Kişisel Gelişim Nasıl Sağlanır?

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
Kişisel Gelişim Nasıl Sağlanır?
Kişisel Gelişim Nasıl Sağlanır?
Kişisel Gelişim Nasıl Sağlanır?

Kişisel gelişim, kişinin kendisiyle birlikte uyum içerisinde kat ettiği yoldur. Temelini oluşturan yapılardan biri, özgüvendir. Özgüven; cesur ve ne istediğini bilen insanların kendini sevgi ve saygı ile ödüllendirmesinden geçer. Bir de kişisel gelişim sürecine engel olan durumlar, hisler vardır. Son zamanlarda adından çok sık söz edilen ‘sosyo-fobi’. Sosyal fobi, arkadaş edinmekte güçlük çeken, iletişim problemleri yaşayan, dış dünya ile rahat bağlantı kuramayan insanların yaşadığı bir durumdur. Sosyal fobi atlatılıp kişinin yetenek ve becerileri doğrultusunda bir sosyal kimlik kazanması kişisel gelişime büyük katkı sağlayacaktır. Peki, kişisel gelişim nasıl sağlanır?

Önemli Adım; Kendini Tanıma

Gelişim sürecinde birey olma çabası, kimlik kazanmak uğruna yapılan davranışlar, yanlış tepkilerle sonuçlandırıldığında bireyin kendini tanıması zorlaşabilir. Ama kendini tanımak kişisel gelişim açısından çok önemlidir. Çünkü bir insan kendini tanımadan, başarabileceklerini bilemez, sınırlarını çizemez böyle özgüven eksikliğinden birçok soruna kadar oluşuma zemin hazırlar. İlk olarak, birey kendine karşı dürüst olmalıdır. Hayatta neyi istediğini mutlaka düşünmelidir, ne kadar istediğini sorgulamalıdır. Sonrasında kendisine ‘neden istediğini’ sormalı, bunu yanıtlarken kendisine dürüst olmalıdır. Hayattaki hedefleri belirlemede bu sorular kişiye çok yardımcı olur. Böylece kendinize alternatif yollar belirleyebilirsiniz. Empati yapabilmek de gelişim sürecinde olmazsa olmazdır. Diğer insanların tavırlarını, tepkilerini ya da tutumlarını anlamaya çalışmak aslında insanın kendisini anlamasına da yardımcı olur. Unutulmaması gereken; nasıl davranılırsa, karşılığının öyle olacağıdır.
Diğer insanlarla iletişim halinde iken, tutarlı olmalısınız. Hissettiğiniz doğrultusunda sözler verip tutmaya özen gösterilmelidir. Ruh halinize göre sürekli değişkenlik göstermek, insanı pek de tutarlı göstermeyecektir. Kendinizle tezatlık oluşturmayacak durumlar oluşturun. Böylece, iletişimde iken güven verici olursunuz, her şey daha olumlu bir hal alır.

Değişime Açıklık

Yaşam dair her şey, her zaman küçük ya da büyük değişimler gösterir. Kişinin kendi doğrularına uyuyor diye bir değişimden kaçmaması gerekir. Yeni alışkanlıklar kazanmaktan, belki eski alışkanlıklardan uzaklaşmaktan kaçınılmamalıdır. Yenilenme isteğini benimsemek, kişisel gelişim sürecini daha kolay bir hale getirir. Tabii ki, her değişim doğru olacak diye bir şey yok. Kişi kendi sınırları, yetenekleri ya da becerileri doğrultusunda değişimi tartabilmelidir. Konu yine kendini tanımaktan geçiyor.

Kendinize karşı sabırlı olmalısınız. Değişimi istediniz, kendinizi tanıdınız. Her şeyi yaptığınız halde bir şeylerin yolunda gitmediğini hissettiğinizde pes etmemelisiniz. Nasıl ki, diğer insanlara değişim şansı verdiğinizde bu sürecin uzun olacağını biliyorsanız, kendiniz için de öyle olacak. Hemen sonuç beklemek kendinize haksızlık yapmaktan başka bir şeye yaramayacaktır.

Kendinize karşı bu süreçte dikkatli olun. Aldığınız değişim kararları, belki de o dönem çok beğenilirken bir süre sonra kişiye iyi gelmemeye başlayabilir. Kendinize karşı dikkatli olur iseniz bu süreçte yine kendinize çok yardımcı olmuş olursunuz. Ayrıca asla yalan söylenmemelidir. Hoşa gitmeyen, keyif vermeyen, anlam verilemeyen bir durumla karşılaşıldığında, aksiymiş gibi davranmak kişinin kendisine çok büyük zarar vermesine neden olur. Kişisel gelişim, uzun bir yoldur. Bu yolda en büyük yardımcı kişinin kendisidir.
 
Üst Alt