Günlük Hayatta Çok Kullanılan Bazı Kısaltmaların Anlamları

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
LCD, ATM, SIM, PIN, RADAR, WI-FI, IP ...

Günlük Hayatta Çok Kullanılan Bazı Kısaltmaların Anlamları
Günlük Hayatta Çok Kullanılan Bazı Kısaltmaların Anlamları
Günlük hayatımızda pek çok yabancı kökenli kısaltmalar kullanıyor fakat genellikle anlamlarını bilmiyoruz. Dahası zaman zaman bu kısaltmaların bir kısaltma olduğu bile aklımıza gelmiyor.

ATM : İngilizce bir kısaltma olan ATM, Automated Teller Machine yani otomatikleştirilmiş banka memuru makinesi anlamına gelmektedir. Farklı ülkelerde ATM'lere farklı isimler verilmiştir. Örneğin Kanada'da ABM (Automated Banking Machine - Otomatikleştirilmiş Banka Makinesi), İngiltere'de "Cash Machine" (Nakit Para Makinesi) veya "Hole in the Wall" (Duvardaki Delik) denmektedir. Pek çok ülkede ise ATM yanında Banka ve Otomatik kelimelerinin birleşimi olan Bankomat kelimesi de kullanılmakadır.

SMS ve MMS : SMS, Short Message Service (Kısa Mesaj Servisi) anlamına gelmektedir. 160 karakterlik mesajları bir telefondan diğer telefona gönderebilen teknolojidir. Bu sınırı aşan mesajlar 160 karakterlik parçalara bölünerek iletilir. Ayrıca son yıllarda popülerliğini büyük oranda yitirmiş olan MMS ise Multimedia Messaging Service, Multimedya Mesaj Servisi anlamına gelmekte ve bu teknoloji sayesinde telefonlar arası fotoğraf, müzik ve video paylaşımı yapılabilmektedir.

PIN : Özellikle telefonlarda ve ATM'lerde güvenlik amaçlı kullanılan PIN, Personal Identification Number, Kişisel Kimlik Numarası anlamına gelmektedir.

WI-FI : Kablosuz internet olarak bildiğimiz wi-fi yanlış olarak Wireless Fidelity, Kablosuz Doğruluk olarak bilinmektedir. Fakat Wi-Fi Birliği kurucularından Phil Belanger wi-fi kelimesinin bir kısaltma olmadığını, kablosuz internet teknolojisini ifade eden "IEEE 802.11b" yerine daha kısa ve akılda kalan bir sözcük için kullandıklarını belirtmiştir.

RADAR : RADAR, RAdio Detection And Ranging yani Radyo Tespit ve Tarama anlamına gelmektedir. 19.yüzyılda icat edilen radarın geliştirilmesi özellikle 2. dünya savaşında olmuş ve İngilizler'in başarılı çalışmaları ile modernize edilmiştir. Bu sayede Almanlara karşı etkili savunma yapan İngilizler savaşın seyrini değiştirmiştir.

BMW : BMW, Almanca Bayerische Motoren Werke, Bavyera Motor İşleri anlamına gelmektedir. Bavyera Almanya'nın 16 eyaletinden yüzölçümü en büyük olan eyalettir. BMW şirketi burada kurulduğundan şirketin isminde eyaletin ismi yer almaktadır.

Aşağıdaki listede günlük hayatımızda sıkça kullandığımız diğer kısaltma ve anlamlarını bulabilirsiniz.

KISALTMAAÇILIMIANLAMI
LCDLiquid Crystal DisplaySıvı Kristal Ekran
USBUniversal Serial BusEvrensel Seri Yolu
SIMSubscriber Identity ModuleAbone Kimlik Modülü
PM/AMPost Meridiem / Ante MeridiemÖğleden Sonra/Öğleden Önce
LASERLight Amplification by Stimulated Emission of RadiationUyarılmış Radyasyon Salınımı ile Işığı Yükseltme
JPEGJoint Photographic Experts GroupBirleşik Fotoğraf Uzmanları Grubu
FMFreuency Modulation / Amplitude ModulationFrekans Değiştirme / Genlik Değiştirme
IQIntelligence QuotientZeka Oranı
LEDLight Emitting DiodeIşık Yayan Diyot
 

VuSLaT

Yönetim
Yönetici
İngilizce hayatımıza tamamıyla girmiş... Bazı konularda güzelde, bazılarında güzel değil... Teşekkürler konu için...
 
Üst Alt