Orucun çocuk üzerinde psikolojik etkisi

ceylannur

Yeni Üyemiz
Orucun çocuk üzerinde psikolojik etkisi

80080.jpg


Çocukların erken yaşlarda oruç tutan çocuğun özgüveni gelişir.


Çocuklar oruç tutmalı mı? Çocuk ve ergen psikoloğu Leyla Arslan, ergenlik dönemine kadar çocukların yarım gün de olsa oruç tutmalarının faydalı olacağını söyledi. Arslan, oruçla çocuğun özgüveninin gelişeceğini belirtirken, Prof. Dr. Faruk Beşer de oruçla çocuğun ALLAH'la daha yakın kulluk irtibatı kuracağını ifade etti.

Oruç tutmak, çocuğun ilerleyen yaşlarda kendisine güvenmesini sağlıyor. Oruçluyken yeme imkânı olmasına rağmen aç kalmayı tercih eden çocuk, yaşı ilerledikçe hayatta karşılaşacağı zorluklara da direnmesini öğreniyor.

Ramazan'ın gelmesiyle birlikte aileleri oruç heyecanı sararken, uzmanlar çocukların oruç tutmalarının kişilik gelişimleri açısından önemine değiniyor. Nöropsikiyatri Merkezi çocuk ve ergen psikoloğu Leyla Arslan, oruç tutulan evlerde Ramazan'la birlikte aile ortamının daha da sıcaklaşacağını anlatıyor. Orucun çocuk ve aileyi birbirine yaklaştırdığını vurgulayan psikolog Arslan, "Oruç tutan çocuk kendini büyümüş gibi hissediyor. Çocuğun zorluklara karşı dayanıklılığı artıyor. En önemlisi de kendisini başkalarının yerine koymayı öğreniyor." diyor. Arslan, ayrıca orucun yetişkinlere de aynı nitelikleri kazandırdığını vurguluyor. Çocuğun gün boyu aç kalmasının bedensel gelişimini etkileyeceğini de belirten Arslan, "Çocuk oruç tutmak isterse onu engellemeyin. Ergenlik dönemine kadar tutabildikleri kadar tutmasına izin vermenizde bir sakınca yok. Yetersizlik duyguları hissetmemesi için aç kaldığı süreyi uzatmayın. Çocuğunuz açlığa 4 saat dayanabiliyorsa biraz daha sabretmesini önerin." diyor.

Ramazan ayında yeme bozukluğu giderilebilir

Çocukların kişilik gelişimine olumlu katkı sağlayan oruç, erken yaş dönemlerinde görülen bazı problemlere de iyi geliyor. Küçük yaşta ortaya çıkan sorunlardan biri olan yeme bozukluklarının, oruç vesilesiyle giderilebileceğini söyleyen Leyla Arslan, ''Bazı çocuklar acıkmayı ve yemek yemeyi unutabiliyor. Aile böyle sorunu olan bir çocuğa sahipse Ramazan içinde dikkatli davranarak çocuğa yemek düzeni sağlayabilir. Düzenli saatlerde yemek yemeye alışan çocuk, yeme bozukluğunu atlatabilir.'' ifadelerini kullanıyor.

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Beşer, çocukların oruç tutmaları konusunda ergenlik çağına gelmeden oruca alıştırılmalarının önemine değiniyor. Beşer, "Çocuklar bu yaşlarda oruç tutmakla mükellef değil, ancak aileler çocukları oruca alıştırmakla mükelleftirler." değerlendirmesini yapıyor. "Çocuğun daha sonra oruç tutmakta zorlanmaması için en geç dokuz on yaşlarında oruca yavaş yavaş başlatılması gerekir." diyen Beşer, "Çocuklara oruç tutturup iftarın güzelliğini tattırmakta fayda var. Hadis-i kutside ALLAH, 'Ademoğlunun her ameli kendisi içindir, oruç ise benim içindir. Onun karşılığını ben veririm' diyor. Dolayısıyla çocuğun yaptığı bazı ibadetlerin sevabı annesi-babası için olabilir ancak tuttuğu orucun sevabı çocuğun kendisi içindir.'' şeklinde konuşuyor. Beşer, oruçla kazanılan bu duygunun çocuklukta ALLAH ile güçlü bir kulluk irtibatı kurmak adına önemine vurgu yapıyor.

Zaman
 
Üst Alt