına sebep olan aksilikler, genellikle en beklenmedik zamanlarda meydana gelebiliyor ve sürücüleri gafil avlayabiliyor. Yolda kalma vakalarının kayda değer bir kısmı, araç aküsünün bitmesinden kaynaklanıyor. Bu konuda, akünüzün bitmesi sebebiyle yolda kalırsanız yapabilecekleriniz anlatılıyor.

Akü Nedir?

Akü, aracınızın kullandığı elektrik enerjisini üreten parçadır. Elektrik enerjisini, kimyasal enerji halinde depolar ve ihtiyaç halinde, bu enerjiyi yeniden elektrik enerjisine çevirerek gerekli parçalara iletir. Akü; aracın çalışması ve hareket edebilmesi için, motoru çalıştıracak yüksek akımı üretir. Motor çalışırken, voltaj ve amperaj dengelemesini yaparak aracın zarar görmesini engeller. Bu görevlerinin yanı sıra; aracın radyo, kalorifer ve araç içi lambaları gibi elektriğe ihtiyaç duyan kısımlarının çalışmasını sağlar.

Akü Neden Deşarj Olur?

Akü, kendi kendini şarj edebilme özelliğine sahiptir. Araç çalışırken, akü devamlı olarak sarj olur ve böylece, zamansız olarak bitmesi ihtimali azalır. Ancak; bazı durumlarda akü daha kolay deşarj olur, yani boşalmaya başlar. Akünün deşarj olma sürecini hızlandıran önemli etkenlerden biri, olumsuz çevre koşullarıdır. Çok sıcak havalarda, akü daha fazla enerji harcar, marş gücü artar ve buna bağlı olarak daha kolay yıpranır. Düşük hava sıcaklıklarında ise, sürekli olarak çalışan ısıtıcı ve silecekler akünün daha fazla kullanılmasına sebep olur. Üstelik, düşük hava sıcaklıkları akünün donma riskini de arttırırlar. Özellikle trafiği yoğun olan bölgelerde sıklıkla yapılan “dur-kalk” da akünün deşarj olmasını hızlandırır. Araç çalışmıyorken; havalandırma, radyo ve araç içi lambaların açık bırakılması da bu süreci hızlandıran faktörlerdendir. Aracın uzun süre kullanılmaması, aküyü şarj etmekle görevli alternatörün yetersiz olması, akünün olması gerektiğinden küçük yani araç ile uyumsuz olması da akünün daha hızlı boşalmasına sebep olur. Bütün bunlara ek olarak; bir akünün ortalama ömrünün beş sene olduğunu ve beş sene sonunda deşarj olabileceğini hatırlatmamızda fayda var. Akü fiyatları, 300 ile 1000 TL arasında değişiklik gösterir.. Ömrü dolan akünüzü, aracınıza ve bütçenize en uygun modeli seçerek değiştirebilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz etkenlerin sonucunda, aküdeki güç azalabilir ve aracınız marş motorunu ateşleyemez, dolayısıyla aracınızı çalıştıramazsınız. Özellikle içinde bulunduğumuz mevsimde; kalorifer, ayna rezistansları gibi aracın elektrikle çalışan kısımları daha çok kullanıldığı için, bu kötü sürprizle karşılaşma ihtimaliniz artabilir. Ancak akünüz biter ve yolda kalırsanız; paniğe kapılmayın! Aşağıdaki önerilerimiz yardımıyla, kolaylıkla bu durumun üstesinden gelebilirsiniz.

Aracın aküsü  bittiğinde  ne  yapılır?
Aracın aküsü bittiğinde ne yapılır?
Akünüz Bittiğinde Ne Yapmalısınız?

Akü bittiğinde, aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için, bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekiyor. Eğer bu kabloya sahipseniz, aşağıda sıraladığımız adımları takip ederek aracınızı tekrar çalıştırabilirsiniz.
  • Öncelikle, başka bir araç ile yanınıza gelebilecek bir arkadaşınızdan veya yoldan geçen bir araçtan yardım isteyin.
  • İki aracı kafa kafaya gelecek şekilde konumlandırarak, akülerinin yan yana gelmesini sağlayın.
  • İki aracın da kaputunu açın.
  • Takviye kablosunun artı ucu ile akülerin artı kutbunu, kablonun eksi ucu ile akülerin eksi kutbunu bağlayın.
  • Kabloları taktıktan sonra, ilk olarak akım çekilecek olan aracı çalıştırın. Aracı bir süre rölantide bekletin ve daha sonra ara ara gaza basarak, aracın devrini yükseltin.
  • Daha sonra kendi aracınızı çalıştırmayı deneyin, aracınız çalışmaya başlarsa akım gelmeye başlamış demektir. Eğer, aracınız çalışmazsa bir süre daha şarj olmasını bekleyin.
  • Takviye işlemi tamamlandıktan sonra, aracınızı kesinlikle stop ettirmeyin. Akülerin kendi kendini şarj edebildiğini belirtmiştik, en azından yirmi dakika kadar aracınızı sürerek, akünüzün dolmasını sağlayabilirsiniz.
Takviye sırasında kabloların bir dereceye kadar ısınması normaldir. Ancak, bazen plastikler erimeye başlayabilir ve yangın riski ortaya çıkabilir. Bu gibi tehlike arz eden durumların önüne geçmek amacıyla, ucuz kablo almaktan kaçının ve takviye işlemi sırasında mutlaka bir yangın söndürme tüpünü hazır bulundurun. Özellikle otomatik arabada akü biterse, aracı halk arasındaki tabiriyle “vurdurarak”, yani ittirerek çalıştırmak araca oldukça zarar verir. Bu yöntemi uygulamaktan kaçının.

Akü Testi Nedir?

Senede en azından iki defa, akü testi yaparak akünün beklenmedik bir anda bitmesi gibi sürprizlerin önüne geçebilirsiniz. Bir voltaj ölçüm cihazı yardımıyla, akünün voltaj değerinin ölçerek şarj durumu hakkında fikir edinebilirsiniz. Şarjı tam olarak dolu olan bir akünün voltaj değeri 12,6 volt veya üzeri olarak ölçülmelidir. Ölçümleriniz bundan daha düşük bir değeri gösteriyorsa, akünüzü şarj etmeniz daha iyi olabilir.
 
Üst Alt