Yenibahar bitkisinin faydaları

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
Yenibahar bitkisinin faydaları
Yenibahar bitkisinin faydaları
Tropikal bölgelerde yetişen bir bitki çeşidi olan yenibahar son günlerde popüler olması sebebiyle faydaları büyük merak konusu oldu. Yenibahar Damar sertliğini önler, hazmı kolaylaştırır, mide ve bağırsak gazlarını giderir, unutkanlığı giderir ve vücudun direncini artırır. Bunun yanı sıra ağrılarını hafiflettiği ve kas ağrılarına da iyi geldiği bilinmektedir. İşte yenibaharın bilinmeyen tüm faydaları...

Halk arasında yenibahar olarak adlandırılan pimenta bitkisi,mersingiller familyasından baharat elde edilen bir bitkidir. Her tarafı kokuludur. Kokusu ve tadı tarçın, karanfil, karabiber ve hindistancevizine benzer. Baharat olarak kullanılır. Özellikle köftelerde tercih edilir.

Çiçekler, dalların ucunda ve yaprak koltuklarından çıkar. Kimoz durumunda (çiçek, fazla sayıda yan dal oluşturur) ve beyaz renklidir. Kokusu karanfili andırır. Meyvesi bakla (üzümsü)’dır. Meyveleri olgunlaşmadan toplanır. Meksika ürünü meyve daha büyük fakat kalite daha düşüktür. Olgunlaşmadan toplanan meyveler; kırmızımsı-kahverengi ve küre şeklindedir.

PEKİ YENİBAHARIN FAYDALARI NELERDİR?

Yenibahar baharatı yemeklere eklendiği zaman sağlam bir gaz giderici özelliğe sahiptir. Sindirimi pozitif yönde etkileyen bu baharat, kusma, mide bulantısı ve ishal gibi sorunların giderilmesinde de önemli bir rol oynar.

Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını giderir.

Vücutta kan dolaşımını hızlandırır. Potasyum içermesi sebebiyle kan basıncını kontrol etmeye ve kalp hızını düzenlemeye yarar.

Yenibaharın anti-mikrobik, anti-bakteriyel ve anti-septik yönleri diş sağlığınızı güçlendirmeye yardımcı oluyor. Bakterilerle mücadele etme özelliğine sahip olması diş ve diş eti sağlığına katkı sağlıyor.

Bakteriler ile mantarların sebep olduğu yaraların tedavi edilmesi için yenibahar bitkisinden elde edilen yağın kullanılması yararlı olur.

Yenibaharın en önemli özelliği; iltihabı azaltma ve vücudun bazı bölgelerinde ağrıyı hafifletmesidir. Aktif bileşenleri sayesinde iltihapları ortadan kaldıran bu baharat aynı zamanda artrit, gut, kas ağrıları ve hatta hemoroide de iyi geliyor.

YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Yenibahar bitkisi kullanımı çok eski bir geçmişe sahip olmadığı için kullanımı ile alakalı yan etkilere yönelik net bilgiler bulunmamaktadır. Şu ana kadar kullanımı ile ilgili herhangi bir problem yaşanmamıştır, fakat özellikle gebeler ve emziren annelerin kullanması önerilmemektedir. Yenibahar baharatı da diğer bütün baharatlar gibi aşırıya kaçmadan kullanılması gerekir.

Not: Şifalı bir bitki olan yeni baharın, vücuda herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Sadece cilt için yeni bahar yağı kullanıldığında aşırıya kaçılmaması gerekir. Aksi takdirde cildi tahriş edebilir.

BESİN DEĞERİ!

İçerikleri: 100 g yenibahar baharatında; 263 K.cal enerji, 8.5 g su, 6.1 g. protein, 8.7 g. sabit yağ, 72.1 g. karbonhidrat, 21.6 g. lif, 4.7 g. kül, 661 mg. Ca, 7 mg. Fe, 135 mg. Mg, 113 mg. P, 1044 mg. K, 77 mg. Na, 1 mg. Zn, 39 mg. C vitamini, 0.1 mg. tiamin, 0.1 mg. riboflavin, 2.9 mg. niasin, 540 1Ü A vitamini, toplam kül oranı en çok %6, asitte çözünmez kül en çok %0.5, su en çok %10’dur. Uçucu yağ, en az %3 olmalıdır. Öğütülmüş ürünün en az %95’i, ABD 30 numaralı elekten geçmelidir.
 
Üst Alt