İnsanlığın ismini bildiği ilk insan, Kushim!

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
İnsanlığın ismini bildiği ilk insan, Kushim!

İnsanlığın ismini bildiği ilk insan, Kushim!
İnsanlığın ismini bildiği ilk insan, Kushim!
O, ne bir kral, ne ünlü bir savaşçı, ne de nüfuslu bir din adamıydı. Üstelik imzasını attığı metnin konusu, ne bir yasa, ne bir zafer, ne de bir şiirdi…

O bir muhasebeciydi ve imzasını attığı metin ise vergilere dair kayıtlardı.

Yazının icadı: Homo Saphiens’in 200 milyon yıl önce başlayan hikayesi, 10 bin yıl önce başlayan Tarım Devrimi’ne kadar, sayısal türde bilgiye, fazlaca gereksinim duyulmadan yaşanmıştır. Bu nedenle insan beyninin evrimsel gelişimi, büyük miktarda sayısal veriyi saklamak ve işlemek üzere gelişmemiştir. Tarım devrimi ve insan topluluklarının büyümesi, sayısal türde bilgilere hayati önem kazandırmıştır.

Yüz binlerce kişiden oluşan bir nüfusun, bir arada yaşayabilmesi için insanların meslekleri ve gelirleri hakkında bilgi toplamak; yapılmış ödemeleri, bakiyeleri, borçları ve cezaları vb. belirlemek gerekiyordu. Tüm bunlar, saklanıp işlenmesi gereken milyonlarca ufak tefek veri ortaya çıkardı.

Böyle bir veri depolama ve işleme kapasitesi olmadan devlet, ne hazinesini, ne kaynaklarını bilebilir ne de bunları yönetebilirdi. Bu kısıtlama Tarım Devriminden binlerce yıl sonra bile insanların, toplumsal yapılarının küçük ve basit kalmasına neden oldu.

MÖ 3000 -3500 yılları arasında ismini bilmediğimiz bazı Sümerli dehalar, verileri kayıt etmek için bir sistem geliştirdiler. Bu sisteminin icadı, toplumsal düzeni insan beyninin sınırlarının ötesine taşıyarak, krallıkların ve imparatorlukların yolunu açtı.

Sümer Yazı Sistemi

Sümer Yazı  Sistemi
Sümer Yazı Sistemi
Yazı, somut işaretler aracılığıyla bilgi toplama yöntemidir. Sümer yazı sistemi, iki tür işaret kullanarak, gereksinim duyduğu bilgileri kayda geçirmeyi başardı. Birinci işaret türü; sayıları (6’lık ve 10’luk sistemi geliştirdiler) ikinci tür işaret ise insanları, hayvanları, malları, toprakları, tarihleri vb. temsil ediyordu. Bu iki tür veriyi birleştirerek kayda geçiren Sümerliler, hiçbir insan beyninin, DNA zincirinin saklayamayacağı veriyi saklamayı başardılar.

İşte bu nedenle tarihte adını bildiğimiz ilk insan olan Kushim’in bize ulaşan satırlarında yazanlar şunlardı: “37 ayda, 29.086 ölçü arpa teslim alındı.”

Not: Bilim dünyası en eski ismin kime ait olduğu konusunda fikir birliğine varmış değil. Yukarıdaki metin Yuval Noah Harari’nin, ülkemizde de geniş kitlelerce okunan kitabı Saphiens’e dayanarak verilmiştir.
 
Üst Alt