Cep telefonu ve kablosuz ağlar insan sağlığını tehdit ediyor mu?

MURATS44

Özel Üye
11_d.jpg


Cep telefonunun yaydığı elektromanyetik dalgalar insan sağlığı için zararlı mı?

Elektromanyetik dalgalar enerjilerine göre iyonlaştıran ve iyonlaştırmayan radyasyon diye ikiye ayrılır. İyonlaştıranlar esas zararlı olan dalgalardır, x-ray gibi. Işık ve radyo dalgaları gibi iyonlaştırmayan radyasyon ise zararsızdır.


Cep telefonunun kullandığı dalgalar da bu gruba dâhildir. Yüksek derecede iyonlaştıran radyasyona maruz kalmak kanser riskini arttırabilir, ancak iyonlaştırmayan radyasyona yoğun olarak maruz kalınsa bile ancak ortaya çıkan ısıdan dolayı yanık tehlikesi oluşabilir; uzun süreli hastalıklara yol açmaz. İyonlaştıran radyasyon yüksek enerjidedir ve hücredeki DNA yapısını değiştirebilir. Hatta hücrede kalıcı hasar bırakıp öldürebilir ve kanser olmasına yol açabilir.


İyonlaştırmayan radyasyon ise hücreyi berelemek veya öldürmek için yeterli enerjiye sahip değildir. Bu konu, lunaparkta kriket topuyla vurmaya çalıştığın Hindistan cevizi ile anlatılabilir. Hindistan cevizi ya sallanır ve düşmeden dengesini bulur (hücrenin kendini onarması diyebiliriz buna) ya da yere düşer yani kanser olur. Ancak aynı Hindistan cevizini bir pinpon topuyla vurmaya çalışırsanız onu asla yere düşüremezsiniz. Üst üste onlarcasını atsanız yine de yerinden kımıldamaz. Yani hücreye bir zarar veremez. Pinpon topu burada iyonlaştırmayan radyasyona örnektir.


Kaldı ki iyonlaştıran radyasyon da her zaman zarar vermez. Örneğin radyoterapi olarak kanser hastalarının tedavisinde kullanılabiliyor. Her yıl 100 binin üzerinde kanser hastası radyoterapi görüyor İngiltere’de. Klinik hata oranı ise yüzde 0.003. Bu sebepten ölüm riski ise 200 binde bir. Bu arada cep telefonunu çok kullandığınızda ısınmasının radyasyonla bir ilgisi yoktur ve uzun süreli kalıcı zarara yol açmaz.


Isınması elektronik parçalardan kaynaklanır. Bir konu da cep telefonlarının beyin tümörlerine yol açıp açmadığı. The International Agency for Research on Cancer (IARCUluslararası Kanser Araştırmaları Ajnsı) tarafından 13 ülkede yeni gerçekleştirilen Interphone adlı bir araştırmada, cep telefonu kullanımıyla beyin tümörü arasında herhangi bir bağlantı bulunamadı.


Her tarafımızda kablosuz ağ var. Bu insan sağlığını etkiler mi?


Wi-Fi artık hayatımızın her köşesinde mevcut. Evde, okulda, ofiste, restoranda hatta yolda yürürken bile wireless’e çarpmadan geçmek mümkün değil .


Bunun yaydığı frekansların etkileri cep telefonu kadar çok araştırılmamış olsa da frekansı (2.4GHz) yani 3G cep telefonunkine yakın bir frekans (2.1GHz) aralığında bulunur. Ve 0.1 watt gibi çok düşük bir güçle çalışır.


Haliyle, birisi Wi-Fi erişim noktasının tam ortasına bir yıl boyu otursa bile, sadece 20 dakika cep telefonuyla konuşmuş kadar iyonlaştırmayan radyasyon alabilir.


 
Üst Alt