Photoshop'a Yeni Başlayanlar buyrun

TaHKaR

Aktif Üyemiz
Photoshop Seçim Aracı - Marquee Tool

Marquee Tool’un (seçim aracı) kısa yok tuşu M.Bu işlevi büyük aracımız,Dijital grafik işleme programlarıyla birlikte doğmuştur.Gerçek hayatta,tablo yaparken,desen çizerken bu gibi araca hiçbir şekilde ihtiyaç duymamaktayız.İşlevi çok basit.belirli bir bölgeyi işaretlemenizi ve işaretli olduğu sürece hangi işlemi yaparsınız yapın bu sadece bu bölgeye etki etmesini sağlamaktadır.Resim sanatıyla uğraşanlar özel püskürtme yöntemi ile çalışmayı duymuşlardır.Bu çalışmada bazı bölgeler kağıt ile kapatılır ve sadece açım olan bölgelere püsküren boyanın eskimesini sağlanır veya yağlı boya tablolarda çalışırken paftamızın 4 kenarının en dışına sökülebilecek şekilde 2-3 cm’lik çerçeve yapıştırılır.Tablo üzerine son fırçe darbesi konulduktan ve eser dinlendirildikten sonra bu yapıştırılan kağıt sökülür ve altında boyanmayan alan temiz bir şekilde görülür.Be kenarlara da paspartü denir. Gördüğünüz gibi geröek hayatta bir veya iki işlemde böyle bir araca ihtiyaç duymaktayız.Lakin bu araç Photoshop’un en can alıcı özelliklerinden biridir.Kısa bir giriştem sonra aracımızı açıklayalım. 1.Rectangular Marquee Tool:Dikdörtgensel seçim aracı

2.Elliptical Marquee Tool:Eliptik seçim aracı
3.Single Row Marquee Tool:Tek piksellik satır seçim aracı.
4.Single Column Marquee Tool:Tek piksellik sütun seçim aracı
5.Crop Tool:Kes çıkar aracı :
Rectangular Marquee Tool:Aracımızı seçtikten sonra resmimizin üzerine geliyoruz ve faremzin sol tuşuna basılı tutuyoruz,bu andan itibaren faremizin yerini değiştirerek(sol fare tuşumuz hala basılı) seçim alanımızın diğer sınır köşesini belirliyoruz.Faremizin sol tuşunu bıraktığımızda bir kutu çizdiğimizi ve bu kutunun kenarlarının seçim alanı olduğunu belirtici hareketli aktif bir çerçeve oldupunu görüyoruz.Tüm Photoshop seçim elemanlarında olduğı gibi bu kapalı şeklimizin iç bölgesi işaretlenmniş ve işlemlerimizin etki edeceği alandır.Dış bölgesine ise hiçbir şekilde bir işlem uygulamamız mümkün değildir.
Elliptical Marquee Tool:Çalışma mantığı aynı “Rectangular Marquee Tool” gibidir.Ancak yarattığı seçim alanı elipsel bir alan olur.

Single Row Marquee Tool:Çalışma mantığı ilk iki seçim biçiminden farklı olarak bu araç farenizin sol tuşuna tek tıklama ve bırakma yöntemi ile çalışır.Tuşa basıp sürüklemeniz sadece seçim alanının yerinin ince ayarını yapmanızı sağlayacaktır şeklinde düşünmek yanlış olmayacaktır.Tıklıyorsunuz ve tuşu bıraktığınızda dokunduğunuz tek pikselin bulunduğu satır komple boydan boya seçecektir.Bu özellik bize web grafikleri veya hassas çizimler yapmamız gerektiği zamanlarda tek satır seçmemizi sağlayacaktır.Bu yardımcı Photoshop’a özgü bir elemandır.
Single Column Marguee Tool:Çalışma mantığı “Single Row MargueeTool” ile aynıdır.Tek tıklama sistemiyle çalışır ancak bu sefer satır yerine tek piksellik bir sütunu komple seçer.Bu yardımcı Photoshop2a özgü bir elemandır.
Crop Tool:”Rectangular Marguee Tool “ mantığı ile bir dikdörtgensel bölge çizilir.Çizimin hemen ardından seçili alanın köşelerinde ve kenarlarında birer tane kutucuk oluşması dikkatinizi çekecektir.Köşelerdeki kutular ile seçim alanının yatayla yaptığı açı saat yönünde veya saat yönünün tersine değiştirilebilir.Kenarlardaki kutucuklarla ise kutunun boyutu değiştirilebilir.Minik kutunun üzerine geldiğinizde fare imlecinin değiştiğini farkedeceksiniz.Tıkla ve imlecin yerini değiştir yöntemi ile değişiklik yapıldğını farkedeceksiniz.Ancak bu araçta daha önceden karşılaşmadığımız bir eleman çıktı karşımıza.Çizdiğiniz dikdörtgensel bölgenin merkezine dikkatlice baktığınızda bir simge görürsünüz.Bu merkez nokta Photoshop’ta bir çok araçta belirecektir.Amacı bölgenin merkezini size belirtmektir.Bu noktanın üzerine gelip tıkladığınızda ve onu başka bir yere taşınığınızda çizdiğiniz cismin ağırlık merkezini taşımış olrsunuz ve yapacağınız açı değişiklikleri merkez bu nokta olmak üzere cisimlere etki edecektir
 

TaHKaR

Aktif Üyemiz
Resimi Yan olarak Zemine Yerleştirme

1) Resmimizi açıyoruz, boş alana indireceğimiz yüz resmini açıyoruz

2) Yüz resmini boş alana doğru Move tool ile atıyoruz

3) Yüz resmimizin 1 köşesini boş alanşn köşesine getiriyoruz daha sonra "ctrl" tuşuna basılı olarak diger köşelerini denkleştiriyoruz

4) resmimizi renksiz yapmak için "ctrl+shift+u" yapıyoruz

Boş hali;




Dolu hali;

 

TaHKaR

Aktif Üyemiz
Gradient Tool Kullanımı
Arkadaşlar bu uygulamada gradient tool un kullanım çeşitliliklerini göreceğiz.
Çalışmada kullanacağımız resimler şunlardır, eğer denerseniz resimlerin boyutlarının aynı olmasına dikkat edin.




Şimdi ilk resmimizi açtık, ardından bi layer ekledik sonra diğer resmi açtık. Son açtığımız resmi kesip diğer resmin üstüne yapıştırdık. Sonra
LAYER>LAYER MASK>REVEAL ALL seçimini yaptık.


ve layer paneli su hale geldi



Ardından gradient tool u alıyoruz ve D ye basarak renk panelini resetliyoruz.
Sonra gradient editör bölümünde ilk sıradaki siyahtan beyaza geçişi seçiyoruz
ve resmin bi bölümünden tutup sürükleyip bırakıyoruz.

resim bu hale geldi, gördüğünüz gibi diğer resme geçiş yaptık ve sisli bi görüntü elde ettik, geçiş biraz sert biliyorum ama burda önemli olan aracın
 

TaHKaR

Aktif Üyemiz
Color Range Tekniği ile Arkaplan Temizleme

papagan.jpg

Zemini seçmenin yollarından biri de Select/Color Range...
Aşağıdaki ayarlarla yeşil zemine tıkladım. Okeyledim.
papagan-colorr.jpg

Save Selections... Sonuç, aşağıda gördüğünüz alfa kanalı...
papagan-kanal.gif

Yeni bir deneme... Bu kez seçilmeyen yerleri +damlalıkla seçmeye devam ediyorum ve invert (tersini seç)'i işaretliyorum... Sonuç daha başarılı...
colorrange-11.gif

Her zamanki işlemler.. Dışını sil, arkayı ya boş bırak ya istediğini koy


papagan-son2.jpg
 

TaHKaR

Aktif Üyemiz
Blending Options Metodu ile Arkaplan Temizleme
Blending Options, her zaman iyi sonuç vermese bile, bazen gerçekten kullanılabilir, bazen da taslak çalışmalarda çok işe yarar... Çünkü Blending Opsiyondaki ayarları eski haline getirdiğiniz zaman resmin ilk haline ulaşabilirsiniz.
Aşağıda zemini beyaz bir resim var. Bu resmi çoğaltın, çoğalttığınız gözüne tıklayıp görünmez yapın. Görünür olanı seçin.
portakal.jpg


portakal-blending-1.gif

Layer bölümünden Blending Options'a ulaşın...

blendop.gif

Bu resimde uyguladığımız, Gray seçili iken This Layer bölümündeki beyaz oku ortaya sürüklemek..

Bunu yapmadan önce alta bir layer yapar içini koyu renk doldurursanız, ne kadar sürüklemeniz gerektiğine görerek karar verebilirsiniz.
Portakalın çevresi temizlenirken, sarı bölümü de gitmeye başladı ne yazık ki, ama boşverin
portakal-blen-22.jpg

Üstte çoğalttığımız bir layer vardı. Ona geçin, içi boşalan sarı kısma denk gelecek yeri seçin ve dışını silin. İki layer üst üste olunca alttakinin kusuru görünmez oldu...
portakal-blen-3.jpg

Alta istediğiniz renk ya da arka plan koyabilirsiniz... Bu kadar


portakal-sonn.jpg
 

TaHKaR

Aktif Üyemiz
Extract Yolu ile Arkaplan Temizleme

kus.jpg

Extract Zemini temizlemenin yollarından birisi... PhotoShop 7 de Filter menüsünden ulaşabilirsiniz.
Resmin özelliğine ve büyütme oranına göre bir fırça büyüklüğü belirleyin. Olabildiğince büyütür ve küçük bir fırça seçerseniz daha titiz bir çalışma yapabilirsiniz. Background layer'ınde iseniz bunu değiştirdiği (layer 1 olarak) ve zemini tümüyle yok ettiği için, gerekme ihtimaline karşılık, layer'ınızın bir kopyasını alıp onun üsütünde çalışsanız iyi olur.

Resmin tümünün çevresini kalem ile çizin. yanlışlıkla seçmeniz gereken yere taşarsanız, silgi ile silebilirsiniz.
kus-1.jpg

İşiniz bitince, kova simgesine tıklayıp seçeceğiniz alana tıklayın. İçi dolacaktır. Bu aşamada Ok butonunun aktif olduğunu da göreceksiniz. Ok deyin ve çıkın.
kus-3.jpg


Bitti İster zeminsiz kullanın, ister başka bir zemine yerleştirin...


kus-4.jpg

kus-son.jpg
 

TaHKaR

Aktif Üyemiz
Alfa Kanalı ile Arkaplan Temzileme 2

kaz.jpg

Alfa kanalından yararlanmaya dair başka bir örnek. Burada rastlantı blue kanalı işimize yarıyor Yalnız bir önceki örnekte olduğu gibi bir defada işe yarar hale getiremiyoruz.
Level ile aşağıdaki ayarları yapıyoruz.
kaz-level.gif


Elde ettiğimiz resim bu:
kaz2.jpg

Tekrar Ctrl+L ile level'ı açıp aşağıdaki ayarları yapıyoruz.
kaz-level2.gif

Gaga kısmı siyah olduğu için onunla ayrıca ilgilenmemiz gerekli... Dolmuş olan kısımdaki gagayı silmeniz gerek.
kaz-brush.gif

İşiniz bitince seçip siliyorsunuz.
kazinvert.jpg

Arkaya başka bir arkaplan resmi koyabilirsiniz. (Dersi hazırlarken, ayaklarla uğraşmak istemediğim için orayı boşveremiştim bu yüzden kestim.

kaz-son.jpg
 

TaHKaR

Aktif Üyemiz
Magic Eraser Tool ile Arkaplan Temizleme

magiceraser.gif

cicekler.jpg

Resmin zemini beyaz olsa bile, üst üste koymanız gerekirse silmeniz gerekir. Yukarıdaki resimlerin ortak noktası, zeminin sorun çıkarmayacak kadar tek renk olmaları. Üstteki objeler de net. Tam magic Eraser Tool'a göre Sadece tek kez tıklayın ! Zemin seçildi ve silindi bile...

magislas-1.gif

Üç kez tık ve sonuç aşağıda ...
cicekler2.jpg
 

TaHKaR

Aktif Üyemiz
Polygonal Lasso ile Arkaplanı Temizleme

kitap-polygonal.gif

kitap.jpg

Kitapların bir kısmını almak istiyoruz. Yapısı gereği genel olarak köşeli hatlar seçmemiz gerekiyor.
Pen de olabilir ama Polygonal Lasso da amacımıza uygun bir araç...

kitap-polygonallasso.gif

kitap-2.jpg

Yuvarlak hatlarda daha sık aralıklarla tıklamanız gerekiyor. Başlangıç noktasının üstüne tıkladığınızda alanınız seçili olacak. Dışını seçip silebilirsiniz.
kitap-son.jpg
 

TaHKaR

Aktif Üyemiz
Saç Gibi Hassas Bölgelerin Kesimi











</div>
Photoshop Dersleri
arrow.png
Yeni Başlayanlar
arrow.png
Saç Gibi Hassas Bölgelerin Kesimi

Saç Gibi Hassas Bölgelerin Kesimi
Eğer çalışmalarınızda saç yada püsküllü bir kıyafet gibi kesilmesi çok zor nesnelerle çalışmak durumundaysanız bu ders tam size göre.










































 
Üst Alt