MS (Multiple Sclerosis) hastalarına umut verici haber

ceylannur

Yeni Üyemiz
MS (Multiple Sclerosis) hastalarına umut verici haber
MS (Multiple Sclerosis) hastalarına umut verici haber İngiltere’den geldi. Ağızdan alınan ilk MS ilacı çok yakında İngiltere’de satışa sunulacak.

MS hastalarını kendilerine iğne yapmaktan ve hastanelere taşınmaktan kurtaracak ilaç günde bir kez ağızdan alınıyor. 2 yıl süren araştırmalarda 1000 hasta üzerinde denenen ilacın etken maddesi Fingolimod.. Beynin görme, konuşma, yürüme gibi işlevlerini bozan hastalığın seyrini yavaşlatan ilaç Novartis tarafından geliştirildi ve Avrupa’da ilk denetimlerden geçti.​
 

ceylannur

Yeni Üyemiz
MS'i egzersiz ve sporla yenin...
Beynin görme, konuşma, yürüme gibi fonksiyonlarını bozan MS'e yakalananların spor yapması; onları halsizlikten kurtarır, kalp dolaşım ve akciğer karaciğer sistemlerini düzenler...

Multİple Skleroz (MS) hastalığı beyin ve omuriliğin merkezi sinir sisteminin bir hastalığıdır. Ülkemizde 35 bin civarında hasta var. Dünyada ise 2,5 milyon kişi. MS, beynin görme, konuşma, yürüme gibi fonksiyonlar üzerindeki kontrol kabiliyetini bozar. Koordinasyon bozulur, kuvvet azalır.

Aşırı halsizlik yapar. Uyuşma, hissetmeme görülebilir, hasta felç oldum zannedebilir. Mesane ve barsak fonksiyonları bozulabilir. Hafıza problemleri yapabilir. Ellerde titreme olabilir. Aniden ortaya çıkabilir ya da kaybolabilir. Belirtiler kişiden kişiye değişir. Op. Dr. Adnan Bağrıaçık bu hastalıkla ilgili sorularımızı yanıtladı;

MS akıl hastalığı mıdır? Bulaşıcı
mıdır? Hangi yaş grubunda görülür?

Akıl hastalığı değildir. Bulaşıcı değildir. MS gençler arasında görülen bir hastalıktır. Hayatın en verimli yıllarında görülür. 20-40 yaş arası... 15 yaşın altında ve 50 yaşın üstünde çok nadir görülür. Çok fazla sayıda kişi duygusal, maddi ve fiziksel zorluklarla karşı karşıyadır. Her yıl araştırma için dünyada milyonlarca dolar harcanmaktadır. Hastalık nedeniyle kaybolan işgücü değeri ise faturayı ayrıca kabartmaktadır.

Merkezi sinir sistemini nasıl etkiler?

Merkezi sinir sistemi sinirler boyunca vücudun çeşitli bölgelerine elektriksel mesajlar gönderen bir telefon santraline benzer. Bu mesajlar bilinçli ve bilinçsiz hareketlerimizi kontrol eder. MS, mesajların düzgün bir şekilde iletilmesini bozar. Vücut fonksiyonları kontrol edilemez hale gelir, çünkü: Mesajlar gerektiği gibi iletilemez.

Multiple Skleroz'a yol açan nedir?

Bu tıbbın en büyük sırlarından biridir. Sebebi bilinmemektedir. Kesin tedavisi bulunamamıştır. Kimin MS'ye yakalanacağını önceden bilmek mümkün değildir.

Kimler risk altındadır?

Kadınlar daha fazla oranda MS'e yakalanırlar. MS hamilelikte ilgili değildir. (MS'li hanımlar çocuk sahibi olabilirler). Ilıman iklim kuşağında oturan insanlarda daha sık görülür. Bir bölge Ekvator a ne kadar yakınsa MS vakası da o kadar azdır. MS hastaları duygusal ve hassas kişilik yapısına sahip insanlardır. Sağlık şartlarının iyi olduğu bölgelerde yaşayan insanlarda daha sık görülür.

MS tanısı nasıl konulur?

İlk belirtilerin ortaya çıkışından, kesin tanının konmasına kadar çoğunlukla yıllar geçebilir, çünkü: ilk belirtiler o kadar hafiftir ki kişi doktora görünmez bile... Sinir sisteminin diğer hastalıkları da aynı uyarıcı belirtilerin bazılarını gösterirler. MS'i kesin olarak gösteren yada ekarte ettiren bir teknik yok diyebiliriz. Hastayı dinlemek; öykü ve detaylı bir muayene çok önemlidir. MS belirtileri diğer sinir sistemi hastalıklarından farklı olarak herhangi bir uyarı olmaksızın ortaya çıkabilir ve kendiliğinden iyileşmeler gösterebilir.

Tanı konulan hasta ne yapmalı?

- Ümitsizliğe kapılmamalı, çünkü çok az hastada ilerleyici ve ciddi komplikasyonlarla karşılaşılır.
- Moral ve fiziksel olarak güçlü kalmak tedavinin en önemli öğesidir.
- Hasta bir nöroloji doktorunun takibinde olmalıdır, tedavisine ve doktorun önerilerine uymalıdır.
- MS lilerin çoğu tekrarlayan alevlenmelere rağmen aktif bir hayat sürerler ve hayata olumlu yönden bakmayı öğrenebilirler.

Egzersiz ve spor nasıl etki yapar?

- Kas tonusu ve esnekliği artar. Gücü artırır.
- Halsizliğin etkisini azaltır.
- Kemik yapımını, yorgunluğu düzenler.
- Mesane ve barsak fonksiyonlarını düzenler.
- Kalp dolaşım ve akciğer karaciğer sistemleri fayda görür.
- Hareketliliği artırır.
- Moral ve motivasyon sağlar.
- Vücut ağırlığı azalır. Hastalar, yoga, bisiklet, yüzme, halter, pilates ve aerobiği tercih etmeli.

Bitkisel tedavi mümkün mü?

Çuha çiçeği yağı ve köpekbalığı kıkırdağının faydalı olduğunu savunanlar vardır. Ancak bilimsel bir temele bağlanamamıştır.

Sporu ne zaman, nasıl yapmalı?

Günün erken saatlerinde, soğuk ya da klimalı ortamlarda spor yapılmalı. Spor yapıldığı dönemlerde;
Mutlaka sıvı almalılar. Vücut sıcaklığı alt seviyede korunmalı. Aktivitenin şiddetini-derecesini her hasta kendisi ayarlar.Spordan sonra soğuk duş alınmalı.

Hayvanlar MS'lilerin hayatında olmalı mı?

Mutlaka olmalı bahçeli bir evdeysek köpek, apartman dairesindeysek kuş ya da akvaryum çok iyi olur. Hayvanlar onlara çok iyi bir dost, yardımcı, sırdaş ve hayata bağlayan bir faktör olabilir. Terapotik binicik de (atın hareketleri) MS tedavinde kullanılmaktadır.

gunes.com​
 

VuSLaT

Yönetim
Yönetici
ALLAH c.c razı olsun canım,,,,çok değerli paylaşımlar
faydalı olacak inşallah....
 
Üst Alt