Durmadan ağlayan bebek için anneye destek verilmeli

VuSLaT

Yönetim
Yönetici
bebek_k.jpg


Kolik, sağlıklı bir şekilde gelişen 0-3 aylık arası bebeklerde sık görülen bir durum.

Ancak uzmanlara göre, bebekte görülen ağrıya kolik diyebilmenin 3 şartı var: Ağrı en az 3 hafta sürmeli, haftada en az 3 gün ve günde en az 3 saat görülmeli. International Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Duygu Gür Ünal, kolik ağrısı çeken bebeklerin açlık, uzun süredir değiştirilmemiş bez, iltihap (orta kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu) gibi nedenler yokken huzursuzlanıp ağladığını belirtiyor. Dr. Ünal kolikle ilgili soruları cevapladı.
Her gaz sancısı kolik midir? Her gaz sancısının kolik olmadığı bilinmelidir. Kolik durumunda, gıdalara aşırı duyarlılık ve bağırsakta hareket bozukluğu gibi teoriler üzerinde durulur. Anne-babalar doktora; bebeğin kusmasının olup olmadığı, beslenmesi, emme ve iştah durumu, uyku düzeni, idrar yaparken problem olup olmadığı, dışkılama özellikleri, anne-bebek ilişkisi, annenin diyeti ve kullandığı ilaçları konusunda doktora ayrıntılı bilgi vermeliler. Özellikle inek sütü alerjisi en sık karışabilen durumlardan biridir. Gaz sancısı ya da kolik dışında idrar yolu enfeksiyonu ve orta kulak iltihabı gibi hastalıklar, çocukların en sık ağlama ve huzursuzluk nedenlerinin başında geliyor.
Kolik ağrıları kalıcı mıdır? Doktor tarafından kolik tanısı konulan bebekte en önemlisi, anne-babanın bu durumun geçici olduğuna ve bu dönemin çocukta ileri yaşlarında bir probleme neden olmayacağına ikna edilmesidir. Bu dönemde mümkünse aile büyüklerinden yardım istenmeli ve özellikle annenin aşırı yıpranması ve üzülmesi engellenmeli. Bebeğin ağladığı dönemlerde annenin sakin olması, bebeğe bağırmaması, bebeğin yanında ağlamaması önemlidir. Bebek, annesinin üzüldüğünü ya da ağladığını hissettiğinde 'kötü şeyler oluyor' düşüncesiyle huzursuzluğu daha da artabilir.
Kolik ağrısını neler azaltabilir? Kollar hafif öne kavuşturulmuş biçimde ve karın taşıyan kişiye bakacak şekilde kucaklamak ve yumuşak ses tonu ile konuşarak ya da ninni söyleyerek dolaştırmak da faydalı olabilir. Karın üzerine konulan ılık havlu, karın ve sırt üzerine yapılacak masaj ve bacakların karına doğru bükülmesi şeklindeki ufak ritmik hareketler de yardımcı olabilir. Emziren annenin diyetinde özellikle inek sütü başta olmak üzere soya, yumurta akı, fındık-fıstık, kakao, çikolata gibi alerjiye neden olabilecek besinler ve çay, kahve, sigara ve bazı ilaçlar gibi uyarıcılar sorgulanmalı, bu gıdaların ve gaz yapma potansiyeli yüksek portakal suyu, kuru baklagiller, lahana, Brüksel lahanası gibi gıdaların tüketilmemesi önerilmelidir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst Alt