Bağışıklığın zayıf olduğunu gösteren işaretler nelerdir? Bağışıklığı güçlendiren besinler.

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
Bağışıklığın zayıf olduğunu gösteren işaretler nelerdir? Bağışıklığı güçlendiren besinler
Bağışıklığın zayıf olduğunu gösteren işaretler nelerdir? Bağışıklığı güçlendiren besinler
Bağışıklık sistemi vücudun koruma kapısına benzetilir. Bu sistem vücuda giren tüm bakteri, parazit ve hücreleri kontrol eder. Zararlı olanlara karşı harekete geçerek vücudun deforme olmasına izin vermez.

Alerjik reaksiyonlara karşı oldukça hassas olan bu sistem vücudun koruma kalkanı olduğundan yeterli miktarda vitamin ve mineral depo etmelidir. Çünkü bağışıklık sistemi zayıfladığı an vücudun hastalıklı hücrelere karşı gardı düşer. Çok kısa sürede hastalanmaya başlar.

Hatta kanser hastalıklarına bile zemin hazırlar. Ancak bağışıklığın zayıflaması gözle görülen bir durum değildir. Farklı belirtilerle ortaya çıkan bağışıklık sisteminin zayıflığı bazı hastalıklarında belirtileri ile aynıdır.

Bu yüzden belirtiler kendini gösterir göstermez bir uzmana başvurmakta fayda var. Aksi halde bağışıklık sistemi zayıflığı sanıldığı kadar normal bir sağlık durumu değildir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ZAYIF OLDUĞUNU GÖSTEREN İŞARETLER NELERDİR?

- Sık sık tekrarlanan üst solunum yolu hastalıkları,
- Mantar enfeksiyonun cilt yüzeyinde yaygınlaşması ayrıca cilt yüzeyinin hassas olması,
- Kronik sendrom haline gelen yorgunluğun giderek artması,
- El ve ayak soğukluğu,
- Vücut organlarındaki fonksiyonlarının komplikasyonlarının azalması,
- Düzenli beslenilmesine rağmen alınan vitamin ve minerallerin yeterli miktarda vücuda dağılmaması,
- Ağız içerisinde artan enfeksiyon ve bakteri sağlıklı hücrelerin mutasyona uğrayarak tümöre yol açar. En hafif belirtisi aft ve uçuklar olmasına rağmen en ağırı ise kanserdir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NASIL GÜÇLENDİRİLİR?

- Vücut yeterli miktarda dinlenmediğinde stres hormonları yüksek derecede çalışır. Bu da kişinin agresif ve yorgun olmasına neden olur. Akabinde ise bağışıklığın zayıflamasına ve hastalıklara karşı direnç azalır. Uzmanlar bunun için düzenli uykunun şart olduğunu vurguluyor.
- Yapılan araştırmalarda günlük 30 dakikalık egzersiz bağışıklığın güçlenmesinde etkili olduğu ortaya çıkarıldı. Aynı zamanda bu egzersizler iyi bir uyku ortamı için hormonların salgılanmasını da destekler.
- Ruhsal hastalıklardan en tehlikelisi depresyondur. Çünkü depresyon kişinin kendini huzursuz hissetmesi ve bunun sonucunda da düzenli yaşan kalitesini olumsuz etkiler.
- Ayrıca uzmanlar günlük bazı besinlerin tüketilmesi gerektiğini ve bu besinleri alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini belirtiyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN BESİNLER

Sarmısak
Sarmısak
ZEYTİN: Bağışıklığı güçlendirmede en etkili besin zeytindir. Uzmanlar içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde zeytinin kolesterolden kan basıncına kadar hemen hemen tüm komplikasyonlara iyi geldiğini belirtiyor. Ayrıca demir oranı yükse olan zeytin bağışıklık sitemindeki zararlı bakterilerle savaşan hücreleri 3 kat daha güçlendirir.

BADEM: İçerdiği alkali maddesi bağışıklık için oldukça önemlidir. Bu madde vücutta E vitamini etkisi yapar bu yüzden bağışıklığın güçlendirmenin yanı sıra hastalıklara savaşmasına yardımcı olur. Ara öğünde 10 tane tüketerek günün kalan kısmını daha dinç geçirmeye yardımcı olur.

YUMURTA: Alerji etkisi dışında yumurta vücudun ihtiyacı olan proteinin yüzde yüzünü karşılar. Kas ve kemik güçlendirmesinden beyin sağlığına kadar etkili olan yumurtayı uzmanlar düzenli tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Amino asit bakımından zengin olan yumurta bağışıklık sistemini için vazgeçilmez besinler arasındadır.

YER FISTIĞI: Polifenol doğada bulunan en güçlü antioksidandır. Yer fıstığı bu madde bakımından oldukça zengin olduğundan uzmanların düzenli ama yeteri miktarda tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Alerji testi yapıldıktan sonra her hafta bir avuç tüketebilirsiniz.

Zeytin
Zeytin
YOĞURT ZENCEFİL: Güçlü bir antioksidan olan zencefil, hücrelerin yapısını koruyarak bakteri ve virüslere karşı mutasyona uğramalarını engeller. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun direncini artırır. Enfeksiyonları önlemek için ideal besin olan zencefil, yoğurtla beraber tüketildiğinde etkisi daha da artar. Bir parça zencefili soyun yıkayın bir küçük kase yoğurtla beraber blendrdan geçirin. Bu karışımı günde bir kez tüketin.

SARIMSAK: Uzmanların en fazla önerdiği besinlerden biri olan sarımsak, bağışıklık sisteminin virüslere karşı harekete geçmesi içinde en ideal besindir. Yapılan araştırmalarda sarımsak sayesinde güçlü olan bağışıklık sisteminin virüslere karşı savaşmada daha etkili olduğu tespit edilmiştir. Soğuk algınlığı ile ortaya çıkan gribal enfeksiyon virüsleri için çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

BİTTER: Saf çikolatadan oluşan bitter çikolata, vücuda teobromin isimli maddeyi sağlar. bu madde vücudu birikmiş bakterilere karşı korur. İdrar ve dışkılama ile vücutta bu birikimleri atar. Bitter çikolatadan tam yararlanmak için saf ve yağ oranının düşük olmasına dikkat edilmeli. İşlem görmüş ya da her hangi bir besin ile karıştırılıp yapılan bitter çikolata fayda sağlamaz.
 
Üst Alt