BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
Balistik Füze  nedir?
Balistik Füze nedir?
Balistik füzeler bir güç sistemine sahip ve bu sistemden elde ettiği hareketle hedefine yönelen, üzerinde kimyasal, nükleer ve biyolojik başlık veya birden fazla başlık bulundurabilen güdümlü veya güdümsüz füze sistemidir.

Kısa menzil, orta menzil, kıtalararası ve denizaltı (submarine-launched) olarak 4 tiptedir.

Tarihteki yerini ı İkinci Dünya Savaşıyla birlikte Nazi Almanyası’nın 1942’nin sonlarında geliştirdiği ve Adolf Hitler’in intikam silahları adını verdiği V-1 ve V-2’ler ile almıştır. V-1’ler basit bir yönlendirme sistemi ile 2500-3000 feet aralığında 500 km’ye yakın hızlarda 1 ton patlayıcı taşıyabilmekteydi. V-2’de V-1 üzerine fark yaratan nokta hareket şekliydi. V-1 yatay hareketinden üstün olarak V-2 füzesi parabol bir hareket yani yay biçiminde bir atış hareketi kullanarak hedefine ulaşmaktaydı. Bu gelişme menzil ve güvenlik açısından büyük farklılıklar ortaya koydu.

Az önce menzillerine göre tanımladığımız parametreler şu şekildedir.

Kısa menzilli balistik füze:(Short-range ballistic missile SRBM) menzil aralığı 150 ile yaklaşık 1000 km olan sistemlerdir.

Orta menzilli balistik füze:(Medium-range ballistic missile (MRBM) Menzil aralığı yaklaşık 1000 ile 3000 km olan sistemlerdir.

Kıtalararası balistik füze (KABF): (Intercontinental ballistic missile ICBM) Menzil aralığı 5000km ve üzeri füzelerdir.

Balistik füzelerinin özel yapan şeyler dik ya da dike yakın bir açıyla fırlatılmaları sonra atmosfer tabakalarını geçerek troposfer aşması ve dışına çıkmasıyla neredeyse uzayda hareket etmesiyle yer çekiminin etkisini azaltarak ve hedef için yaklaştığında troposferde yüksek sürate geçerek hedefe dalış yapmasıdır. Bu hız 7km/sn olarak belirtilir. Hedef için böyle bir füzeyi tespit etmek ve durdurmak hayli zordur. Fakat bu kısımda yaşanan gelişmelerle birlikte elbette anti sistemlerde içinde ilerlemeler olmaktadır.
Ülkemizde 90’ların sonu 2000’lerin başı ile hizmete giren TOROS, Yıldırım ve diğerlerine göre daha yeni bir T-300 Kasırga, TRG-122 ÇNRO sistemleri bulunmaktadır.

Yıldırım ve T-300’lerin modernizasyonu ve yeni projeler ve platformları geliştirme aşamaları devam etmektedir. TRG-300 Kaplan Füzesi B (BORA) Füzesi ve B (BORA) Silah Sistemi Projesi, HİSAR Alçak İrtifa ve Orta İrtifa Hava Savunma Füzesi projeleri geliştirilme ve test aşamalarındadır.

tb
 

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
RT-2PM Topol (Rusya)

1- RT-2PM Topol (Rusya)
tb
1- RT-2PM Topol (Rusya)

Rus yapımı bu balistik füze sistemi, dünyanın en uzun menzile sahip (10.000 km) karadan karaya balistik füzelerinden biridir. 1 ton savaş başlığı taşıyabilir ve yaklaşık 45 ton ağırlığındadır.
 

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
Scud Füzesi (SSCB)

2- Scud Füzesi (SSCB)
tb
Scud Füzesi (SSCB)

Soğuk Savaş döneminde Sovyetler tarafından üretilen füzenin menzili 300 ile 1500 km arasında değişmektedir. Ve ayrıca biyolojik, kimyasal ve nükleer başlık takmaya uygundur.
 

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
Şahab-3 (Iran)

3- Şahab-3 (Iran)
tb
Şahab-3 (Iran)

Henüz nükleer güce kavuşamayan İran'ın ürettiği Şahab-3 ve Şahab-4 füzeleri nükleer başlık taşımaya uygun olarak üretilmiş balistik füzelerdir. Menzilleri 3.000 km civarındadır.
 

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
DF-41 (Çin)

4- DF-41 (Çin)
tb
DF-41 (Çin)

DF-41, Menzili 12.000 ile 15.000 km arasında değişebilen katı yakıtla çalışan balistik füze sistemidir. Geliştirilme aşamasının bitmesinin ardından Dünya'nın en yüksek tahrip gücüne sahip füzelerden biri olacağı belirtilmektedir.
 

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
SS-2 Sibling (SSCB)

5- SS-2 Sibling (SSCB)
tb
SS-2 Sibling (SSCB)

600 km gibi kısa bir menzile sahip olmasına rağmen 1,5 ton kadar patlayıcı başlık taşıyabilen 1950 üretimi bu füzeler Soğuk Savaş döneminde Avrupa'ya epey bir ter döktürmüştür.
 

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
Taepodong-X (Kuzey Kore)

6- Taepodong-X (Kuzey Kore)
tb
Taepodong-X (Kuzey Kore)

Menzili hakkında net bilgiler olmasa da 500 km ile 1500 km arası menzile sahip olduğu sanılan bu balistik füzeler sık sık savaş halinin devam ettiği komşusu Güney Kore ile kriz yaratmaktadır.
 

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
Agni Füzesi (Hindistan)

7- Agni Füzesi (Hindistan)
tb
Agni Füzesi (Hindistan)

Hindistan'ın nükleer alanda amiral gemisi olan füzenin 4 çeşidi bulunmakta ve 5500 km'e kadar menzile sahip olabilmektedir.
 

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
LGM-30 Minuteman (ABD)

8- LGM-30 Minuteman (ABD)
tb
LGM-30 Minuteman (ABD)

Menzili 10.000+ km olan Amerikan füzesinin dikkat çekici özelliklerinden birisi de tren veya hareket halindeki diğer araçlara monte edilebilmesidir.
 

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
Poseidon (ABD)

9- Poseidon (ABD)
tb
Poseidon (ABD)

4.700 km menzile sahip füzenin en büyük özelliği ise denizaltıları tarafından kullanabiliyor oluşu ve hedef sapma oranının çok düşük olmasıdır.
 
Üst Alt