Milli S-400 Füze nedir? S-400 Füzeleri için anlaşma yapıldı.

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
S-400 Füze nedir?
S-400 Füze nedir?
S 400 nedir? S 400 füze savunma sisteminin özellikleri neler?


S 400 nedir? Türkiye'nin aldığı iddia edilen S-400 füze savunma sistemi bataryasının özellikleri neler? S-400 füze savunma sistemi Türkiye'ye ne zaman getirilecek? İşte füze savunma sisteminin çalışma sistemine dair merak edilenler...

Rusya kaynakları Türkiye’nin S 400 füze savunma sistemini aldığını açıkladı. Rusya’dan 4 adet S-400 füze savunma sistemi bataryasını 2.5 milyar dolar karşılığında alındı. Peki S-400’lerin özellikleri neler? S-400, insanlı ya da insansız her türlü hava aracının yanı sıra hem kruz hem de balistik füzeleri imha edebiliyor.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?


-Uzun menzilli izleme radarı, havadaki nesneleri takip ediyor ve gelen bilgiyi komuta aracına gönderiyor. Potansiyel hedefler, komuta arasında değerlendiriliyor
-Hedef tanımlandıktan sonra komuta aracı füzenin fırlatılmasına karar veriyor.
-Fırlatmayla ilgili veriler, hedefe göre en iyi konumda bulunan fırlatma aracına gönderiliyor ve buradan karadan havaya füzeler gönderiliyor.
-Angajman radarı, füzenin hedefine ulaşmasına yardımcı oluyor.

S-400'LERİN ÖZELLİKLERİ NELER?


Şu anda dünyada kullanımda olan en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak gösterilen S-400, Rusya'nın Soğuk Savaş döneminde geliştirmeye başladığı füze savunma sisteminin dördüncü neslini temsil ediyor.

S-400'ün geliştirilmesine 1993 yılında başlandı. Ancak, özellikle Soğuk Savaş sonrası savunma sanayine uygulanan bütçe kesintileri nedeniyle tamamlanması oldukça uzun zaman aldı ve ancak yeni bir teknoloji olarak değil, eski sistemin devamı olarak geliştirilebildi.

Bu nedenle mevcut sistemde kullanılan teknolojinin yüzde 70 ile 80'i bir önceki model olan S-300'den alındı. Bunlar arasında füze depolama sandıkları, fırlatma rampaları ve radarlar bulunuyor.

Sistemin testlerine 1999 sonunda başlandı ve 2007 yılında faaliyete alındı.

Bu sistem, insanlı ya da insansız her türlü hava aracının yanı sıra hem seyir (cruise) hem de balistik füzeleri imha etme kapasitesine sahip. Azami menzili 400 kilometre, ulaşabildiği en yüksek irtifa da 30 kilometre.

Ayrıca, her hedefe iki füze kilitleyerek, eşzamanlı olarak 80 hedefi vurabiliyor.

En fazla 3 bin 500 kilometre uzaklıktan fırlatılan orta menzilli balistik füzeleri imha etme kapasitesine sahip.

Sistemin içinde yer alan bir füzenin ağırlığı 1,8 ton, uzunluğu sekiz metre ve çapı da yaklaşık 50 santimetre. Ayrıca 145 kilograma kadar savaş başlığı taşıyabiliyor.

S-400’de imzalar atıldı


Türkiye ile Rusya arasında S-400 füze savunma sistemi anlaşması Ankara’da imzalandı. 4 batarya, 2020’de teslim edilecek. Kurulumu Rusya, bakımı ise Türk uzmanlar yapacak

Türkiye ile Rusya arasında uzun süredir görüşmeleri süren S-400 hava savunma sistemine ilişkin nihai imzalar atıldı. İlk teslimatın 2020'nin ilk çeyreğinde yapılması planlanıyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı, anlaşma doğrultusunda kontrolün tamamen Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) olacağını açıkladı.

Müsteşarlıktan yapılan açıklamada "Rusya Federasyonu ile yapılan görüşmeler neticelendirilmiş olup, proje ile 1 adedi opsiyon olmak üzere toplamda 2 adet S-400 sistemi (bataryası) tedarik edilecektir" denildi. Müsteşarlık şu bilgilere yer verdi:

S-400
S-400
RAKAMLARLA S-400 ANLAŞMASI

bullet.jpg
KONTROLÜ TAMAMEN TSK'DA OLACAK: Aynı anda hem hava araçlarına hem de balistik füzelere karşı etkin olan S-400 sisteminin kontrolü tamamen Türk Silahlı Kuvvetleri'nde olacak ve S-400 sistemi herhangi bir dış unsura bağlantısı olmadan bağımsız şekilde görev yapabilecektir. Sistemin kullanımı, yönetimi, dost düşman tanıma sistemleri milli imkânlarla gerçekleştirilecektir.

bullet.jpg
KREDİ ANLAŞMASI DA YAPILDI: İlk teslimatın 2020'nin ilk çeyreğinde yapılması planlanan proje ile ilgili teknoloji kazanımına yönelik işbirliği ve ortak geliştirme taahhüdü, sözleşmede yer almaktadır. Sözleşmesi imzalanmış, avans ödemesi yapılarak takvimi daha önceden başlamış olan projenin, Rusya Federasyonu tarafından sağlanacak kredi ile karşılanacak bölümüne ilişkin kredi anlaşması da imzalanmıştır.

bullet.jpg
MİLLİ SİSTEM İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR: Bununla birlikte, uzun menzilli hava savunma ihtiyacının milli imkânlarla karşılanmasına yönelik çalışmalar, ülke menfaatlerimiz doğrultusunda kararlılıkla devam etmektedir. Bu modeli destekleyecek muhtelif çalışmalar, ilgilenen diğer ülke ve firmalarla da sürdürülmektedir.

Açıklamalar dışında basında çıkan haber ve yorumlar gerçeği tam olarak yansıtmamaktadır. Sisteme ilişkin teknik hususlar ve ödeme detayları her savunma projesinde olduğu gibi taraflar arasında mutabık kalınan gizlilik prensipleri uyarınca paylaşılmamaktadır. Dünyada S-400 sistemlerini kullanan 3'üncü ülke olacak olan Türkiye, NATO içindeyse Rusya ile bu kadar büyük bir anlaşma imzalayan ilk ülke oldu. 2007 yılından bu yana Rusya'nın silah envanterinde yer alan ve 400 kilometre menzili olan S-400 füzeleri yüksek etkili koruma için tasarlanan bir sistem olarak tanımlanıyor.

ÖDEME RUBLE İLE OLACAK


Türkiye, bir bataryası 625 milyon dolar olan 2 sistem için Rusya'ya 2.5 milyar dolar ödeyecek. Ancak ödeme Rus para birimi olan ruble ile yapılacak. Türkiye, belirlenen belli bir miktarı kaparo olarak ruble üzerinden ödedi. Geri kalan kısmı için de Ankara'da kredi anlaşması imzalandı. Türkiye, Rusya'dan alacağı kredi ile geri kalan kısmın da ödemesini sağlayacak. Bakımı, bu konuda eğitim görecek Türk uzman personelce yapılacak sistem, Rus personel tarafından kurulacak.

S-400, sistemi her türlü hava aracını, balistik füzeler dahil hava saldırı araçlarını imha etmek üzere tasarlandı. 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılayan sistem, saniyede 4.8 kilometre hızla füze gönderip, 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor.

S-400 'ler Türkiye için neden önemli ? Güvenlik uzmanı Mete Yarar, SİHA ve S-400'lerin Önemini Anlattı.

 

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
ABD'nin S-400'ü neden istemiyor ?

ABD'nin S-400'ü istememesinin gerçek nedeni

Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri, "yüksek etkili koruma" kabiliyetiyle dikkati çekiyor.

tb
Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri, "yüksek etkili koruma" kabiliyetiyle dikkati çekiyor.
Sovyetler Birliği döneminde S-300 füzelerinin üretilmesinden sonra geliştirilmeye başlayan S-400 sistemi, 2007'den bu yana Rusya'nın silah envanterinde yer alıyor.

S-400, önemli siyasi, ekonomik ve askeri hedefleri “yüksek etkili koruma” için tasarlanan bir sistem olarak tanımlanıyor.

BİLGİ

NATO ve ABD neden bu anlaşmaya tepki gösteriyor?

Şu anda elinde S-400 füze sistemi olan bir NATO üyesi yok. Türkiye'ye bu sistemin konuşlandırılması halinde, bu açıdan bir ilk olacak. Bununla birlikte, Yunanistan'ın elinde bir önceki versiyonu olan yine Rus yapımı S-300 füzeleri var. Yunanistan, bu füzeleri NATO üyesi olmayan Güney Kıbrıs'tan satın almıştı.

ABD ve diğer başka NATO üyeleri, bu anlaşmaya iki açıdan karşı çıkıyor. İlk olarak askeri açıdan, bu sistemin NATO sistemleriyle uyumlu olmayacağı ve bunun da pratikte bazı sıkıntıları beraberinde getirebileceği uyarıları yapıyor.

Uzmanlar, NATO'nun birbirine entegre hava savunma sisteminin bulunduğunu ve Türkiye'nin S-400'ü satın almasının maliyet, nitelik ve teknoloji transferi gibi birçok teknik sorunu beraberinde getirebileceğini ifade ediyor. Ayrıca, NATO sistemleriyle ilgili bazı teknik detayların Rusya'nın; Rusya'nın savunma sistemiyle ilgili bazı bilgilerin de NATO'nun eline geçmesinden endişe ediliyor.

Yapılan itirazın ikinci nedenini ise siyasi gerekçeler oluşturuyor. Bu alımın tamamlanması halinde bunun Türkiye'nin NATO ile ilişkilerini yeniden tanımlamak adına attığı bir adım olarak yorumlanabileceği de belirtiliyor.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan Ağustos ayında yapılan açıklamada, bu anlaşmadan "endişe duyulduğu" ve NATO müttefiklerinin ittifakı daha ileriye götürecek şeylere yatırım yapmasının beklendiği ifade edilmişti.


S-400'ün işleyiş biçimi:


ww1Yo_1514545271_0873.jpg


bullet.jpg
HAVA SALDIRISI ARAÇLARINI İMHA EDİYOR


Dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendirilen sistem, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek üzere tasarlandı.

bullet.jpg
8 FIRLATICI VE 32 FÜZEYE SAHİP


S-400 taburu, en az bir mobil operasyon komuta merkezi, 8 fırlatıcı ve 32 füzeden oluşuyor.

bullet.jpg
10 SANİYEDEN DAHA AZ SÜREDE TEPKİME


Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve saniyede 4,8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor.

tmAYG_1514545337_8793.jpg


bullet.jpg
FÜZE HEDEFLERİ


S-400, çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model füzeyle 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füzeyle 120 kilometre ve kısa menzilli 9M96E model füzeyle de 40 kilometredeki hedefleri vurabiliyor.

bullet.jpg
HAYALET UÇAKLARIN KORKULU RÜYASI


Sistemin hedefleri arasında B-2 ve F-117 hayalet uçaklar, B-1, F-111 ve B-52H stratejik bombardıman uçakları, EF-111A ve EA-6 elektronik harp uçakları, TR-1 keşif uçağı, E-3A ve E-2C erken uyarı radar (AWACS) uçakları, F-15, F-16, F-35 ve F-22 savaş uçakları, Tomahawk füzeleri ve balistik füzeler yer alıyor.

fGfK7_1514545348_5012.jpg


Türkiye neden S-400 sistemini almak istiyor?


Türkiye, uzun bir zamandır kendisine ait bir hava savunma sistemi kurmak istiyor. Bunun için de daha önce çeşitli girişimlerde bulundu.

İlk olarak, 2015 yılında uzun menzilli füze savunma sistemi satın almak için bir ihale açtı. İhaleyi, 3,4 milyar dolar ile Çinli bir şirket kazandı ve şirket aynı zamanda Türkiye'ye teknoloji transfer etmeyi de kabul etti. Ancak, o dönemde ABD ve NATO'nun tepki gösterdiği bu ihale daha sonra iptal edildi. İhalenin iptal edilmesinin ardından Türkiye, farklı ülkelerle füze savunma sistemi için görüşmeler yapmaya başladı.

Eski Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Nisan 2017'de yaptığı açıklamada, Türkiye'nin "acilen" hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunu ve NATO üyesi olarak öncelikle ittifak içerisinde bu ihtiyacını gidermeye çalıştığını ancak bunun mümkün olmaması üzerine farklı arayışlara gidildiğini söyledi. Işık, NATO üyesi ülkelerin "mali açıdan etkili bir teklif sunmadıklarını" da ifade etti.

Türkiye'nin ayrıca kendi füze savunma sistemini geliştirme planı da bulunuyor.
 
Üst Alt