Kur'an'ı aç kendini oku

ceylannur

Yeni Üyemiz
Kur'an'ı aç kendini oku

Kur'ân, Ramazan ayında mübârek bir gecede vahyedilmiştir ki, bizzat Kur'ân bu geceye Leyletu'l-Kadr (Kadir Gecesi) ismini vermiştir.

Kur'an'ı aç kendini oku
Ramazan, her yönüyle Kur'ân ayıdır. İslâm'ın bütün kurallarının çıkarıldığı esas kaynak olan Kur'ân kendisini tarif eden bir kitaptır. O, ne zaman ve kime vahyedildiğini, nasıl ve niçin indirildiğini beyân eder. Kur'ân, Ramazan ayında mübârek bir gecede vahyedilmiştir ki, bizzat Kur'ân bu geceye Leyletu'l-Kadr (Kadir Gecesi) ismini vermiştir. Şu âyetler bunun açık ifâdesidir: "Ramazan ayı, ki Kur'ân onda indirildi" (Bakara Sûresi, 185); "Biz onu mübârek bir gecede indirdik" (Duhân Sûresi, 3); "Biz onu Kadir Gecesi'nde indirdik" (Kadr Sûresi, 1). İndirilmeye başladığı geceyi bile bin aydan daha hayırlı kılan Kur'ân, Hz. Muhammed'e (s.a.v) vahyedilmiştir: "Muhammed'e indirilene îmân ederler, ki o Rabb'lerinden bir haktır" (Muhammed Sûresi, 2). Ayrıca Kur'ân kendisinin Arapça olarak indirildiğini, bunun sebebinin de anlaşılması olduğunu ifâde eder: "Biz onu senin lisanınla kolaylaştırdık ki tezekkür etsinler" (Duhân Sûresi, 58); "Biz onu Arapça bir kur'ân yaptık ki akledeseniz" (43:3).

Kur'ân kelimesinin iki anlamı vardır: a) Bir araya toplamak, b) Okumak. Kur'ân-ı Kerîm bu iki anlamı da karşılamaktadır. Zira onun "Kur'ân" ismini alması, o zamana kadar gelmiş olan bütün İlâhî kitâbların hakikatlerinin ve içeriklerinin onda toplanması sebebiyledir. Okuma anlamı ise, mü'minlerin onu ibâdetlerinde ve sâir zamanlarda okumaları gereken bir kitap olması sebebiyledir. Ayrıca onun dünyada en çok okunan kitap olduğu ifâde edilir.

Kur'ân-ı Kerîm, kendinden çeşitli isim ve sıfatlarla bahseder ki sadece bu kelimelerin anlamları, onun gerçekten nasıl bir kitap olduğunu ifâde etmede başka tariflere ihtiyaç bırakmaz. Şimdi bu isimleri, sıfatları ve anlamlarını zikredelim:

A) Kur'ân'ın İsimleri: el-Kitâb (Bakara, 2); el-Furkân (hak ile bâtılı ayıran) (Fûrkân, 1); ez-Zikrâ, et-Tezkire (hatırlatan) (Hicr, 9); et-Tenzîl (yukarıdan indirilen) (Şuarâ, 192); Ahsenü'l-hadîs (en güzel söz) (Zümer, 23); el-Mev'iza (öğüt) (Yûnus, 57); el-Hukm (hüküm) (Ra'd, 37); el-Hikmet (İsrâ, 39); eş-Şifâ (gönüllere şifa veren) (Yûnus, 57); el-Hüdâ (hidâyet) (Cin, 13); er-Rahme (rahmet) (İsrâ, 82); el-Hayr (hayır, iyilik) (lu İmrân, 103); er-Rûh (hayat veren) (Şûrâ, 52); el-Beyân (açıklama) (lu İmrân, 137); en-Ni'me (nimet) (Duhâ, 11); el-Burhân (delil) (Nisâ, 175); el-Kayyim (devamlı) (Kehf, 2); el-Müheymin (görüp gözeten) (Mâide, 48); en-Nûr (A'râf, 157); el-Hakk (gerçek) (İsrâ, 81).

B) Kur'ân'ın Sıfatları: Kerîm (şerefli) (Vâkıa, 77); Mecîd (şanlı) (Burûc, 21); Hakîm (hikmetli) (Yâsîn, 2); Mubârek (Enbiyâ, 50); Mubîn (açıklayan) (Yûsuf, 1); 'Aliyy (yüksek) (Zuhruf, 4); Fasl (şüpheyi gideren) (Târık,13); Azîm (Zümer, 67); Mükerrem (şereflendirilmiş); Merfû (yükseltilmiş), Mutahhara (temizlenmiş) (Abese, 13-14) ve Müteşâbih (uyumlu) (Zümer, 23).

Değerli okuyucularım, Ramazan ayında buluşacağımız ve kaynaştığımız Kur'ân-ı Kerîm, böylesine yüce isim ve sıfatlara sahip bir kitap. O, bu sıfatlarıyla bildiğimiz bütün kitaplardan farklı. Çünkü o, esasında bir kitap olmanın ötesinde hayatın kendisi ve geleceğimizin yol haritası. Bu yüzden Kur'ân ayı olan Ramazan'da ilâhî kelâmın bizlere vermek istediği yüksek mesajlara vâkıf olmaya gayret edelim.

yenişafak
 
Üst Alt