Çocuk Gelişiminde Kardeş Kıskançlığı

ceylannur

Yeni Üyemiz
Çocuk Gelişiminde Kardeş Kıskançlığı
kardes-kiskancligi.jpg
Kıskançlık, insanoğlunun en eski, en evrensel duygularından biridir. Kıskançlık bir duygudur ve herkes bu duyguyu farklı şiddetlerde yaşar. Ancak bu duygu kişinin ilişkilerini zedelemeye başlayınca yardım gerektiren bir hal alabilir. Kardeşler arasında da kıskançlık her zaman yaşanan bir durumdur.
Çocuk, gelişim sürecinde her zaman anne ve babalarından bir kardeşi olmasını ister. Hayallerinde kendisi ile oynayacak, arkadaşlık edecek kendisi gibi bir çocuk canlandırmaktadır. Fakat aileye yeni katılan bu üye ile çocuk bu durumun pek de hayalinde canlandırdığı gibi olmadığını çok geçmeden fark etmektedir. Kardeşin dünyaya gelişi çocuk tarafından trajedi gibi algılanır. Evde tek başına hüküm süren bir kral konumundayken hiç beklenmedik bir zamanda, krallığına ortak olan ve yaşamını alt üst eden bir kardeş çıka gelir. Kardeş kıskançlığının düzeyi, şiddeti çocuğun yaşına, cinsiyetine ve kardeşin cinsiyetine göre değişmektedir.
Kardeş doğumu evdeki diğer çocuk için zorlayıcı bir yaşam olayıdır. Çocuk bunu yeni bir kardeşi olacağını öğrendiği andan itibaren hissetmeye başlar. Buna evdeki bebekle ilgili hazırlıklar, annenin hamilelik ile ilgili yaşadığı güçlükler, baba veya ailenin diğer üyeleri tarafından coşkuyla yeni bebekten bahsedilmesi eklenince durum daha da güçleşmektedir.
kiskanclik.jpg
Çocuklar kendisinin artık sevilmediğini veya daha az sevildiğini düşünmeye başlarlar. Bebeksi davranışlarına geri dönebilir. Sıkıntılı ve huzursuz oldukları, hırçın davranışlar sergiledikleri görülebilir. Özellikle okula giden çocuklarda okuldan kaçma, okula gitmemek için hasta olmadığı halde, karın ağrısı, baş ağrısı gibi şikayetler olabilir. Ya da evdeki kardeşe karşı fiziksel saldırılarda bulunabilir ve ondan hoşlanmadıklarını hatta nefret ettiklerini dile getirebilirler. Çocukların bir kısmı böyle karşıt tepkiler verirken bir kısmı ise içe kapanabilirler. Kardeşiyle hiç ilgilenmez veya annenin de ilgilenmesini engellemeye çalışır.
Kardeş kıskançlığı anne- baba içinde zaman zaman baş edilmesi zor bir durum haline gelebilir. Ancak anne- babaların yapacağı bazı müdahale ve davranış değişiklikleri bu sorunu hem çocuk, hem kardeş, hem de anne-baba için çözebilir.
Deneyim Psikolojik Danışmanlık merkezi uzman pedagog ve psikologları ile çocuk psikolojisinde sıkça görülen kardeş kıskançlığı konusunda hem çocuklara hem de ebeveynlere destek sağlayarak, sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı yapıyor.
 
Üst Alt