Riya/Gösteriş...

nefsimutmainne

Aktif Üyemiz

allah_lafzi-1.jpg



Riya, bir şeyi olduğunun tersine göstermek demektir. Yani, gösteriştir. Riyanın aksi, ihlâstır. İhlâs, dünya faydalarını düşünmeyip, ibâdetlerini yalnız Allah'ü teâlâ'nın rızası için yapmaktır. İhlâs sahibi, ibâdet yaparken başkasına göstermeyi hiç düşünmez. Böyle kimselerin ibâdetlerini başkalarının görmesi ihlâsına zarar vermez. İbâdetlerini, başkalarına öğretmek ve teşvik etmek niyeti ile olursa, riya olmaz, çok sevap olur.

Riya ile yapılan farzlar sahih olur. İbâdet borcu ödenmiş olur ise de, sevabı olmaz. Riyadan korkarak ibâdeti terketmek câiz değildir. Şöhret için vaaz vermek, nasihat etmek, kitap yazmak da riya olur. Herkesin yanında sünnetlere uygun olarak, yalnız iken ise, edeplere uymayarak yapılan ibâdetler, riya olur. İbâdetlerin sahih olması için, Allah'ü teâlâ'nın rızası için yapmaya niyet etmek lâzımdır. Niyet kalb ile olur. Yalnız söylemek ile niyet edilmiş olmaz. Kalb ile birlikte olmak şartı ile söyleyerek niyet etmek caiz olur denildi.

Niyet, Allah'ü teâlâ için yapmayı istemektir. Başkasının muhabbetine, ihsanına kavuşmak için yapılan ibâdet, ona tapınmak olur. Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:

“Dünyada riya ile ibâdet edene, kıyâmet günü (Ey kötü insan, bugün sana sevap yoktur. Dünyada kimler için ibâdet ettin ise, sevabını onlardan iste!) denir.”

“İbâdetlerini ihlâs ile yapanlara müjdeler olsun!”

“İbâdetlerini ihlâs ile yap! İhlâs ile yapılan az amel, kıyâmet günü sana yetişir.”
 
Üst Alt