Yunan Hava Kuvvetlerinin NATO Gözleminde Türk Hava Kuvvetlerine Saldırı Çalışması

MURATS44

Özel Üye
Türkiye dışındaki NATO üyesi ülkelerin envanterlerinde bulunan Rusya ve Çin üretimi silahların NATO’nun ortak savunma sistemine entegrasyonu şimdiye kadar sorgulanmamıştır. Bununla birlikte,Türkiye’nin Çin ile ortak üretmek istediği HQ-9 hava savunma füze sisteminin NATO’ya entegrasyonunun sorgulandığı, ABD ve NATO yetkililerinin Türkiye’nin kararına karşıt görüşler öne sürdükleri bilinmektedir.

ABD’nin Türkiye büyükelçisi F.Ricciardone
24 Ekim 2013 tarihinde “Türkiye dışındaki ülkelerin Rus ve Çin üretimi silah sistemlerini Sovyet Döneminde-Soğuk Savaş Zamanında temin ettiklerini açıklamıştır. ABD büyükelçisinin verdiği bu yanlış bilgi Türk kamuoyunda yeterince tartışılmamış ve gerçekler Türk Milletine anlatılmamıştır. Bu yazımızda gerçekleri Yunan Silahlı Kuvvetlerinin 11 Aralık 2013 tarihinde Girit adasında bulunan Rus üretimi S-300 hava savunma füzeleri ile yapacağı atışlı tatbikat ile birlikte değerlendirelim.

Yunanistan Girit’e S-300 PMU1 tipi hava savunma füzelerini 1999 yılında yerleştirmiştir. Bu füzeleri aslında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Rusya’dan satın almış ve Güney Kıbrıs’a yerleştireceğini 1997’de açıklamıştır. Fakat zamanın Türk hükümeti bu füzelerin Kıbrıs’a getirilmesini kabul etmeyeceğini açıklamıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri denizden bu füzeleri Kıbrıs’a taşıyacak olan gemileri engelleyeceğini ilan etmiştir. Kıbrıs’ta füzelerin yerleştirilmesi düşünülen bölgenin Türk topçusunun menzili içinde olduğunu zamanın Kara Kuvvetleri Komutanı Hüseyin Kıvrıkoğlu paşa tarafından açıklanmış ve sonuç itibari ile Rumlar geri adım atarak satın aldıkları S-300 füze sistemlerini Güney Kıbrıs’a yerleştiremeden Yunanistan’a vermiştir.

Yunanlılar da bu füzeleri önce Girit’in güneyine yerleştirilmiş ve seyyar olan S-300 füze bataryaları daha sonra bugün bulundukları yere, Girit’in kuzeyindeki Yunan Hava Kuvvetlerinin 126. Savaş Grubunun üslendiği Heraklion hava üssüne taşımış ve 11.Yunan Hava Savunma Birliğinin kontrolüne verilmiştir. 11 Aralık 2013 tarihinde NATO subaylarının da gözetiminde yapacaklarını ilan ettikleri test atışını ise, Girit adasının batısında yer alan Chania (Kaniya) hava üssünden yapacaklardır. Bu sebeple yoğun yerleşim birimlerinin yakınında yer alan Heraklion hava üssünden, daha az meskun mahalin bulunduğu Chania hava üssüne 06 Aralık 2013 tarihinde S-300 füze bataryaları taşınmaya başlandığı Yunan haber sitelerinde yer almıştır.
Ads%C4%B1z%2823%29.jpg

Harita-1: Girit Adasındaki S-300 PMU1 Bataryasının 11Aralık Tatbikatında Mevzilendirildiği Durum (mesafeler ölçeklidir)

Yunan Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan, Rusya’dan yakın zamanda satın aldıkları (ABD Büyükelçisinin söylediği gibi Sovyet döneminde satın alındığı doğru değildir) hava savunma füze sistemi sadece S-300 PMU1 değildir. Yunanlıların 2000 yılından sonra satın aldığı diğer Rus hava savunma füze sistemleri TOR M-1 ve SA-8’dir. Girit’te bulunan S-300PMU1 füze sistemi radarını sıklıkla Ege’nin uluslararası hava sahasında uçan Türk savaş uçaklarına kilitlemektedir. En son 2012 yılında Genelkurmay Başkanlığımız internet sitesinde 54 numara ile yer alan olayı anlatır iken Sakız adasının kuzeydoğusunda uluslararası hava sahasında uçuşunu icra eden bir Türk F-16’sına Yunanlıların yerden füze radarını kilitlediklerini (çok muhtemel bir SA-8 veya TOR M1 ile) duyurmuştur. 54 Numaralı bu haber Genelkurmay internet sitesinde artık yayınlanmamaktadır. Çünkü Genelkurmay başkanlığımız şuan internet sitesinden Yunanistan’ın Türk savaş uçaklarına karşı yaptığı tüm taciz girişimi ve hava sahamızı ihlal ettiğini bildiren haberleri yayından kaldırmıştır. Daha önce Genelkurmay sitesinden bu haberin fotoğrafını aldığımız için bu makalede ekteki fotoğrafını yayınlayabiliyoruz (bknz Foto-1).

Sakız adasının kuzeydoğusunda uçan Türk uçağına yerden kilitlenebilecek Yunan bataryalarının radarı (SA-8 35km; TOR M-1 45km radar menzile sahiptir) ancak Sakız adasına veya Midilli adasına yerleştirilmiş olması gerekir (bknz Harita-1). Çünkü Yunan ana karasındaki veya Skyros hava meydanda bulunan radarların Sakız adası kuzeydoğusunda uçan uçaklara kilitlenme imkanı teknik olarak yoktur. Lozan anlaşmasına göre Türkiye’ye sadece 8-10km mesafede olan bu Yunan adalarının silahlandırılmamış olması gerekir iken neden silahlandırdığı aslında sorgulanmış olması gereken milli bir meselemizdir. Yunan savaş uçakları sadece bu yılın Kasım ayında 17 farklı günde 69 adet Türk savaş uçağını Ege denizi üzerinde önlediklerini dünya kamuoyuna İngilizce olarak internet sitelerinden duyurmuşlardır.

Türk Genelkurmayı ise Yunan uçaklarının taciz girişimi ve ihlallerini yayınlamadığı için dünya kamuoyun sadece tek taraflı ve yanıltıcı olarak Yunanlılar tarafından bilgilendirilmeye devam etmektedir.
123%281%29.jpg


Foto-1: 2012 yılına ait Genelkurmay Başkanlığımızın Yayınladığı Yunan Hava Kuvvetlerinin Tacizleri ile ilgili raporu ve 54 Numaralı Olayın Detayı


SONUÇ: ABD ve NATO, Türkiye’nin Çin ile ortak hava savunma sistemi üretmesine bu sistemin NATO ortak hava savunma ağına bağlanamayacağını gerekçe göstererek karşı çıkmaktadır. Aynı ABD ve NATO, Yunan milli hava savunma sisteminde yer alan 3 farklı tipteki, NATO dışı bir ülkenin üretimi olan (Rus yapımı) hava savunma füzelerinin NATO ortak hava savunma ağı ile bağlantısını ise asla konuşmamaktadır.

Yunanistan bu silah sistemlerini sadece Türkiye’ye karşı kullanmak için temin ettiğinden ve bu durum ABD ve büyükelçisi Ricciardone tarafında bildiğinden olacak ki, Yunanistan’ın bu silah sistemlerini NATO’ya entegre etmesi gerektiği hiç dile getirilmemiştir. ABD üst yönetimi ve NATO’nun, Türkiye’nin Çin orijinli hava savunma sistemlerini temin etmesi ile ilgili endişelerini dile getirmesinden önce “Yunanistan’ın bugün sahip olduğu 3 farklı tip Rus silah sistemini ve NATO orijinli diğer silah sistemlerini, NATO üyesi Türkiye’ye karşı Ege’de taciz amaçlı kullanmasını kınadığını bildirmiş olması gerekirdi”.

YUNANİSTAN’IN 11ARALIK 2013’TE GİRİT’TEKİ S-300 FÜZESİ ATEŞLİ TATBİKATINA KARŞI TÜRKİYE’NİN ALINABİLECEĞİ ÖNLEMLER NELER OLABİLİR?
11 Aralıkta Yunanistan’ın Girit’te NATO subayları gözetiminde yapacağı S-300 füzesi atışlı tatbikatı NATO üyesi Türkiye’ye karşı yapılan bir hazırlıktır. 11 Aralıkta bölgede uçacak Türk savaş uçaklarına herhangi bir taciz ve tehdit yapılmaması konusunda Yunan hükümetine önceden (hemen pazertesi 09Aralık tarihinde) diplomatik bir nota verilmelidir. Bunun yanında Ege’ye Türk F-16ları anti-radar AGM-88 HARM füzesi taşıyarak çıkmalı ve kendine kilitlenecek Yunan hava savunma füze sistemlerinin radarlarına karşı HARM füzesini kilitleyerek bu konudaki kararlılığımızı göstermesi mütakabiliyet (karşılıklılık) esasına göre alınabilecek askeri bir önlem olarak değerlendirilebilir.
14.jpg

Foto-2: AGM-88 HARM Anti-Radar Füzesi Yüklü 2 TÜRK F-16’sı (151.Filo-TUNÇ)

NOT
a
Ne kadar çalışırlarsa çalışsınlar, istedikleri silahları alsınlar , istedikleri kadar tatbikat yapsınlar... Kendi silahını yapan , kendi yazılımını ve kendi sistemlerini geliştiren Türkiye , bunlarında önlemini almıştır. Türkiyeye saldırmak için kalkan uçakları havalandıkları andan itibaren kontol altındalar. Uydularla kontrol altındalar. Bir yunanistan Türkiyenin çeyreği bile olamaz. Allah korusun ama bir savaş çıksa Türkye ezici derecede üstündür. Bu üstünlüğü onlarda çok çok iyi biliyorlar ve Türkiye ile savaşı göze alamazlar.

 
Son düzenleme:
Üst Alt