Mors Alfabesi Nedir? Mors Alfabesi Nasıl Öğrenilir?

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
Mors Alfabesi Nedir? Mors Alfabesi Nasıl Öğrenilir?

BİLGİ
Mors alfabesi en sade anlatımla, (kısa ve uzun) sinyalin farklı kombinasyonlarla harf, sayı ve noktaları oluşturmasıyla ortaya çıkan bir haberleşme dilidir. Mors alfabesinde radyo veya elektrik sinyali kullanılmak suretiyle, bir noktadan diğer bir noktaya yazılı bir metnin ulaştırılır. 1832 yıllında telgraf konusuna ilgi göstermeye başlayan Samuel morse tarafından geliştirilmiş olan morsa alfabesi, 1837 yılında kullanılmaya başlamıştır.

Mors Alfabesi Harfleri
Mors Alfabesi Harfleri
Uluslararası mors kodu ise, modern şekliyle Alman Freidrich Clemens Gerke tarafından 1848 yılında geliştirilerek kullanılmaya başlanmıştır.

Tek bir şemaya bağlı olarak düzenlenen mors alfabesi oldukça kolay kullanılan bir iletişim aracıdır. Önemli olan sadece mors şemasına vakıf olmak, çizgi ve noktaları takip etmek suretiyle iletilecek metini oluşturmaktır.

Mors alfabesi yöntemiyle bir metin oluşturmak herkesin kolayca yapabileceği bir iştir. Her harf ve rakam kısa ve uzun çizgilerden meydana geldiği için, karşıdan gelen sinyaller yazılırken uzun ve kısa( nokta olarak da yazılır) çizgiler halinde boşluklar kullanılır.

Gelen mesajın yazılması sonrasında mors alfabesi kullanılarak karşıdan gelen bu çizgiler rakam veya harflerle anlamlandırılır ve cümlelere dönüştürülür.

Mors Alfabesi Nasıl Öğrenilir?

Mors alfabesinin ilk icat edildiği yıllarda tüm dünyada adeta bir devrim gibi karşılanmıştı. Hemen herkes bu haberleşme dilini kullanmaya başlamıştı. Ancak, teknolojinin gelişmesi ve ilerlemesi ile birlikte mors alfabesinin kullanımı ve öğrenilmesi azalmıştır. Genel olarak öğrenmenin kolay yolu kısa sinyal aldığınızda sola, uzun sinyal aldığınızda da sağa yönelmenizdir. Mors alfabesini öğrenmenin yolları şu şekildedir.
  • Temel Sinyallerin Anlamlarını Öğrenin: Mors alfabesinde farklı iki sinyal vardır. Uzun ve kısa bu sinyalleri öğrenerek başlayabilirsiniz.
  • Mors Alfabesini İnceleyin: Alfabe içerisinde yer alan bir harfi seçin ve detaylı olarak inceleyin. Harf için karşılık seslere bakın ve dit ya da dat seslerine denk geldiğinde bunu tekrarlayın.
  • Tüm Harflerin Seslerini Çıkarın: Daha sonrasında tüm harflerin üzerine yoğunlaşın. Çıkan sesleri anlamaya ve tekrar etmeye çalışın.
  • Kelime Tekrarları Yapın: Kelime tekrarı yapmak harflerin çıkardığı sesi anlamak için çok önemlidir. Bunu sürekli olarak yapmak öğrenmek için büyük önem arz etmektedir.
  • Basit Kelimeler Oluşturun: Az heceden oluşan basit ve kolay kelimeler oluşturmaya çalışarak öğrenme sürecini hızlandırabilirsiniz.

Mors Alfabesi Nasıl Kullanılır?

Mors alfabesini kullanabilmek için öncelikli olarak öğrenilmesi gerekmektedir. Önemli olan sesleri kavramaktır. Daha sonrasında harflerin karşılık geldiği semboller kendiliğinden kafanıza yerleşmiş olacaktır. Sürekli tekrarlar yaptığınızda çıkan sesleri çok kolay bir şekilde anlayabiliyor ve mors alfabesini kullanabiliyor olacaksınız.

Mors Alfabesi Harfleri

Mors alfabesi harf, rakam ve işaretlerden oluşmaktadır. A, b, c, d, e, f, g, h, ı, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, t, u, v, w, x, y, ve z harflerinden oluşmaktadır. Öğrenmek için online site üzerinden mors alfabesi çevirici kullanabilirsiniz. Rakam olarak da 0’dan başlamak üzere 9’a kadar tüm rakamlar mevcuttur. Bunun yanında nokta, virgül, soru işareti, / ve @ gibi işaretler de mors alfabesi içerisinde mevcuttur.

Mors alfabesinde kullanılan kısa ve uzun sinyaller arasındaki duraksamalarda anlam taşır. Yani kısa aralık harflerin arasında, orta uzunluktaki aralık kelimelerin arasında, uzun aralıklarda cümleleri birbirinden ayırmak için aralıklar kullanılır.

Örneğin; _ _ .-. … / _ _ .-. … M O R S (Boşluk) M O R S

Mors alfabesinin aslında tek şeması bulunur. Bu şemanın bilinmesi, çizgi ve noktaların takip edilerek, istenen metnin oluşturulmasını sağlar.

Mors alfabesi Philips akademisi ve Yale mezunu olan samuel morse tarafından icat edilmiştir. Aynı zamanda ressam olan Morse, elektrikle de ilgilenmekteydi. Elektrik üzerinden haberleşme yapılabileceğini kanıtlamak için yaptığı çalışmalar sonucunda sistemi 1935 yılında kurmayı başardı. Mors alfabesi ilk olarak 1937 yılında kullanılmaya başladı. İlk mesajı ise 1844 yılında kurulan ilk telgraf hattından gönderdi. Mors alfabesini kim buldu sorularına bazı çevreler Alfred Veil şeklinde cevap verse de, Alfred Veil Morse’un oldukça karmaşık olan metodunu düzenleyen bir bilim adamıdır.

Özellikle o dönemlerde demiryolu şirketleri tarafından kullanılan mors alfabesi, sık kullanılan kelimelerin kısaltılarak kullanılmasına da öncülük etmiştir. Mors alfabesi SOS acil yardım çağrısının da ana fikrini oluşturmuştur.

Mors alfabesi acil yardım çağrısı, mors alfabesinde akılda kalacak en kolay harflerin S ve O olacağı düşünüldüğünden dolayı kullanılmaya başlamış ve tüm dünyada bilinen bir kavram olarak yerleşmiştir. Günümüzde kullanım alanı oldukça yaygın hale gelmiş olan alfabenin kullanıldığı yerlerden biri de görme engellilerin eğitimleridir. Mors alfabesi görme engelliler tarafından kabartma yazılar şeklinde kullanılarak yazı yazmalarına olanak sağlamaktadır.

Öyle ki, günümüzde genç nesil mors alfabesi dövme yaptırarak anlatmak istediği duyguları çizgi ve noktalar kullanılarak yapılan dövmelerle aktarabilmektedir.

Mors alfabesi ilk icat edildiği dönemlerde bir hayli karışık bir sistem olsa da, daha sonraki dönemlerde yapıla düzenlemelerle, oldukça kolay kullanılabilir bir haberleşme sistemine dönüşmüştür. Kısa bir eğitimden sonra kolayca kullanılabilen mors alfabesi çizgi ve noktaların kullanımıyla anlam kazanan cümlelerden oluşur.

Mors alfabesi kullanımındaki temel şemaya vakıf olmak suretiyle mors alfabesi örnek cümleler kısa bir uğraş sonrasında kurulabilir. Örneğin: A harfi .-, B harfi -…, C harfi -.-. Şeklinde yazılmak suretiyle kelime grupları oluşturulur ve üretilen kelimler birleştirilmek suretiyle metin oluşturulur. Mors alfabesi günümüzde
  • Telsiz mandalı
  • Işık
  • Elektrik
  • Radyo sinyali şeklinde kullanılabilmektedir.
Özellikle ana haberleşme sistemlerinde problem yaşanması halinde morsa alfabesi devreye alınarak haberleşmelerin kesintisiz bir şekilde sürdürülmesi mümkün olabilmektedir. Anlık ileti sağlama açısından oldukça elverişli olan sistem, özellikle ilk yardım çağrıları açısından dünyanın ilk anlık haberleşme sistemidir.
 
Üst Alt