Yeni Konumuz...

mahzungarip

Yönetici
Selamün aleyküm RasuleHasret gönüller.. yeni haftamızın konusuyla tekrar birlikteyiz:) Bu gün hergün 5 vakit namaz kılarken her rekatta okuduğumuz Fatiha suresiyle ilgili bir konu açmış bulunmaktayım;)Hemen sorumuza geçelim.:)

اياك نعبد واياك نستعين
İyyâke na'budü ve iyyâke neste'în,
Ancak sana ederiz kulluğu, ibadeti ve ancak senden dileriz yardımı, inayeti.

Bu ayet-i kerimede neden elif yerine nun harfi gelmiştir sebeb-i hikmeti ne ola?Yani iyyake e'budu değilde na'budu yani çoğul kullanılmıştır.. ben ibadet ederim değilde biz ancak sana ibadet eder senden yardım dileriz oluyor.NEDEN?
 

VuSLaT

Yönetim
Yönetici
Çok güzel bir sor ve o kadarda önem arzediyor....
Ben bilgim doğrultusunda kısaca şöyle izah edeceğim,,,,Çünki
burda çok değerli hocalarımız var onlardan ayrıntısıyla duymak isterim.....

İyyâke na'budü ve iyyâke neste'în,
Ancak sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz.....


Dua ederken
Fatiha suresini tek başına sure veya dua olarak okuyorum. Sana ibadet ederiz, senden yardım dileriz, bizi doğru yola ilet şeklinde çoğul dua edilmiş oluyor. Niçin "Beni doğru yola ilet!" denmiyor da, bizi deniyor?

Dua umumi olursa, kabul olma ümidi daha fazladır.... Bunun için ben yerine biz demek gerekir.... Bizleri denince, bütün Müslümanları içine alır.... Ayrıca Müslümanların içinde birinin duası kabul olunca, diğerlerininki de onun hürmetine kabul olur....


Ve evde kılınan namazla,cemaatle kılınan namaz arasındaki farkda çoğul anlamını ifade ediyor.....
 

Ayyüzlüm

Yeni Üyemiz
hakikaten güzel bir konu ama hoca olan sensin ben bunu konu hakkında bir tane bile yorum yapamam bende açıklama yok maalesef bize göre daha kolay konular seçsen
emegine saglık
 

MURATS44

Özel Üye
ALLAH (a.c.) Kur'an-Kerimin hiç bir yerinde " BEN" diye hitap etmemiştir.Sürekli "BİZ" hitabını kullanmıştır. Peki neden o güç ve azamet dahilinde "BİZ" deme inceliğini göstermiştir.Tek , olduğu halde bu hitabı kullanmasının nedeni Kullarına karşı sevgi ve saygısından olabilir mi acaba?

İslam Dini -Hz.Muhammed(s.a.v)- Kur'an-Kerim üçlüsü bütün insanlığa gönderilmemiş midir? Bunların Muhatabı Bütün insanlık ve Alemler değil midir?

Resulüm! Biz seni âlemlere rahmet olarak gönderdik.” (Enbiya: 107)
Ayeti kerimesinde bildirildiği gibi...


Hz.Peygamber (Saiialhhü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

"Nefsimi elinde tutan Allah'a yemin ederim ki bir kişi hayırdan kendisi için istediğini, Müslüman kardeşi için de istemedikçe mükemmel bir şekilde îman etmiş olmaz."

Burada istemekle kemal mana kastedilmiştir. Yoksa kendisi için istemediğini mümin kardeşi için istemeyen kafir olur anlamında değildir. İmanın kemali açısından değerlendirilir...Bu nedenle , hepimiz ALLAH(a.c.) 'ın kullarıyız ve hepimizin döneceği tek nokta İlahi sonuç.
 

VuSLaT

Yönetim
Yönetici
ALLAH c.c razı olsun,,,,Konu çok güzel ve önemli ben acizane kardeşiniz
kısa ve öz anlatmaya çalıştım....Bu konun daha detaylarını, sitemizin çok değerli hocalarından, istirham ediyorum saygılarımla.....
 
Üst Alt