Hindistan'da Dokunulmaz İnsanlar!

harekat

Özel Üye



Dokunulmazlar

Dünyaya gelen her altı Hintliden biri, doğduğu andan itibaren mundar damgası yiyerek kast sisteminin altında ezilmeye ve bu şekilde yaşamaya mahkum oluyor. Bu kişiler, Dokunulmazlar. Kast sözcüğü, ırk karşılığı bulunan Portekizce deki ”casta” kelimesinden geliyor. Kast, farklılıklar ve yetkiler bakımından yukarıdan aşağıya doğru kesin çizgilerle belirlenmiş, en uygun haliyle Hindistan’da görülen toplumsal sınıflardan her biridir. Hindistan da yaklaşık 3000 yıldan beri süren kast sisteminde yer alan sınıflar ise şu şekilde:

Brahmanlar: En tepede bulunan ve beyaz tenli Hintlilerin oluşturduğu bu kastın mensuplarından, ülkenin yöneticileri ve din adamları belirleniyor.
Kşatriyalar: Bu sınıfta ise soylular yer alıyor.
Vaikyalar: Bu kastta bulunan insanlar genellikle ticaretle uğrasan kişiler.
Sudralar: işçi ve sanatkarlar sınıfı.
Sistemin tümüyle dışında ve altında kabul edilen 200 milyon kadar Hintli var ki, bunlara Dalit deniyor. Dalit kelimesi, Hindistanda dokunulmaz anlamına geliyor. Dalitlere, dokunulmazlar denilmesinin nedeni, tuvaletlerin elle temizlenmesi, ölenlerin gömülme işlemi, hayvanların bakımı gibi diğer kastlarda bulunan Hinduların iğrendiği ve aşağılayıcı bulduğu işlerin yaptırılmasıdır. Bu sebepten dokunulmayacak kadar pis olarak görülürler ve sıradan bir insanmış gibi karşılanmazlar. Küçük dalit çocukları okulda eğitim alamaz ve dalitler diğer sınıflardan biriyle evlenemez.


Dalit-Hayatlar%C4%B1.jpg



Hindistan’ın çoğu bölgesinde dalitler, üst sınıflarda yer alan kişilerle karşılaşmalarını önlemek amacıyla engelleyici alanlara kapatıldılar, bazı yerlerde gündüz sokakta dolaşmaları bile yasaklandı. Dokunulmazlar’ın bırakın fiziksel temasını, gölgelerinin bile üst sınıflardaki kişiler üzerine düşmesi kirlenme olarak görüldü ve yasaklandı. Bu kast sistemi Hindistan”ın bağımsızlığından sonra kaldırıldı, fakat bugün bile, yoğun çabalara rağmen, ülkenin birçok kırsal bölgesinde hala uygulanıyor. Ve BJP ve diğer fanatik Hindu örgütleri, Dalitlere karşı yapılan bu ayrımcılığı yaşatmaya ve kurumsallaştırmaya çalışıyor.

Bir Hindistan partisiyle yapılan bir röportajdan alıntı:

Yukarıda kast sisteminden bahsettiniz. Bunun yansımalarından da bahsedebilir misiniz?

Ataerkillikle birlikte, kast önyargıları, Hindistan’da feodal düşüncenin önemli bir noktasıdır. Bu halkın sosyal yaşamı hemen hemen tüm alanları da etkilemektedir. Bu sistemin en kaba ve rahatsız edici belirtisi, dokunulmazlar olarak ifade edilen, nüfusun % 14′lük kesimidir. Dokunulmazların, yüksek kasttan insanların evlerine girmelerine izin verilmez. Ellerinden su içilmez, ekmek yenmez, gerçekten de kimse onlara dokunmaz. Onlar da Hindu olmalarına karşın, Hindu tapınaklarına girmelerine izin verilmez. Kast sistemi hiyerarşisinde Brahmanlar, merdivenin en üst basamağındayken, dokunulmazlar (şimdi kendilerine dalit demektedirler) en alttadır. Hiyerarşinin en üstünde yer alanlar kendilerini, aşağıdakilere göre daha üstün sayarlar ve bunların hepsi kendilerini dalitler karşısında üstün kabul ederler. Dokunulmazlara karşı tavır, Batıdaki ırkçılıktan yüz kat daha kötüdür. Genel olarak tüm yönetici partiler ve örgütler, görüşlerinde kast sistemini desteklerler.

Dokunulmazlar.jpg


Son olarak, NCDHR tarafından verilen bilgilere göre; Her gün üç Dalitli kadın tecavüze uğruyor. Her bir saat içinde 2 Dalitlinin kulübesi yakılıyor. Her saat içinde 2 Dalitli hakarete uğruyor. Her gün iki Dalitli öldürülüyor.




 
Üst Alt