Kazdağlarında gizli kalmış 12 köy

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
Tarihi dokunun ve doğal güzelliklerin eşsiz bir şekilde bütünleştiği yerlerden biri Kazdağları. Ege Bölgesi'nin insanoğluna bahşettiği bu görkemli diyarlar, günlük hayatımızda görmeye pek alışkın olmadığımız manzaralarla süslü. Doğal su kaynakları, bol oksijenli havası ve flora zenginliği ile Kazdağları, ülkemizin en önemli hazinelerinden biri bizce. Çanakkale'den Balıkesir'e dek uzanan bu cennet diyarın içerisinde yaşamak ise olağanüstü bir duygu olmalı.

Hani hep uzun yaşamın sırrını merak edip duruyoruz ya, bize kalırsa cevap Kazdağları'nın ardında gizli. İşte Kazdağları'nın görkemli diyarında saklı kalmış 12 köy.

1 – Yeşilyurt


tb

Edremit Körfezi'nin sonunda, İzmir – Çanakkale yolu üzerinde, Küçükkuyu'ya 3 km mesafede bulunuyor Yeşilyurt Köyü. Kazdağları'nın batı ucundaki bu şahane köy, son zamanlarda saklı olmaktan çıktı, turistik bir hal aldı aslında. Köyün taş evleri ve sokakları gerçekten de çok güzel bir görüntü sergiliyorlar. Şimdilerde Yeşilyurt'ta pek çok lüks pansiyon ve butik otel yer alıyor.

2 – Adatepe


tb

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı, taş evleriyle tarihi dokuyu yaşatan eski ve şirin bir köy Adatepe. Zeytin ağaçlarının gölgelediği sokaklarda soluklanmak, köy meydanında yaşlı çınar ağaçlarıyla selamlaşmak ve Kazdağları'nın ihtişamlı atmosferini yaşamak, Adatepe'nin bizlere sunduğu güzelliklerden bazıları. Adatepe'nin hemen yanında yer alan Zeus Altarı ise, Edremit Körfezi'ni ayaklar altına alan harika bir seyir noktası.

3 – Nusratlı

tb

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı köylerden biri de Nusratlı. Kazdağları'nın güney yamaçlarında bulunuyor. Yeşilyurt ve Adatepe gibi turistik değil ama potansiyeli oldukça yüksek. Köyün içerisinde zeytin, zeytinyağı, şifalı bitkiler ve organik ürünler satılan küçük bir dükkan bulunuyor. Bir de 4-5 tane ev pansiyonu var. Tüm bunlar köy ekonomisine katkı sağlamak amacıyla işletiliyor.

4 – Zeytinli

tb

Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı bir sahil beldesi ile bir dağ köyü Zeytinli. Sahil kısmı Edremit ve Akçay'a nazaran daha sakin. Ancak bizim bahsettiğimiz asıl köy ise Kazdağları'nın yamaçlarında yer alıyor. Akçay'ı geçtikten sonra karşınıza çıkacak olan Zeytinli tabelasını takip ettiğinizde sizi Sütüven ve Hasanboğuldu Şelaleleri karşılayacak. Zeytinli'ye geldiğinizde, bu iki doğa harikasını mutlaka görmelisiniz.

5 – Tahtakuşlar

tb

Edremit'e 17 km mesafede bulunan bir alevi köyü Tahtakuşlar. Köyü en ilginç kılan özellik ise, Tahtakuşlar Etnografya Müzesi'ne ev sahipliği yapıyor oluşu. Ülkemizde ilk özel etnografya müzesi olan müzede, yörük kültürüne ait objeler ve Kazdağları bitkileri sergileniyor. Tahtakuşlar Köyü'nde, sadece Kazdağları'nda yetişen Kazdağları köknarının kozalaklarını toplayabilir ve bu kozalakları çayınıza katabilirsiniz. Evet, böyle ilginç şeylerle karşılaşmak her zaman mümkün Tahtakuşlar'da.

6 – Mehmetalan

tb

Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı, 200 yıllık köklü bir tarihe sahip olan bir köy Mehmetalan. Kazdağları'nın en eski köylerinden biri olan Mehmetalan, Yeşilyurt ve Adatepe kadar olmasa da, turizm potansiyeli yüksek köylerden. Köyün içerisinde modern standartlara sahip 3-4 tane butik otel bulunuyor. Yürüyüş ve bisiklet parkurları, gözlem ve kültür noktaları ile ekoturizme kazandırılmaya çalışılan köylerden biri Mehmetalan.

7 – Küçükçetmi

tb

Küçükçetmi, Ayvacık ilçesine 25 km mesafede yer alıyor. Taşın ve ahşabın birlikte kullanıldığı taş evler yine harika bir görsel şölen yaşatıyor bizlere. Tarihi Afrodit Kaplıcası'na ev sahipliği yapan Küçükçetmi, günümüz ihtiyaçlarına cevap vermekten biraz uzak olduğu için, Kazdağları'nın turizm açısından gelişememiş köylerinden biri. Taş evleri ve otantik güzelliklerini koruyabilmiş nadir köylerden biri Küçükçetmi aynı zamanda.

8 – Beyoba

tb

Beyoba Köyü, Edremit ilçesine bağlı. Geçmişi 1500 – 1600 yıllarına uzanan tarihi bir köy. Kazdağları'nın zeytin ağaçlarıyla çevrelenmiş köylerinden biri Beyoba. Turistik açıdan gelişememiş, tipik köy hayatının sürdüğü köylerden biri. Maalesef ağır bir göç yaşadığından ötürü nüfusu bir hayli az. Köy halkının büyük çoğunluğu, geçim derdi yüzünden Zeytinli'ye göç etmiş.

9 – Eski Güre

tb

Edremit'in Güre beldesinde bulunuyor Eski Güre. Neden ‘eski' deniyor, çünkü neredeyse terk edilmiş bir köy Eski Güre Köyü. Kazdağları'nın diğer köylerinde olduğu gibi buradaki evler de taştan yapılmış. Ancak yalnızca birkaç tanesi restore edilmiş. Tamamı yıkık vaziyette. Bu nedenle midir bilinmez, oldukça etkileyici bir havası var Eski Güre'nin. Sokaklarda keçilerin sesi ve rüzgarın uğultusu yankılanıyor sadece.

10 – Kıraçoba

tb

Çanakkale'nin Yenice ilçesine bağlı terk edilmiş bir köy Kıraçoba. Köy halkı tasını tarağını toplayıp gidince, köyün nüfusu 3'e düşmüş. Bu nedenle de haritadan silinmiş bu talihsiz köy. Kıraçoba'nın eski halkının bir kısmı Edremit'te, bir kısmı da Yenice'de yaşıyor şimdi. Kazdağları'nın en ıssız köşelerinden biri olan Kıraçoba Köyü, kendisine sadık kalan 3 kişilik halkıyla, yalnızlığa bürünmüş.

11 – Çamlıbel

tb

Kazdağları'nın bize göre en kahraman köylerinden biri Çamlıbel. Edremit ilçesine bağlı olan bu tarihi köy, kısmen turistik sayılabilir. Kazdağları'nın yamaçlarında yer alan diğer köylerin aksine, Çamlıbel Köyü'nün evleri tahtadan barakalar şeklinde yapılmış. Bu nedenle de köyün bundan önceki ismi ‘Taktaköy' imiş. Kurtuluş Savaşı sırasında Çamlıbel halkının büyük bir kısmı Kuvayi Milliye'ye katılmış ve Ayvalık cephesinde çarpışarak işgale karşı direniş göstermişler. Çamlıbel'e kahraman dememiz işte bu yüzden.

12 – Arıklı

tb

Arıklı, Çanakkele'nin Ayvacık ilçesine bağlı. Kazdağları'nın eşsiz doğal güzelliklerini barındırıyor bu güzide köy. Turizm potansiyeli yüksek ancak köy halkının ekonomik durumu maalesef buna izin vermiyor şimdilik. Arıklı'nın bakımsız halinin de en büyük nedenlerinden biri bu. Köy muhtarı, köyün girişine bir konak yaptırmış. Amacı, köydeki çirkin yapıların yıkılmasına ön ayak olmakmış ama işte dediğimiz gibi, ekonomik sebeplerden dolayı yarım kalmış bu proje.
 

VuSLaT

Yönetim
Yönetici
Edremit çok güzel harika köyleri var aynen,hiç bozulmamış çok doğal yaşamları var,hayvancılık çok fazla ve organik sebzeler mis gibi,küçük köy bakkallari harika😊doyulmuyor o güzelliğe, teşekkür ederim harika olmuş konu...
 
Üst Alt