MUHTAZAF Okumayan Insan Tefekkürsüz Insan Olgunlaşamayan İnsan!

Muhtazaf

Yardımcı Yönetici (Şair|Yazar)
Yönetici
Okumayan insan tefekkürsüz insan olgunlaşamayan İnsan!
Dervişin biri yolda yürüyorken yolda yalakalık yaparak işe girme teşebbüsünde bulunan adamın biri ile tevafuken karşılaşmış.
Derviş demişki:
Nereden gelirsin nereye gidersin? Yüzüne bakılırsa işin olmamış yüreğin sıkılmışa benzer!
Adam:
Padişaha bir işim düştü anladımki işten anlayanları görmezden geliyorlar işten anlamayanları işe alıyorlar.
Derviş:
İşten anlayanları almıyorlarsa sanane anlamayanları alıyorlarsa sanane be adam.
*
Hiç olmaya aday ol deseler ne düşünürsünüz bilemem ama bir çok insan korkar. Bir çok insan bu konuda düşünmeden cevap verir. Bazıları kızabilir. Düşünme, idrak etme, akletme, kalp gözü gibi kavramlar rafa kaldıralı çok oldu. Bu güzellikleri çok az insan kullanıyor. İnsan hayatlarını günlük rutin ezbercilikler yönlendiriyor. Ne yaptıklarını ne yediklerini bilmeyen insanlar o kadar çoğaldı ki kimse kimseyi dinlemiyor, çok sesli koro gibi herkes konuşuyor. Bu kadar yazdıktan sonra kendi kendime dedimki:
‘Nereden başlayayım diye düşünme! Sen bir başlada niyetin hak ve hakikat olsun. İnsanlar İnsanların nefsine basınca isyan çığlıkları atıyorlar. Ruhlara gıdası verilmeyince nefis ön plana çıkıyor ve nefsin sesi gür çıkıyor. Niçin, neden, nasıl diye sakın sorma çünkü kulağa verilen şeytani vesvese onu yönlendiriyor. Ben tescilli aklımla hareket ediyorum diyor. Tek başına aklın doğru hedefe yöneltemediğini bilmiyor. Akıl nefisle çalışırsa insanı dünyaya yönlendirir menfaatler ön planda olur. Akıl, iman, zeka ile muhakeme ve mukayese yaparsa bu işe yüreğinizi de katarsanız doğru ve yanlışı tespit edebilir. İşte o zaman ufkunuz ferasetiniz açılır bakış açınız genişler hakikati yüreğinizde bulursunuz. Asrın kültürlüsüyüm diyen ilim ilim diyerek müslümanları horlayan inançlı insanları zem edenleri gözlerinizde hiç mesafesinde tartın. Çünkü hiç olmaya aday değilmisiniz? Öyleyse zaman kaybetmeden bir an önce hiç olmaya aday olun, çünkü ömür kısa ahiret hesabı var. Önceden haber gelmiyor. Herşey ani vakti gelince oluyor vesselam.
*
Yeni Kaymakam olmuş biri atandığı ilçeye ulaşınca “ilçeyi şöyle bir dolaşıyım teftiş edeyim” diye aklından geçirir. Ve sokakları dolaşırken yolu bir kahvehaneye çıkar. Hem bir sıcak çay içmek hem nabız yoklamak için kahvehaneye girer. Bakar bir çocuk ayakkabı boyuyor.
Çocukla konuşması şöyle geçer:
- Gel bakalım genç boya şu ayakkabılarımı.
- Tamam abi boyayalım.
- Çok güzel boyarsan iki misli para vereceğim.
- Abi biz herkese aynı davranırız. Bizde ayırım olmaz.
- Bunu sana kim söyledi?
- Hem öğretmenim söyledi hemde annemin ilaçlarını helal paradan almam lazım. Annemin iyileşmesini istiyorum.
Kaymakam ayakkabıları boyandıktan sonra cebindeki paranın hepsini çocuğa verdi. Bütün ömrü boyunca o kelime Kaymakamlık odasında isminin yazılı olduğu levhanın ardında yazılı kaldı. Herkese aynı davranırız.
Allah’a emanet olun.
Selam ve dua ile.
M.S.A.
 
Üst Alt