Türkiye'de ilk kez yerli tohum ıslahı yapıldı

MURATS44

Özel Üye

Türkiye'de ilk kez yerli tohum ıslahı yapıldı


Ülkemizi tohumculuk sektöründe dışa bağımlılıktan kurtaracak gelişme! Türkiye'de ilk ke' yüzde yüz yerli tohum ıslahı gerçekleştirildi.

Türkiye, dünyanın sayılı tarım üreticisi ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Son yıllarda bilinçli ziraat uygulamaları neticesinde hem seracılıkta, hem açık arazide daha kaliteli ve uluslararası piyasalarda yabancı ürünlerle rekabet edebilecek ürünler yetiştirilmeye başlandı. Çünkü artık teknolojiyi yakından takip eden ve ayak uyduran daha bilinçli bir çiftçi mevcut. Türkiye'de artık birçok ürün tohumlukları yurt içi üretimle karşılanıyor. Dünyada ise başta Rusya olmak üzere birçok ülkeye tohum ihracatı gerçekleştiriliyor.
Uluslararası bilgi ve tecrübeye sahip uzman mühendisler, uluslararası pazar standartlarına uygun, hastalıklara dayanıklı, insan sağlığına uygun ürünler yetiştirmek ve Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmak için hummalı bir çalışma yürütüyor.
Bu çalışmalardan biri Akça Tohumculuk tarafından, Antalya’da Akdeniz Üniversitesi bünyesinde 20 km’lik bir alana kurulmuş tesislerde yürütülüyor.
Akça Tohumculuk Türkiye’de aynı zamanda bir ilke de imza attı. İlk kez yüzde yüz yerli tohum ıslahı bu tesislerde gerçekleştirildi. Ürünleriyle Rusya, Fas, Etiyopya, Azerbaycan, İran, Suriye, Irak ve Somali gibi ülkelerin de büyük beğenisini alan firma, Türkiye’yi tohum üretiminde dışa bağımlılıktan kurtarmayı hedefliyor.

Haber7’ye konuşan Akça Tohumculuk Arge Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yerlikaya, yerli tohum üretiminin önemine dikkat çekerek, hem verimli, hem dayanıklı, hem de doğal tohum ıslahıyla çiftçiye doğru ürünü sunmayı hedeflediklerini söyledi.

İşte Yerlikaya’nın açıklamaları:

DNA'NIN SAĞLIĞA UYGUN ŞEKİLDE ISLAHI ÇOK ÖNEMLİ
Yedimiz ürünlerin DNA’sının ıslahı gerçekleştirirken özellikle insan sağlığına uygun bir şekilde yapılması gerektiğini söyleyen Yerlikaya şöyle konuştu.

Akça Tohumculuk bir AR-GE şirketi. AR-GE faaliyetlerimiz tarımın en temel girdisi olan tohum ıslahı üzerinedir. Gıda güvenliği, insan sağlığı, üretim verimliliği gibi belli başlı en temel belirleyici tohumdur. Yediğimiz her bir ürünün bir DNA’sı var. Bu DNA’ların ıslah edilirken insan sağlığına uygun bir şekilde ıslahı en önemli konu...

TOHUM ISLAHI TAMAMEN DOĞAL
Akdeniz Üniversitesi içerisinde 20 dönümlük bir alana kurulmuş tesislerimizde yer alan Tekno kent’te tamamen doğal bir şekilde tohum ıslahı yapıyoruz diyen Yerlikaya, tohum ıslahında uluslararası firmaların hem ülkemizde, hem de diğer ülkelerde tohum pazarına hakim olduklarını, tohum ıslah işine bizden önce başladıkları için bizden önde olduklarını savundu.

İLK DEFA YÜZDE YÜZ YERLİ TOHUM ISLAHINI YAPTIK
Yerlikaya özellikle sebze tohumlarında uluslararası firmalarla yarışabilecek bir çeşitlilik havuzu oluşturduklarını ve yerli kırmızı ve pembe domateslerde Türkiye’de ilk defa yüzde yüz tohum ıslahını yaptıklarını söyledi.

‘TOHUM ISLAHIYLA İLGİLİ TÜBİTAK PROJESİ HAZIRLIYORUZ
Yurt dışında çalışmış, tecrübeli uzmanlarla çalıştıkları bilgisini veren Yerlikaya, tohum ıslahıyla ilgili TÜBİTAK projesi hazırladıklarını ve Tekno kentte tohum ıslahı yapan ilk firma olduklarını söyledi.

HEDEFİMİZ ÇİFTÇİYE DOĞRU ÜRÜNÜ SUNMAK
‘’Hem verimli, hem dayanıklı, hem de doğal tohum ıslahıyla çiftçiye doğru ürünü sunmayı hedefliyoruz diyen Yerlikaya şöyle konuştu: ‘’ Yüzde yüz yerli tohum ıslahı çok önemli bir konu. Bizim hedefimiz bu konuda dışa bağımlığı ortadan kaldırmak.

ULUSLARARASI FİRMALAR BU PAZARI DOLDURABİLİR
Yerli tohum ıslahı yapılıp çiftçiye ulaştırılamazsa, bu pazarı da yine uluslararası firmalar kapatır. Böylece dışa bağımlılığımız devam eder.

DEVLET YÜZDE YÜZ YERLİ TOHUMU DESTEKLEMELİ
Tohum ıslahı yapılırsa, Türkiye bu konuda söz sahibi olur, o da diğer ülkeler gibi yurt dışına tohum ihraç edebilir. Biz devletten hiçbir destek almadık. Devlet, yüzde yüz ıslah yapan firmaları desteklemeli. Bu ürünlerin hem pazara ulaşması noktasında, hem üretim aşamasında hem de çiftçiye ulaşması noktasında yardım edilmesi gerekiyor.

BİZİM ÜRÜNLERİMİZ YABANCI ÜRÜNLERDEN DAHA İYİ
Bizim ürünlerimiz verim açısında yurt dışında bu işi yapan firmaların ürünlerinden çok daha iyi. Çünkü bizim ürünlerimizin ülkemiz şartlarına adaptasyonu daha yüksek. Ağırlıklı olarak domates çeşitleri, biber çeşitleri, salatalık çeşitleri, patlıcan, kavun ve karpuz üzerinde çalışmalar yürütüyoruz.

YURT DIŞINDA ÇOK BEĞENİLDİ
Ürünlerimiz, Rusya, Fas, Etiyopya, Azerbaycan, İran, Suriye, Irak ve Somali’ye gönderildi ve çok iyi neticeler alındı’’.

NOT
Bu gelişme Türkiye için çok çok büyük bir adım. Şu an bütün tohumlar İsrail'den geliyor. Genetiği ile oynanmış tohumların uzun vadede insan sağlığını etkilediği biliniyor. En küçük örneği dımates tohumu. Bu güne kadar sadece israilden gelen tohumlar kullanııyordu. Büyüklerimizin anlattığına göre şimdiki domatesler , eskisiyle kıyaslanamayacak derecede tatsız ve kokusuz. Bunları geçelim, israilin yerini sır gibi sakladı yerinin bilinmediği silikon vadisi denen yerde, İslam ülkelerine göndermek üzere ürettiği bu tohumlar acaba ne kadar sağlıklı. İsrail neden islam ülkelerini bu kadar düşünüyor? (!) İslam ülkelerine ucuz tohum üretmek için çırpınıyor (!)
İsrailin ince planlarından birinden daha kurtularak kendi tohumlarımızı üretmek israile çok güzel bir cevap oldu.
:)
 
Üst Alt