Milli Türkiye Hava Savunma Şemsiyesi : S-400 ve SAMP/T

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
HİSAR FÜZE SİSTEMİ
HİSAR FÜZE SİSTEMİ
Türkiye kendi geliştirdiği Ulusal Hava Savunma sistemi HİSAR füzelerine ek olarak daha geniş bir koruma sağlayacak Hava Savunma sistemleri için yeni girişimlere başladı. Hem kendi imkanlarıyla tamamen Milli sistemler üretirken bir yandan da dünyadaki etkili sistemleri temin ederek savunma alanında daha da güçlü konuma geliyor.

HİSAR Sistemlerine ek olarak Rusya ile anlaşması yapılan S-400 Füze Bataryalarının yanında SAMP/T Füze sistemleri için de Fransa anlaşma yapıldı.

HİSAR Füze sistemlerinin özelliklerine kısa bir göz atıp diğer iki sistemin karşılaştırmasına bakalım.

HİSAR Füzeleri; askeri üs, liman, tesis ve birliklerin hava tehditlerinden korunması amacı ile sabit ve döner kanatlı uçaklara, seyir füzelerine, havadan karaya atılan füzelere ve insansız hava araçlarına karşı kullanılan hava savunma füzeleridir. HİSAR Füzeleri, aile bütünlüğü içinde modüler yapıda, farklı platform entegrasyonlarına, değişen atış kontrol ve komuta kontrol altyapılarına uyumlu şekilde tasarlanmıştır.

HİSAR Füzeleri


- Dikey Atış Kabiliyeti ile 360° Etkinlik Alanı
- Çift Darbeli Motor ile Maksimum Etkinlik
- RF Veri Linki ile Ara Safha Güdüm
- Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı
+ Başlık Teknolojisi (Soğutmalı)
- Çoklu Platform Entegrasyon Arayüzü
- Hibrit Kontrol Sistemi
BİLGİ
Birçok özelliği ile emsalleri arasında yüksek teknolojiye sahiptir.Daha da geliştirilerek Dünyadaki benzerlerinden daha etkili bir sistem için çalışılmaktadır.


A. Ortak Alt SistemlerB. Teknolojik OrtaklıkC. Ortak Füze Arayüzü
– Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı Başlık
– Harp Başlığı
– Çarpma ve Yaklaşma Tapa
– Çift Darbeli Roket Motoru
– Hibrit Kontrol Birimi
– Güç Birimi
– RF Veri Bağı
– Güdüm Birimi
– Emniyet Kurma Mekanizması
– Kanister
– Göbek Bağı

Teknik Özellikler


HISAR-AHISAR-O
Sistem Önleme Menzili- 15 Km- 25 Km
Harp Başlığı- Yüksek İnfilaklı Parçacık Etkinlikli- Yüksek İnfilaklı Parçacık Etkinlikli
Güdüm/Arayıcı Başlık- Ataletsel Navigasyon ve Veri Bağı ile Ara Safha Güdüm
- Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı Başlık ile Terminal Güdüm
- Ataletsel Navigasyon ve Veri Bağı ile Ara Safha Güdüm
- Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı Başlık ile Terminal Güdüm
Motor- Çift Kademeli Roket Motoru- Çift Kademeli Roket Motoru
Hedef Tipleri-Sabit Kanatlı Uçak
-Döner Kanatlı Uçak
- Seyir Füzeleri
- İnsansız Hava Araçları (İHA)
- Havadan Karaya Füzeler
- Sabit Kanatlı Uçak
- Döner Kanatlı Uçak
- Seyir Füzeleri
- İnsansız Hava Araçları (İHA)
- Havadan Karaya Füzeler
Hava Savunma ŞEmsiyesi
Hava Savunma ŞEmsiyesi
Son zamanlarda ülkenin gündeminden düşmek bilmeyen S-400 füzeleri hakkında hepimiz sürekli bir şeyler duymaya devam ediyoruz. S-400 füzeleri nedir? Türkiye neden bu sistemlere ihtiyaç duymaktadır? Kalıcı çözüm nedir? SAMP/T nedir?

Hava Savunma Şemsiyesi nedir?


Güçlü ülkeler çeşitli askeri tehditlere karşı her zaman önlemler almışlardır. Sınırların korunması, denizlerin gözetlenmesi ve stratejik noktaların korunması milli güvenlik için önemli adımlardır. Fakat bir o kadar da diğer önlemler kadar önemli olan da, hava sahasının güvenliğidir. Türkiye, 3 kıtanın birleştiği yüksek değere sahip bir jeopolitik noktada yer almakta.

Bu konumun getirdiği yükümlülüklerden birisi de artan savunma ihtiyaçları oluyor. Hava savunma şemsiyesi, bir ülkenin havadan gelecek tehditlere karşı savunma amacıyla kurduğu sofistike sistemlerden meydana gelmektedir. Havadan gelen tehditler uçak, İHA, seyir füzesi ya da balistik füzeler olarak ayrılmaktadırlar. İyi bir hava savunma şemsiyesi, ülkeyi bütün bu elementlerden korumakla yükümlüdür.

Türkiye’nin Hava Savunma Şemsiyesi için yaptığı girişimler (kronolojik)


2006: Savunma Sanayii İcra Komitesi tarafından, Türkiye’nin uzun dönem ihtiçaları da gözetilerek Kısa-Orta-Uzun menzilli hava savunma sistemlerinin (HSS) alımına karar verildi.
2009: Kısa ve Orta Menzilli sistemlerin ihalesi iptal edildi. Sadece uzun menzilli sistem alımına karar verildi.
2010: T-LORAMIDS (Turkish Long Range Air and Missile Defence System) ihalesi kapsamında ABD, İtalya/Fransa, Rusya ve Çin teklif verdi.
2011: HISAR-A ve HISAR-O isimli milli kısa ve orta menzilli HSS üretimi için sözleşme yapıldı.
2013: T-LORAMIDS ihalesi için Çin ile HSS sözleşmesinin ve şartlarının görüşmelerine başlandı.
2015: Çin ile yapılan HSS sözleşmesi iptal edildi. Başbakanlık yetkilileri Türkiye’nin “milli sistem” geliştirme yolunda ilerleyeceğini belirtti.
2016: Türkiye, hazır üretim S-400 HSS alımı için Rusya ile görüşmelerin başladığını açıkladı.
2017: Türkiye ile Rusya, S-400 HSS alımı için anlaştı. Türkiye, önödemeyi Rusya’ya yaptı. İlk sistemlerin 2019 yılında Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Türkiye her ne kadar teknoloji transferi ve ortak üretim gibi kritik isteklerde bulunduysa da, Rusya tarafından yapılan açıklamalarda sadece hazır alım olacağı, teknoloji transferinin söz konusu olmadığı belirtildi.

S-400’lerin getirdiği sorular ve sorunlar


S-400’lerin tek başına uzun vadede Türk HSS gereksinimlerini karşılamayacağı aşikar. Türkiye’nin savunma sanayii politikalarında ise “milli üretim” ve “milli katkı” prensiplerini ön planda tutması, akıllara yeni sorular getiriyor. S-400’lerden sonraki aşama ne olacak?

Türkiye, uzun zamandır milli imkanlarla üretilmiş HSS’lerin hayalini kurmakta. Bunun için Hisar-A ve Hisar-O girişimleri son aşamalara yaklaşırken, yerli imkanlarla üretilmiş Stinger sistemlerinin çoktan kullanılmaya başlandı. S-400’lerin alımına NATO müttefiklerinden büyük eleştiriler yöneltilmişti.

Sistemlerin NATO ağlarına bağlanamayacağı, entegre HSS hedefine uymayacağı ve Kırım’ın ilhakı sonrası Rusya’ya yöneltilen “silah almama politikasını” ihlal edeceği şeklindeki eleştiriler ve yorumlar Türk basınında da geniş yer buldu. Her ne kadar Türkiye gerek ABD gerek ise İtalyan/Fransız üretimi füzelere ilgi duyduysa da, gerekli indirimler yapılmadığı ve yasama organlarından izinler alınamadığı için T-LORAMIDS ihalesinde NATO müttefikleri sonuçsuz kalmışlardı.

SAMP/T ve Türkiye


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 20 Eylül’de yaptığı basın açıklamasında Türkiye’nin İtalya ve Fransa ile ortak olarak SAMP/T HSS üretimi için girişimlere başladığını belirtmişti. Stoltenberg ayrıca bu hamlenin Türkiye’nin NATO’ya olan bağlılığının “sözde” kalmadığı ve harekete geçtiğinin açık bir göstergesi olduğunun altını çizdi. Peki SAMP/T nedir ve neden NATO için bu kadar önemlidir?

SAMP/T Orta ve Uzun Menzilli HSS olarak anılmaktadır. Geliştirme aşamaları hala devam etmekte olan sistem, an itibariyle Türkiye’de Kahramanmaraş’ta İtalyan birlikleri tarafından NATO üyelerinin hava savunması kapsamınca konuşlanmış bulunmaktadır. SAMP/T sistemleri gerek bağımsız, gerekse NATO sistemlerine bağlı/adapte bir şekilde görevlerini icra edebilmektedirler.

S-400’lere kıyasla bu sistemlerin NATO genel ağına entegrasyonu, Türkiye için daha iyi ve daha hızlı hava savunma kabiliyeti demektir. Türkiye ise SAMP/T sistemlerine hala daha geliştirme aşamasında olduğu için büyük ilgi duyuyor. Aster 30 tipi füzelerin yeni nesillerinin Ar-Ge çalışmaları devam ederken, Türkiye ise İtalya ve Fransa ile Ar-Ge ortağı olmak için girişimlere çoktan başladı. SAMP/T’nin ayrıca deniz platformlarına da entegre edilebilmesi TF-2000 sınıfı “Hava Savunma Harbi Fırkateyni” projesi için de iyi bir aday olması anlamına geliyor. İlk geminin 2023 yılında hizmete girmesi beklenirken, Aster 15/30 tipi füzelerin TF-2000’de kullanım için bir diğer rakibi ise RIM-156 SM-2 Block IV.
tb
TF-2000 Hava Savunma Harbi Fırkateyni Konsept Tasarım


SAMP/T HSS Bileşenleri
SAMP/T HSS Bileşenleri
SAMP/T Teknik Özellikleri


- Tam ismi: Aster 30 SAMP/T (sol-air moyenne portée terrestre or surface-to-air medium range / land)
- Hedefler: İHA, SİHA, Savaş Uçakları, Balistik Füzeler ve Seyir Füzeleri
- Maksimum Menzil: +/- 100km
- Angajman İrtifası: 0.05km-20km
- Füze Hızı: Mach 4.5 (1.4km/saniye)
- Radar: 360º Thales Arabel Radar (600 km menzil)

Mevcut HSS Durumu


Her ne kadar S-400’ler ve SAMP/T’ler için girişimler olsa da, mevcut durumda Türkiye’nin hava savunması zayıf kalmakta. Hisar-A ve Hisar-O’nun hala test aşamasında olması, KORKUT sistemlerinin Mayıs 2018’e kadar teslim edilmeyecek olması, Stinger’ların alçak irtifa ve düşük menzil ile sınırlı olması, Hawk sistemlerinin teknolojik olarak yetersiz kalması ve Rapier füzelerinin de bir o kadar eski ve güncel tehditlere karşı etkisiz kalması büyük bir endişe sebebi.

Mevcut durumda Türkiye’nin hava savunma ihtiyaçları çoğunlukla NATO müttefikleri tarafından karşılanmakta. Suriye’den gelebilecek balistik füze tehdidine karşı Güney sınırı boyunca Patriot ve SAMP/T sistemleri müttefik ülkeler tarafından konuşlandırılmış bulunmakta. Fakat hala ülke çapında işleyen entegre bir HSS olmaması endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Umuyoruz şimdi atılan adımlar gelecekte Türkiye’nin hava savunmasını caydırıcı ve etkili bir noktaya getirebilir.

KAYNAK
Aster 30 SAMP/T, SAMP/T, ROKETSAN, ASELSAN
 

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
Eurosam, Aselsan ve Roketsan ile hava savunma sistemi geliştirecek

Türkiye, Fransa ve İtalya ile savunma işbirliğini artırarak, uzun menzilli hava savunma ve füze sistemlerinin geliştirilmesi ve üretilmesi için bu iki ülkeyle sözleşme imzaladı

Sözleşme Fransa’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında gerçekleştirilen görüşmeler esnasında imzalandı.
tb
EUROSAM STAMP/T (ASTER-30) FÜZE SİSTEMI

Fransa-İtalya ortaklığı Eurosam tarafından yapılan açıklamada, uzun menzilli hava savunma ve füze projesi için Eurosam ile Türk ortakları Aselsan ve Roketsan arasında süresi 18 ay olan sözleşme imzalandığı belirtildi.

Açıklamada, sözleşme takvimine göre üç ülkenin geliştireceği füze programının 2020’lerin ortasında hazır olmasının öngörüldüğü ve hayalet uçaklar, insansız hava araçları ve füzelerden kaynaklanan tehditlere karşı savunma imkanları sağlamasının hedeflendiği belirtildi.

Eurosam açıklamasında, “Ortak geliştirme faaliyetlerinin Türkiye’nin kendi hava savunma ve füze sistemi geliştirme programını desteklemesinin yanı sıra, ihracat ve Türkiye-İtalya-Fransa arasında daha uzun dönemli işbirliği imkanları yaratması bekleniyor” denildi.

Türkiye’nin milli füze sistemlerinin parçası olması beklenen “Aster- 30 Block 1 NT” adı verilen gelişmiş füze savunma sistemleri 2023 yılı sonrasında hizmete girecek. Türkiye’nin de söz konusu “geliştirme” çalışmasına katılması ve böylece 2030’lu yılların ihtiyaçlarını da karşılayacak sistemlere sahip olunması öngörülüyor. Bu sistemler NATO’ya entegre olabilecek.

Eurosam’ın ürettiği SAMP/T Hava Savunma Sistemi uçak, helikopter, IHA, seyir füzeleri ve 600 km menzile sahip balistik füzelere karşı etkili. 360 derece izleme kabiliyetli Arabel radarıyla, aynı anda 50 hedefi takip edip, 10 ayrı hedefe, 16 füze atabiliyor. Sayısı 6’ya kadar çıkabilen her lançerde 8 füze bulunuyor ve tümü 10 saniyede ateşlenebiliyor.

Taktik balistik füzeleri 10 km irtifada önlüyor. Bu sayede kimyasal veya nükleer ajanların yerdeki siviller üzerindeki etkisi en aza indiriliyor. Şu anda sistemde kullanılan yüksek yok etme oranına sahip ‘Aster 30 Block-1’ füzesinin azami menzili 120 km, azami irtifası ise 20 km olarak biliniyor.
tb
EUROSAM STAMP/T (ASTER-30) FÜZE SİSTEMI
 
Üst Alt