Çocuklara Sınır koyma

ceylannur

Yeni Üyemiz
Çocuklara Sınır koyma
cocuklara-sinir-koyma.jpg
Çocuklar yaşadıkları dünyanın kurallarını anlamak isterler. Onlardan ne beklendiğini, ne kadar ileri gidebileceklerini ve çok ileri gittikleri zaman neler olabileceğini?
Çocuklar Neden Sınıra İhtiyaç Duyarlar?

Yeni bir apartmana taşındınız. Hiç kimseyi tanımıyorsunuz. Yeni arkadaşlar edinmeye çalışıyorsunuz ve onları ziyaret ediyorsunuz. Ancak bunları yaptığınızda onlar size garip bakıp bundan hoşnut olmamış gözüküyorlar. Acaba ne yaptım, neyi yanlış yaptım diye düşünüyorsunuz. Her zaman yaptığınız şeyleri yapıyorsunuz ama tepki alıyorsunuz. Nerde durmanız gerektiği ve sizden nelerin beklendiğini bilmiyorsunuz.
Sınırların olmadığı evlerde çocuklar böyle hisseder. Çocuklar neyin doğru neyin yanlış olduğunu sizin davranışlarınızı gözlemleyerek öğrenirler. Gözlemlediklerini kaydeder ve toplandıkları bilgilere göre kurallar hakkında inançlar oluştururlar.
Örneğin:
4 yaşında bir çocuk tv seyrederken giyiniyor iki işi birlikte yapamayınca da giyinme işi son dakikaya kalıyor.Annesi hızlı giyinmezsen bu gece televizyon seyretmek yasak diyor. Ama o gece eve misafir gelince çocuk ağlamasın diye cezayı uygulamıyor. Çocuğun bundan öğrendiği Annesi ne söylerse söylesin problem yok.​
Sınırlar Onaylayan Davranışları Tanımlar

İşaret ve Levhaların az ya da yanlış olduğu bir yolda ilerlemeye çalıştınız mı? Çok kafa karıştırıcıdır. Bu yüzden çocuklara ne yapmamaları gerektiği mutlaka öğretilmelidir.Örneğin çocuk anne babası konuşurken onların sözlerini kesiyor ve onlar da her seferinde işlerini bırakıp dinliyor.Aynı çocuk okulda öğretmeninin sözünü kesince sorun çıkıyor ve çocuk bunun sebebini hiç anlamıyor.
Burada aile çocuğun 6 yaşına geldiğinde bunu yapmayacağını düşünüyor ama çocuk ne yapmaması gerektiğini öğrenmiyor. Okulda öğretmen sözünü kestiğinde bu sorun oluyor.​
  • Sınırlar çocuklar büyüdükçe yeniden ayarlanmalıdır.
  • Sınırlar çocukların kendilerini güvende hissetmelerini sağlar. Eğer bir evde mücadeleden çocuk galip çıkıyorsa kendini güçlü ve kontrol sahibi hisseder. Ama güvende hisseder mi? Çünkü onların sizin korunmanıza, doğru yolu göstermenize ihtiyacı vardır. Çocukların sizin güç ve kontrol sahibi olduğunuzu görmeye ihtiyacı vardır.
Çok Kısıtlayıcı Sınırlar
  • Öğrenme ve sorumluluk kazanmayı engeller.
  • İsyanı körükler
Çok Geniş Sınırlar
  • Öğrenme ve sorumluluk kazanmayı engeller
  • Aşırı denemeyi körükler
Tutarsız Sınırlar
  • Öğrenme ve sorumluluk kazanmayı engeller
  • Deneme ve isyanı körükler
Dengeli Sınırlar
  • Öğrenmeyi ve sorumluluk kazanmayı arttırır
  • İşbirliği yüreklendirir
 
Üst Alt