Bir Ders Bile Sınıftan Çıkartılamazlar

ceylannur

Yeni Üyemiz

Bir Ders Bile Sınıftan Çıkartılamazlar
.Başörtü taktıkları gerekçesiyle, bazı idareci ve öğretmenlerin keyfi yaptırımlarına maruz kalan ilköğretim öğrencileriyle ilgili yazılı bir açıklama yapan İkra Eğitim-Der, başta okul idaresi olmak üzere velilerin nasıl hareket edecekleri konusunda bilgi verdi.
--------------------------------------------------------------------------------
Yasal olarak her hangi bir sınırlama olmadığı halde bazı il ve ilçelerde başörtülü ilköğretim öğrencilerin sorunlar yaşaması üzerine Genel Merkezi Diyarbakır’da bulunan İkra Eğitim-Der, yazılı bir basın açıklaması yaptı.
İlköğretim Kurumlar yönetmenliğine göre öğrencilerin okula devam etmesinin zorunlu olduğuna dikkat çekilen açıklamada, öğrencilerin okula devam etmediği takdirde para cezası ile cezalandırıldıkları belirtildi.

Hiçbir yönetici veya öğretmenin çocuğu okuldan veya sınıftan bir ders dahi atma yetkisine sahip olmadığı vurgulanan açıklamada, öğrenciyi okuldan veya sınıftan atanların suç işlediği belirtilerek, durum savcılığa tutanakla bildirildiği takdirde bu kişiler hakkında soruşturma açılacağı ifade edildi.

Özelikle başörtüleriyle okula giden öğrenci velilerinin karşılaştıkları keyfi tutumlar karşısında nasıl hareket edecekleri konusunda bilgi içeren açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İşte Açıklamanın Tam Metni

1 – İlköğretim Kurumlar yönetmenliğinde öğrencilerin okula devamı zorunludur. Öğrenci okula devam etmediği takdirde para cezası ile cezalandırılmaktadır. Bu nedenle hiçbir yönetici veya öğretmen çocuğu okuldan veya sınıftan bir ders dahi atma yetkisine sahip değildir. Öğrenci dersten veya okuldan dışarı atıldığında suç işlenmiş olur. Bu durum savcılığa tutanakla bildirildiği takdirde haklarında soruşturma açılır.

2 – Okul idaresi veya öğretmen öğrenciyi okula almadığı zaman sözlü açıklamalarla durumu çözemez. Öğrenci velisine öğrenciyi neden okula almadığına dair resmi bir yazı ile aynı gün bildirmek zorundadır. İdareci veya öğretmen bu durumda zaten suç işlemektedir. Hiçbir okul, idareci veya öğretmenlerin babalarının çiftliği değildir.

3 – İdareci ya da öğretmen öğrenciyi okula almadığında ve yazılı bir sebep belirmiyorsa, veli mahalle muhtarını ve birkaç şahit yanına alarak öğrencinin fotoğraflarını okul önünde çeksin. Bir tutanak yazarak tutanağı ilçe milli eğitim veya il milli eğitim müdürlüğüne müracaat etsin. Bu müracaata rağmen öğrenci okula alınmamışsa, elindeki belgelerle beraber savcılığa suç duyurusunda bulunsun.

4 – Veli, okul idaresi veya öğretmen hakkında suç duyurusunda bulunduğu takdirde, savcılıktan mahkeme sürecince çocuğun mağdur olmaması için önlem alınmasını isteyecektir. Yani öğrencinin okula başörtüsüyle devam etmesi talep edilecektir.

5 – Birçok ilde yönetmenliği göre yapılan uygulamalar şöyledir. Öğrenci başörtüsüyle okula geldiği zaman okul yönetimi önce sözlü olarak uyarıda bulunur. Daha sonra kınama verilir, kınamadan sonra tutanak tutulur ve il, ilçe disiplin kuruluna teslim eder. Tabi bu süreçte öğrenci, okuluna devam eder ve kesinlikle çocuğa baskı yapılamaz. İl, ilçe disiplin kurulu, İlköğretim’in zorunluluk esasını göz önünde bulundurarak, öğrenciyi en fazla başka okula gönderebilir. Gittiği okulda da başörtüsüyle devam ettiği için tutanaklar formalite icabı tutulur. Kaynak:M. Salih Keskin – İLKHA
 
Üst Alt