Haftanın konusu...

mahzungarip

Yönetici
Evet kıymetli dostlarım.uzun bir aradan sonra haftanın konusuyla tekrar birlikteyiz...:)
Bu hafta bir hadis üzerinde yoğunlaşıp,ne anladığımızı yazalım.ve birbirimizden eminim öğreneceğimiz şeylerde olacaktır...

İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.
İnsanların en şerlisi insanlara zarar verendir...

yorumlar gelsin.:)
 

MURATS44

Özel Üye
Her insanın başına beklenmedik bir olay gelir. Önemli olan bu olayı hayra yorumlamak olmalı bence. Sevgili Peygamberimizin dediği gibi,
“Hayır doğuracak yalan, şer doğuracak doğruluktan üstündür.”

Allah’ın insana en büyük lütuflarından biri de akıldır. Akıl, insanın bilgi sahibi olmasını ve iyi ile kötüyü birbirinden ayırmasını sağlayan bir kuvvettir. Akıl, insanın, eşyanın hakikatını öğrenmesine yarayan bir kuvvettir. Akıl, insanın sıraya koyduğu işlerden en önemlisini seçebilme özelliğidir. Yani, insanın en önemliyi, daha az önemli olandan ayırt edebilme özelliğidir.
Sevgili Peygamberimiz, “İnsanın dayanacağı şey aklıdır. Aklı olmayanın dini de olmaz,” buyurur.
Akıl ancak ilim ve marifetle gelişir.

Kuran “İncire, zeytine, Sina Dağı’na ve şu emin beldeye yemin ederim ki, biz insanı en güzel biçimde yarattık. Sonra onu aşağıların aşağısın indirdik” buyurur.

Allah Teala insanı ruh ve beden kabiliyetleri bakımından canlıların en mükemmeli kılmıştır. Surede “en güzel biçimde yarattık” ifadesi bu hususu belirtmektedir. İnsan serbest iradesi ile ya bu kabiliyetlerini güzel kullanarak “kamil insan” olacak, yahut da aksi yönü tutarak şuurlu varlıkların ve canlıların en aşağı mertebesinde yer alacaktır.” En güzel biçimde yaratılan insanın aklı, iradesi, konuşma yeteneği, düşünme yeteneği ve diğer yetenekler ile becerileri vardır.
Hepimiz bu dünyada yaşayan birer insanız. İçimizde en üst makamlara gelen insanlar bile var. Bazıları kendi aklını kullanıp gerçekleri göreceği yerde, başkasının dili kulağı oluyor
Aklı olmayan insan başkasının dili kulağı olur. O dil ne derse onu yapar. Ne yazık ki başka dilin kulağı olan pek çok insan var aramızda. Başı derde girdi mi eyvah ben ne yaptım diye yakınır. Eğer insan sonra pişman olacağı bir işi yapmak istemezse, aklını iyi kullanmalı.Aklını hayır işlerinde kullanıp “şer insan” sınıfına girmemek için elinden geleni yapmalı ,dinini iyi öğrenmeli ve onun gereğini yaşamalıdır.
“İnsanların en hayırlısı , insanlara faydalı olanlardır “ cümlesine mazhar olabilmek için şer’den kaçınmalıyız.Karşımıza çıkan şer insanın kötülüklerine de iyilikle karşılık vermeye çalışmalıyız.
Peygamber Efendimiz(s.a.v.)’in huzurunda geçen bir muhabbetin içinde sorulan soruya karşılık ;

İnsanların en kerimi olmak istiyorum.
Allah'a kullarını şikayet etmezsen insanların kerimi olursun.

Allah'ın bana kızmasından kendimi korumak istiyorum.
Kimseye kızmazsan Allah'ın gazabından ve kızmasından kurtulursun.

Diyerek cevap vermesi de bir müslümanda olması gereken özellikleri göstermektedir….

Müslüman zulme maruz kalmış olsanız bile asla zulmetmez. Çünkü Müslüman asla zulmedemez. Hiçbir gerekçe adına Müslüman zulmedemez. Hele hele ALLAH adına hiçbir zaman zulmedemez. Çünkü Müslümanın hayatında egemen varlık ALLAH'tır.

Bir hadisi şerifte de :

Hiçbiriniz: "Ben insanlarla beraberim. İnsanlar iyilik yaparsa ben de yaparım, kötü davranırsa ben de kötü davranırım" diyen şahsiyetsiz kimselerden olmasın!' Aksine insanlar iyilik yaparlarsa iyilik yapmak, kötü davranırlarsa, haksızlık etmemek için nefsinizi terbiye edin”……..
Buyrulmaktadır.Peygamber efendimiz(s.a.v.) bir muhabbet esnasında yanındakilere tek tek sorar..

- Birisi sana bir kötülük yapsa , nasıl karşılık verirsin?
Sorusuna verilen cevaplar….
Cevap : Kafasını uçururum……
Cevap : Bana yaptığını yaparım…
Cevap : Kılıcımla onu öldürürüm
…………
………..
En son Hz.Ali’ye sorar..

- Birisi sana bir kötülük yapsa , nasıl karşılık verirsin?
Cevap : Bana kötülük yapana iyilikle cevap veriririm…
Ve Efendimizin cevabı:

BEN ALİYİ BUNUN İÇİN SEVİYORUM….

Sizce de anlamı ve ders yüklü değil mi ?



Nefis daima kötülüğü emreder. Bir iyilik yapmak ona ağır gelir. O yüzden yapacağımız en önemli şey, güzellikleri sergilemektir. İslamı yaşamaya çalışan insanların maruz olduğu imtihanlardan biriside budur. Allah için yaptıkları iyiliği ve iyi niyeti diğer insanların suistimal etmesi... Her kötülük yapana iyilikle mukabele edeceksiniz diye bir kayıt yoktur. Kötülüğe karşı iyilikle mukabele etmek faziletli bir davranıştır. Ancak bunun suistimal edilmesine göz yummamak gerekir. Aç canavara karşı tahabbüb yani sevgi göstermek onun merhametini değil iştihasını açar. İnsanlığını kaybetmiş aç canavarlara karşı iyilik fayda vermiyorsa onların kötülüklerine karşı tedbir almak gerekir.
Eğer alacağımız tedbirler şer’i başımızdan defetmeye yetmiyorsa ondan uzaklaşmaya çalışmalı , şer’e aynı şekilde karşılık verip şer insanla aynı kefeye girmemeli ve ALLAH’a sırtımızı verip , ona yalvarıp ,ondan yardım istemeliyiz..

Bir gün

Alttaki yaprağın ,üstündeki yapraktan “ güneşimi engelledin “ diyerek kesap sorup hakkını alacağı o hesap gününde , ilahi huzurda yanımızda bizim hesap kefemizin ağır basmasını sağlayacak ecr’lerle gidelim inşallah..

“Görelim Mevla neyler
Neylerse güzel eyler.”
“İyiliğe karşı iyilik her kişinin karı; kötülüğe karşı iyilik er kişinin karı”
derler.
images
 
Üst Alt