Kuran-ı Kerim'de uzatmalar neden var?

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
Peygamber Efendimiz (SAV), Kuran-ı Kerim'i güzel bir şekilde okumaya önem vermiş ve çevresindeki kişilere de Kuran-ı okurken güzel ses çıkarmalarını tavsiye etmiştir. Peki Kuran-ı Kerim okurken nelere dikkat edilmeli? Kuran-ı Kerimdeki uzatmaların sebebi nedir? Kuranı güzel okumanın yolları nelerdir?

Kur'ân-ı Kerim
Kur'ân-ı Kerim
Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz.

Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir. Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.

Peygamber Efendimiz (SAV)'in bu konu ile ilgili hadis-i şerifi ise şu şekildedir:

“Kur’an’ı seslerinizle süslendirin. Çünkü güzel (nağmeli) ses ile Kur’an’ın güzelliği daha da artar." (Kenzu’l-Ummal, h.no: 2767)

Buradan da anlaşılacağı gibi Kuran-ı Kerim'i güzel bir şekilde okumayı öngören tecvid kuralları kapsamındaki uzatmaların icra edeceği şeklide budur.

KURAN-I KERİM'İ GÜZEL OKUMA İLE İLGİLİ HADİSLER

1006. Ebû Hüreyre (RA), Peygamber Efendimiz (SAV)’i:

“Allah, güzel sesli bir peygamberin, Kur’an’ı güzel makam ile yüksek sesle okumasından hoşnut olduğu kadar hiçbir şeyden hoşnut olmamıştır” buyururken işittim, demiştir.

Buhârî, Fezâilü’l-Kur’ân 19; Tevhîd 32; Müslim, Müsâfirîn 232-234. Ayrıca bk. Ebû Dâvud, Vitr 20; Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’ân 17; Nesâî, İftitâh 83

1009. Ebû Lübâbe Beşîr İbni Abdülmünzir (RA)'un rivayetine göre, Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyuruyor:

“Kur’an’ı tegannî ile okuyan kimse bizden değildir. “ Ebû Dâvûd, Vitr 20. Ayrıca bk. Buhârî, Tevhîd 44; İbni Mâce, İkâmet 176 (Teganni kelimesinin karşılığı: Şarkı söyler gibi okumak)

1007. Ebû Mûsa el-Eş’arî (RA)'un rivayetine göre,Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyuruyor:

“Şüphesiz Dâvûd’a verilen güzel seslerden bir nağme de sana verilmiştir. ”

Buhârî, Fezâilü’l-Kur’ân 31; Müslim, Müsâfirîn 235-236. Ayrıca bk. Tirmizî, Menâkıb 55; Nesâî, İftitâh 83; İbni Mâce, İkâme 176

Müslim’in bir rivayeti şöyledir:

Peygamber Efendimiz (SAV), Ebû Mûsâ’ya şöyle dedi:

“Dün gece senin okuyuşunu dinlerken beni bir görmeliydin!” (Müslim)
 

VuSLaT

Yönetim
Yönetici
Allah'ım razı olsun,kuranı kerimi güzel okumak kulağa ne hoş geliyor.. okuyan da dinleyene lezzet alıyor...şimdi hocalarımız çok güzel atıflar yapıyor maşallah,Arapça okuyor Türkçe meal olarak ne deniliyor açıklamasını yapıyor..coook beğeniyorum,böylede olmalı,kişi okunanı anlamalı...anlayınca çok değişik duygular zuhur ediyor... Allah razı olsun güzel okuyanlar dan...
 
Üst Alt