Serebral Palsi (SP) hastalığı son yıllarda artış gösterdi

ceylannur

Yeni Üyemiz
Serebral Palsi (SP) hastalığı son yıllarda artış gösterdi
Konya Fizikon Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Uzmanı Dr. Nagihan Yararoğlu, 'Serebral Palsi (SP)' hastalığının kas, sinir ve iskelet sistemlerinde bozukluklara yol açtığını söyledi. Yararoğlu, doğum sırasında ya da doğum sonrasında beynin hasar görmesi sonucunda oluşan bu hastalığın giderek arttığını dile getirdi.

Serebral Palsi'nin, yaşamın erken dönemlerinde henüz gelişimini tamamlamamış olan beynin, ilerleyici olmayan hasarına bağlı olarak ortaya çıktığını belirten Yararoğlu, bunun kalıcı fakat değişime uğrayabilen hareket bozukluğu olduğunu anlattı.

Yaklaşık bin canlı doğumda yüzde 2 -3 oranında görülen Serebral Palsi hastalığının son yıllarda artış gösterdiğini belirten Yararoğlu, "Bunun nedeni ise daha önce hayatta kalma şansı düşük olan erken doğumlu, düşük doğumlu ve sarılıklı çocukların yaşatılmasıdır." dedi.
Serebral Palsi hastalığının üç çeşidi olduğunu dile getiren Uzman Dr. Nagihan Yararoğlu, birincisinin spastik, ikincisinin istemsiz hareketler vey denge bozukluğu şeklinde olduğunu, üçüncü çeşidinin ise ilk iki çeşidin birlikte görülmesiyle meydana geldiğini anlattı.

Yararoğlu, şunları söyledi; "Spastik çocuk, yarı felç şeklinde olabilir. Bu çocuklar 1 ile 2,5 yaşlarında yürüyebilirler. Bacaklarda belirginlik varsa spastik çocuklar 4 ile 7 yaşlarında yürüyebilirler. Hem kollarda hem de bacaklarda belirgin spastik çocukların yüzde 25'indehastalıkhafif seyreder."

Bu hastaların yürüyebileceğini kaydeden Yararoğlu, günlük yaşam aktivitelerinin hafif kısıtlamalarla yapılabileceğini belirtti. Hastalığa yakalanan çocukların yarısında, hastalığın orta derecede seyrettiğini dile getiren Uzman Dr. Nagihan Yararoğlu, böylelikle çocukların tam bağımsız olamayacaklarını aktardı.

Geriye kalan çocukların yüzde 25'inde hastalığın ağır seyrettiğini bildiren Yararoğlu, "Bu çocuklar hayat boyu bakıma muhtaç olurlar. İlerlemeyen bu hastalık, uygun ve uzun süreli bir rehabilitasyon programının yanı sıra, diğer yardımcı tedavi yöntemlerinin uygulamasıyla da daha iyi bir duruma getirilebilir." diye konuştu.

CİHAN​
 

VuSLaT

Yönetim
Yönetici
ALLAH c.c razı olsun emeğine sağlık çok faydalı bilgiler....
ALLAH böyle hastalara şifa versin inşallah.....
 
Üst Alt